Tuesday, March 31, 2020

2019 vs 2020


PKP Day 14

1. Lepas sarapan terus tengok Memories di FB. ❤️ all the friend post, shared all the good posting.

2. Buka IG personal. Confirm semua yang nak Follow asalkan bukan Fake Account dan “lelaki kacak” 😜

3. Belek gambar lama dan mula rasa seperti selalu “Kau Kena KURUS, Fana” 😌

4. Eh! Jumpa post kenangan sewaktu sedang hangat bercinta dengan Ex-Boyfriend. 

5. Save gambar tahun lepas dan buat photogrid.

6. Toksah kata edit. Tu semua bantuan cahaya ilahi dan bedak Mermatte je tu. Nak beli boleh beli dengan Nazma Razali atau leader Rohaida Padir. 

7. Sejujurnya perempuan memang cantik kalau berduit. Lagi-lagi kalau duit tu laki yang bagi. 

8. Alhamdulillah, semalam laki dah bagi nafkah. Lepaslah buat beli krim jerawat dan jeragat. Syukur. Bukan untuk siapa pun, untuk dia gak. 😂

9. Yang add aku pastu dah approve PM tepi cakap suruh guna produk kurus dia jual tu, pastikan anda pernah capai berat 120kg dan kurus sebab produk tu ya. Kalau tak, aku tak layan. 💁🏻‍♀️

10. Dah, sila komen terbaik  lepas baca. Kbai!

Monday, March 30, 2020

Kebaikan dibalas Kebaikan



Pengajaran Hadis:

1.  Antara akhlak seorang Muslim apabila menerima kebaikan seperti bantuan,  pemberian atau hadiah, sewajarnya dibalas dengan kebaikan yang setimpal.

2.  Jika kita tidak mampu memberi balasan yang setimpal, berilah ucapan terima kasih kepada penyumbang sebagai salah satu dari cara kita bersyukur.

3.  Ucapan  “terima kasih” yang terbaik diungkapkan ialah kalimah “Jazaakallahu khairan” (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan). Kalimat ini lebih bernilai kerana mengandungi doa di dalamnya.

عَنْ أُسَامَةَ بْنِ زَيْدٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ صُنِعَ إِلَيْهِ مَعْرُوفٌ فَقَالَ لِفَاعِلِهِ جَزَاكَ اللَّهُ خَيْرًا فَقَدْ أَبْلَغَ فِي الثَّنَاءِ

Daripada Usamah bin Zaid RA bahawasanya Rasulullah ﷺ bersabda: “Barangsiapa yang diberikan satu perbuatan kebaikan kepadanya lalu dia membalasnya dengan mengatakan “jazaakallahu khairan (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka sungguh hal itu telah mencukupi dalam menyatakan rasa syukurnya.” (HR. Tirmidzi No:1958, Status; Hadis Hassan)

4.  Semoga Allah SWT akan  memperbaiki akhlak kita dalam menjalani kehidupan sebagai seorang insan yang sentiasa bersyukur. Jazakallahu khairan kepada yang sudi membaca.
#StayAtHome

Wednesday, March 18, 2020



Pengajaran Hadis:

1.  Di antara ajaran Nabi ﷺ apabila berhadapan dengan masalah penyakit berjangkit seperti Covid 19 adalah melalui pencegahan. 

2.  Menjadi tanggungjawab setiap individu dan masyarakat untuk mengambil langkah-langkah pencegahan. Bagi yang mengidap sakit yang berjangkit seperti positif Covid 19, perlu  mengelakkan diri dari berada ditempat-tempat awam, seperti masjid, pasar dan lain-lain agar orang yang sihat tidak dijangkiti. 

3.  Nabi ﷺ juga telah memerintahkan mereka yang berada di tempat wabak untuk tidak keluar dari kawasannya. Mereka yang sihat pula diperintahkan untuk tidak memasuki tempat yang terkena wabak. Sabda Rasulullah ﷺ:

 إِذَا سَمِعْتُمْ بِهِ بِأَرْضٍ فَلاَ تَقْدَمُوا عَلَيْهِ وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلاَ تَخْرُجُوا فِرَارًا مِنْهُ

 “Apabila kamu mendengar (wabak) di sesuatu tempat, maka janganlah kamu pergi ke situ. Dan apabila ia berlaku di tempat kamu, maka janganlah kamu keluar lari daripadanya.” (HR Muslim no: 2219)

4.  Al-Quran mengingatkan agar setiap kita tidak mendedahkan diri dengan sesuatu yang boleh membawa kepada musibah dan kebinasaan. Hal ini termasuk dalam perkara maqasid syariah iaitu memelihara nyawa. Firman Allah:

لَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى ٱلتَّهْلُكَةِ

“Janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan…” Surah Al-Baqarah (195)

Setiap perkara yang membawa kepada kebinasaan dalam agama mahupun dunia, maka ia termasuk dalam makna ayat ini.  (Lihat Ma’alim al-Tanzil, 1/367). Kebinasaan disini termasuk memelihara nyawa daripada wabak COVID-19. 

5.  Bagi mengelakkan penularan wabak virus Covid 19, beberapa langkah perlu sentiasa diambil oleh setiap orang antaranya:
-   Patuh arahan Kerajaan sepenuhnya berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan dari 18 hingga 31 Mac 2029.
–  tangguh pergerakan/ perjalanan  dalam dan luar negara.
–  Elakkan berada di tempat tumpuan ramai
–  Tutup mulut ketika batuk @ bersin
–  Kerap cuci tangan
–  Jaga kebersihan diri
–  Ikut arahan KKM dan pihak berkuasa

!!Jom Tambah Pendapatan!!