kbba9

DUIT MODAL

Friday, November 25, 2011

Jumaat Yang Indah..

Assalamualaikum..
Toktok.. toktok.. dah bangon ker semuanyer?? Huhu..
mentangmentang laa arini sampai awal ke opish.. terus kejotkan owg len plaks ehh? Huhu..
eerrmm… windunyer ite dgn encik tunang.. padahal baru setengah arie x jumpa!! mengada!!
bior arr.. tunang ite.. ada ite kessaaahh?? lalalaala..
tapi arini dier balek, tp sempat ker nak jumpa dier sebelum g bercuti??
Wooowww!!!! Bercuti???!!! Huuhu.. ofkos dear..ite nak g bercuti dgn family tercinta..
disamping melawat adik yg disayangi di kedah, dan jemputan kawen kawan di Alor Setar..
wow! 3 in 1!! Full pakej abah ite bg taawww!!! Jgn jeles pd sesaper yg x dpt ikooottt..
nti ite bg present eehhh?? Nak tak? Nak tak? Xnk xper… huhu..
memandangkan taun depan umur ite nak masuk lg 1 angka dibelakang (cam tua naa ite rasa..),
 ite memang ada niat nk wat GA dan Contest.. tapi x sempatsempat nk membuatnya..
so, pada sesaper yg sudi follow ite, rajinrajin lah jengah blog ite.. huhu..
biler nak buat?? Sabarsabar.. nanti ite update.. okeyh? Okeyh x??? x okeyh pun kena okeyh gakss.. 
alaaa.. blog ite x glamour pown, tp adiah yg ite nk bg ni xlah mahal mana..
mungkin gift yg akan ite beli masa bercuti nanti..
apapun, arini ite rasa sangat bersyukur ALHAMDULILLAH masih dapat berpijak di bumi ALLAH dan menghidu udara segar kurniaan Ilahi ini..

Hargailah peluang yang ada,
dan orangorang yg menyayangi diri kita seadanya kita..
kerana mereka lah sumber kekuatan kita dr saat jatuhnya kita sehingga lah bangun dan berdiri tegaknya kita..
jgn sesekali kita lupa pengorbanan mereka..
 ucapkanlah terima kasih, katakata baik,
sudah cukup menghiburkan hati mereka..
bukan wang ringgit yang mereka inginkan
cuma kesediaan kita untuk bersama mereka
dr saat susah dan senang, tangis dan ketawa,
 itu yang mereka dambakan..
beringatlah kita sebelum terlambat,
kerana masa tidak boleh diputar kembali..
hanya kita yng boleh mengubah kehidupan kita,
bukan orang lain..
percaya pada diri, yakin boleh dan katakan...

AKU BERSYUKUR DAN BANGGA MENJADI DIRI SENDIRI!!!


p/s : motivasi pagi untuk diri sendiri.. ^__^


Thursday, November 24, 2011

Yasmin Aris 1st GA 


1.    Wajib FOLLOW bLog ni duLu, dan LIKE Facebook Page tu skaLi yee :D HAHA .

2.    Dahh ? Trime kasih :) :P Then, korang jz perLu buat satu new post.
DaLam new post tu kena ade :
·          TitLe yg bertajuk “Yasmin Aris 1st GA”
·          Copy semua syarat-syarat GA ni .
·          Jangan Lupe Letak gamba kat atas tu skaLi .
   (Tekan gamba, right cLick, save as & upLoad kat dLm entry korang)
·          Gambar tu mesty Lah di LINK kan kepada entry ini .

3.    Fahemm ? Hihi :) Seterusnyee, tinggaLkan Link entry yg korang dah pubLishkn tuu kat ruangan komen bawah nii . Dah siapp ! :)

4.    Ok, ok .. GA ni akan dibataLkn kLu penyertaan tak Lebih dari 10 orang . Huhu T-T
So, join Lah beramai-ramai yee ! kite sukee . Hii 

5.    Tarikh tutup : 25/11/2011 
Jom Joiinnnn!!!! ^__^ TEKAN SINI LOORRHHH!!!
p/s : hope tak terlambat.. huhu..

segmen : saya suka berblogging





hye uollss.. Chubby join segmen lg,
kali nie milik Miss JijahComey..
memang comey lah orgnya.. huhu..

Nak tau nape Chubby Suka berblogging??
Chubby suka berblogging sebab Chubby rasa nilah medan yang terbaik untuk Chubby luah rasa..
( macam medan perang lakss..)
Selain tu dapat gaklah Chubby menambahkan bilangan kawankawan dari pelbagai negeri dan bangsa..
Chubby juga suka tengok blogblog yang cantek dan menaraik, especially yang banyak info, hehe..
Lain org lain citarasa kan?? yeahh!!!

jom join segmen ni jugak!


saya mau tag :

Dilazfamily
Kikin


p/s ; sowie kalau xleh klik kat banner, xtau nape net saya nie probs.. :(

end-year 2011 giveaway by Fiera



baca sini


dan sini



Firman ALLAH SWT yang bermaksud
" Dan apabila aku sakit, Dialah (ALLAH) yang menyembuhkan aku ".
(As-Shu'araa : 80)
Sabda Rasullah SAW yang bermaksud
" Sesungguhnya ALLAH menurunkan penyakit, dan menjadikan setiap penyakit itu ubat, kerana itu hendaklah kamu semua berubat, dan janganlah berubat benda yang haram ".

MENGKRITIK TIDAK BERERTI MENENTANG,
MENYETUJUI TIDAK SEMESTINYA MENYOKONG,
MENEGUR TIDAK BERMAKNA MEMBENCI,
DAN BERBEZA PENDAPAT ADALAH KAWAN BERFIKIR YANG BAIK

mau tag kamu :
Miss Froggie

nak joinnn??? click
syafierasyamdzuri

contest tamat :
30/12/2011

Contest Miss Froggie


Hai Kengkawan..

Jom Join Contest Miss Froggie..

Join ramairamai.. Lagi Ramai Lagi meriah..

Huhu..Boleh gak menambah bilangan traffik korang.... ^__^

Macam ner nak joinn???

Senang jerr...

Klik Banner utk join atau SINI

Saya tag :

Cute Mum

Nabila Medan

MrBaiz

Selamat Mencubaaa!!!!

Gloomy Day

Assalamualaikum...

Erm.. arini mood biasabiasa jer.. cuma perasaan menggegel tuh maseh ada.. nape?? em, sbb arinih first time drive sorangsorang dr umah ke opish.. encik tunang xde.. out station.. hurm.. tp, encik tunang memang penyayang orgnya.. dia follow ite dr belakang.. tapi ite tetap rasa berdebardebar sangat.. sampai tak lalu nk mamam.. :(
pas smpai opish jer encik tunang kater teman dia jap p mamam kat kedai.. sementara tunggu rombongan program yg lain.. ite pun teman dier, kat pale otak nih macammacam pike cam ner nak balik petang nih.. rasa cm nak cuti jer!! arrgghh.. ite nie, badan jer besar, tapi PENAKOT!! wekkk... ala, korang dulu pown camtuh gak..
encik tunang kata "it's ok syg, slowslow okeyh, i know u can do it!!" slalu dier cakap cm gitu, ati nih rasa tenang jer, tp td.......... xtau nk cakap per.. ite selalu rasa cm ni bila dier nak outstation.. macammacam kat kepala nie.. bukan pike yg bukanbukan cuma ite rasa sgt x selesa bila dier tak der.. tu lah.. sape suh manjerkan ite?! hukhukhuk.. ;(
errmm.. mood arini nak join GA n buat GA.. tp mood tuh macam dah xder dah.. lalalala.. sapersaper boleh tolong ite errkk?? iter boring lah.. arini ingat dapat g tgok Twilight  Breaking Dawn - Part 1, tp encik tunang xder.. so, kena lah tunggu ite balik cuti dulu baru leh dapat tengok.. errmm.. so bad!
ok lah.. ite nak try buat 1st GA dulu k, stay with Chubby Hanna okk!!!
Assalamualaikum..

Wednesday, November 23, 2011

No Mood

Assalamualaikum..
Arini mood ite mmg xde.. banyak benda nak story mory kat sini, tp x terdaya nk luahkan.. better simpan je dalam hati.. itu lebih baik..
Kadangkadang bila kita cuba untuk menjadi baek, mesti ada banyak cabaran dan dugaan yg kita perlu hadapi kan?? kenapa?? Sebab ALLAH sedang menguji kita.. tp, kita selalu x sedar tentang semua tu, termasuk lah ite..
Bila dikenang, difikir, direnung, ite dah banyak sangat abeskan masa macam tu jer.. hurmm.. ntahlah.. k lah, dari ite terus merapu, ite abeskan entri ni dgn sepatah dua kata yg kita amek dr sumbersumber yg boleh dipercayai.. ^_^

LIFE IS TOO SHORT TO HAVE A VICTIM MENTALITY, SAY TO YOURSELF, I'M NOT GOING TO BE BITTER, I'M GOING TO BE BETTER!!!

Sunday, November 20, 2011

Kat OPIS lerr...

    Salam..
    Hurmm.. skng ite ada kat opish, niat di hati nk wat keja, tp line kat opish nie cm xnk bg ite wat keja laks.. nk men game lg arrr.. layan youtube pown sme gaks.. bowinknyer.. eerrmmm.. arini encik tunang bawak keta ite g opish dier.. suka ar tue bawak keta org jenjalan.. haaiisshhh.. sejaksejak ada keta nie ite agaks kedekut sikit aw.. macammacam ite pike cm ner nk elak kai keta ite.. tp bila tengok muka dia, cm x sampai ati jer rasa.. huhu... apalaaa... ok lah.. ite nk smbung wat keja okeyh? nti iter sambung ag... daaa...

Friday, November 18, 2011

KEBERANIAN Itu Penting, Tapi... ------>>>>

Salam, arini ite nak kongsi sikit pe yg jd semalam dan arini... em.. mcm ne nk mula ek? Macam ni.. ite smlm dh amek BABY ite.. BABY?? hehe.. KERETA ite lah, JNF ----.. tp niat di hati nk half day, mengenangkan kerja yg bertimbun, ite tak jd lah, ite bawak g opish balik.. kononkonon nk suprise encik tunang, tp x sangka lah plak, hujan lebat sangat.. kwsn encik tunang keja plaks banjir.. mcm biasa ar, Jalan Yahya Awal dekatdekat mahkamah tu.. jd, nk jadikan citer encik tunang kata suh tunggu dia balik gaks.. cm ner ek ite nk gtau kat dier.. ite doa banyakbanyak supaya ujan benty..

Alhamdulillah, ujan pun benty.. ite rasa lega sangat.. jd, ite pun pike nk drive balik sendiri lah kan.. tp bila kita pike kan encik tunang terus tak jadi, ite tunggu dia gaks dan tawakal tinggalkan keta ite kat opish.. hurmm.. sian keta ite kena ujan.. letak kat umah ite pun nti kena ujan gaks, maklumlah.. umah FLAT.. ;( tp seyes ite cakap ati ite x senang smpai nk tido pun x boleh sebab pikekan keta ite.. rasa mcm nk terbang je amek keta ite tu, tp apakan daya.. x boleh.. ite doa lagi supaya ari cepatcepat siang.. hehe.. dan malam pun berlalu dengan nyamannya dan ujan masih lg turun.. weee..

Arini, pagipagi datang ite terus je jengah kat tingkap tengok keta ite.. Alhamdulillah! Ada lagi.. Fuhh!!! lega giler rasanya.. tp, betul kata orangorang lama, bila kita tengah sukasuka, jgn terlalu ghairah.. nanti buruk padahnya.. hurrmm.. BURUK PADAHNYA?? bunyi cm worst jer kan?? memang pown.. korang nak tau gak ker?? okeyokeyh ite citer..

tgahari tadi, kononkonon niat di hati nak bawak keta balik umah terus pas rehat, tapi ada opis mate ajak g MYDIN plaks.. okeyh, ite itot lah dier.. pas balik Mydin, ite cepatcepat larikan diri ke keta (act, orang kat opish xtau ite beli keta..).. ite bawak lah keta ite balik ke umah, mulamula ite rasa okey jer, x rasa pape pown, sbb ite kan xde pengalaman.. bawak punya bawak, arini jalan mmg ite punya sbb semua lampu hijau jer.. jd x susahlah kan?(padahal auto jer, pe yg susahnyer weii..) tetibe bile benti kat traffic light, ite ingat mamat tu nk usha ite, ruparupanya dia nk gtau ite yg keta ite BERASAP!! ha???!!! BERASAP???!!!! gile punya gabra ite tgok handbrake keta n tgok side mirror punya lah byk asap smpai ite rasa x larat nk tekan minyak!!! seyes ite gabra gilergiler! ALLAH je yg tau betapa takotnya ite masa tu!!! pastu ite trus slowslow bawak sampai umah.. ntah nape ite boleh nangis.. yg lg x brapa besh, smpai skng ite tgh naip nie pown, ite menggegel lg.. seyes ite betulbetul rasa sangatsangat takot dan worst!! tulah, CUAI lagi!!! ite jdikan tu pengajaran, selalu dengar orang citer jer, arini ite dapat pengalamn sendiri baru lah ite tau macam mana rasanya.. sangat takot dan serabot!! ;(

-------->>>>>>> MESTI Kena Pada Tempatnya!!!!

p/s : ite akan lebih berhati-hati lepas nie, di harap kawankawan pun sama yer.. masih bersedey.. ;(

Thursday, November 17, 2011

ERYMIN'S GIVEAWAY!!!



Jom ramai-ramai memeriahkan GA ERYMIN ni..  ^_^
 
Klik Banner utk JOIN @ KLIK SINI

HADIAH MISTERI MENANTI 3 PEMENANG BERTUAH

PEMENANG DI PILIH MELALUI CABUTAN BERTUAH

TARIKH TUTUP:
30/11/2011
 
P.E.R.L.U. K.E.R.??

Salam, arini nk wat entri pendek jer.. dah beberapa bulan ni asek jengah blog org jer.. td ada jengah satu blog tu, mcm biasa lah ite buat pagipagi.. baca punya baca, kita terasa juga, tp lamalama kita pike positif jer pe yg dia tulis tu.. betul juga ckp dia.. apa pun, kita harap orang lain yg baca tu xlah terasa hati, tu pendapat dia, anda semua pun ada pendapat masingmasing kan? jadi x salah rasanya dia nk berkatakata.. ok lah, apa pun, mulakan haru mu dengan senyuman.. kerana senyum itu satu sedekah.. ( nk bg duit mesti korang susah kan? hehe.. ) ^_^  peace no war..

Cherish every moment and every person in your life, because you never know when it will be the last time to see someone

Wednesday, November 16, 2011

KEBAIKAN MENANGIS

1. Membantu penglihatan
Air mata membantu penglihatan seseorang, jadi bukan hanya mata itu sendiri. Cairan yang keluar dari mata dapat mencegah dehidrasi pada membran mata yang membuat penglihatan menjadi kabur.


2. Membunuh bakteri
Tak perlu ubat titis mata, cukup air mata yang berfungsi sebagai anti bakteri semulajadi.
fakta > Di dalam air mata terkandung cairan yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteri-bakteri yang tertinggal dari keyboard komputer, pegangan tangga, bersin dan tempat-tempat yang mengandung bakteri, hanya dalam 5 minit.


3. Meningkatkan mood
Seseorang yang menangis menurunkan level depresi dengan menangis, mood seseorang akan terangkat kembali.
fakta > Air mata yang dihasilkan dari tipe menangis emosi mengandung 24 % protein albumin yang berguna dalam meregulasi sistem metabolisme tubuh dibanding air mata yang dihasilkan dari iritasi mata.


4. Mengeluarkan racun
Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa studi tentang air mata dan menemui bahawa air mata yang keluar dari menangis emosional adalah mengandungi racun.
keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia mengeluarkan racun dari dalam tubuh melalui mata.


5. Mengurangi stress
Bagaimana menangis mengurangi stres?
fakta > Air mata mengeluarkan hormon stres yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin.
Selain menurunkan level stress, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi.


6. Mengenal erti sosial
Selain baik untuk kesihatan fizik, menangis juga membantu seseorang membangun sebuah komuniti dlm masyarakat.
Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya dgn teman-temannya atau seseorang , dan hal ini meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosialisasi.


7. Melegakan perasaan
Semua orang ingin merasa demikian.
Walaupunpun Anda didera berbagai macam masalah dan cubaan, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega.


Setelah menangis, sistem limbik, otak dan jantung akan menjadi lancar, dan hal itu membuat seseorang merasa lebih baik dan lega.


Keluarkanlah masalah di pikiranmu dan menangis, jangan dipendam lama2 perasaan itu.
Jadi, Anda tidak perlu merasa malu menangis sesekali.
D.I.S.T.A.N.C.E ~ L.O.S.E ~ D.R.E.A.M.S ~ L.O.V.E

Sometime you just need to DISTANCE yourself from people. If they care they'll notice. If they don't, you know where you stand.. 

People say you don't know what you've got till it's gone.
Truth is, you knew what you had, you just never thought you'd LOSE it..

DREAMS does not become reality through magic.. It takes sweat, determation and hard work from you.. 

LOVE is a fruit in season at all times, and within the reach of every hand..
AKU, LIM DAN ISLAM
(kiriman dari seorang rakan ke email saya, kita shareshare yer.. ^_^)

Aku punya seorang rakan baik dari zaman kanak-kanak. Lim Wei Choon. Sama-sama bersekolah rendah hingga ke peringkat menengah. Selepas SPM, Aku masuk ke Tingkatan 6, manakala Lim dihantar keluarganya melanjutkan pelajaran ke Amerika Syarikat. Kenangan sewaktu kanak-kanak hingga ke zaman remaja terlalu banyak yang dikongsi bersama. Setiap kali hariraya menjelang, Lim pasti berkunjung ke rumahku untuk menikmati dodol arwah ayahku yang amat digemarinya. Kadangkala, jika ada kenduri kendara dirumahku, pasti Lim akan turut serta. Aku jarang ke rumahnya kecuali umtuk beberapa sambutan seperti harijadi dan juga Tahun Baru Cina. Aku takut dengan anjing peliharaan keluarga Lim. Dengan Lim juga aku belajar matematik manakala subjek Bahasa Malaysia sering menjadi rujukannya padaku. Kenangan-kenangan seperti memancing, mandi jeram, ponteng sekolah untuk
melihat pertandingan 'breakdance', semuanya kami kongsi bersama-sama. Apa
yang ingin kunyatakan ialah, warna kulit dan perbezaan ugama tidak pernah menjadi penghalang persahabatan kami.


20 tahun telah berlalu, Lim telah menetap di Amerika setelah berjaya mendapat Green Card, beliau bekerja disana. Itu yang kuketahui dari kakaknya. Hubungan ku dengan Lim terputus setelah dia melanjutkan pelajaran. Maklumlah, dizaman kami dulu tiada internet, email atau telefon bimbit, yang ada cuma sesekali menghantar poskad bertanya khabar. Untuk menulis surat kepada lelaki amat malas kami rasakan. Suatu pagi. Aku bertembung dengan kakak Lim di pasar , kakaknya memberitahu Lim akan pulang ke tanahair. Dan aku amat terkejut dengan berita yang ku dengar dari kakaknya. " He's name is no more Lim Wei Choon. He's now Ahmad Zulfakar Lim since 5 years ago.. Subhanallah! Syukur Alhamdulillah, rakan baikku telah menemui hidayah dari Allah S.W.T. Memang aku tak sabar untuk berjumpa dengannya lebih-lebih lagi setelah menjadi saudara seagama denganku. Hari yang kutunggu-tunggu telah tiba, dan petang itu aku berkesempatan bertemu dengan Lim dirumahnya. Ada satu keraian istimewa sempena menyambut kepulangannya. Ketika aku tiba, tetamu sudah semakin berkurangan. Itulah kalimat pertama dari mulutnya, wajahnya sudah jauh berubah, air mukanya amat redup dan tenang. Aku menjawab salam dan berpelukan dengannya dan kami menangis umpama kekasih yang sudah terlalu lama terpisah.


'Ini dia olang memang sudah manyak lama kawan, dari kecik ini dua olang"
Ibu Lim menjelaskan pada beberapa orang tetamu yang melihat peristiwa kami berpelukan dan menangis itu. Tetapi aku bukan menangis kerana apa, tetapi kerana amat sebak dan terharu dan sangat bersyukur melihat keislaman rakanku. Lim mengajak aku duduk dibuaian dihalaman rumahnya untuk berbual-bual. Beliau masih fasih berbahasa melayu walau sudah lama berada diperantauan.
Talha, kau kawan baik aku kan? betul tak?...
Memanglah..Kenapa kau tanya macam tu?
Kalau kau kawan baik aku, Kenapa kau biarkan aku diseksa?
Sorry Lim. Aku tak faham. Diseksa? What do you mean?
Cuba kau fikir, kita ni kawan dari kecil. Aku ingat lagi, rumah kau tu, is my second house. Tapi, mengapalah kau tak pernah ceritakan pada aku tentang Islam? Mengapa aku kena pergi ke US baru aku dapat belajar tentang Islam?
Mengapa bukan di Malaysia, negara Islam ni? Dan mengapa aku di Islam kan oleh seorang bekas paderi kristian?
Aku terdiam, kelu tak mampu menjawab. Dan Lim terus berkata-kata.
Kalau betullah kau kawan baik aku, Kenapa kau cuma nak baik dengan aku di dunia saja? kau suka tengok kawan baik kau ni diseksa didalam api neraka?
Kau tahu, kalaulah aku ni tak sempat masuk islam hingga aku mati. Aku akan dakwa semua orang melayu Islam dalam kampung kita ni sebab tak sampaikan dakwah dan risalah Islam pada aku, keluarga aku dan non muslim yang lain.
Kau sedar tak, kau dah diberikan nikmat besar oleh Allah denagn melahirkan kau didalam keluarga Islam. tapi, nikmat itu bukan untuk kau nikmati seorang diri, atau untuk keluarga kau sendiri, kau dilahirkan dalam Islam adalah kerana ditugaskan untuk sampaikan Islam pada orang-orang yang dilahirkan dalam keluarga bukan Islam macam aku.
Aku masih tunduk dan terkata apa-apa kerana sangat malu.


Berdakwah adalah tugas muslim yang paling utama, sebagai pewaris Nabi, penyambung Risalah. Tetapi apa yang aku lihat, orang melayu ni tiadak ada roh jihad, tak ada keinginan untuk berdakwah, macamana Allah nak tolong bangsa melayu kalau bangsa tu sendiri tak tolong ugama Allah?
Aku bukan nak banggakan diri aku, cuma aku kesal..sepatutnya nikmat ini kau kena gunakan dengan betul dan tepat, kerana selagi kau belum pernah berdakwah, jangan kau fikir kau sudah bersyukur pada Allah. Dan satu lagi, jangan dengan mudah kau cop orang-orang bukan Islam itu sebagai kafir kerana kafir itu bererti ingkar. Kalau kau dah sampaikan seruan dengan betul, kemudian mereka ingkar dan berpaling, barulah kau boleh panggil kafir.


Aku menjadi amat malu, kerana segala apa yang dikatakan oleh Lim adalah benar! dan aku tak pernah pun terfikir selama ini. Aku hanya sibuk untuk memperbaiki amalan diri sehingga lupa pada tugasku yang sebenar. Baru aku faham, andainya tugas berdakwah ini telak dilaksanakan, Allah akan memberikan lagi pertolongan, bantuan dan kekuatan serta mempermudahkan segala urusan dunia dan akhirat sesorang itu. Petang itu aku pulang dengan satu semangat baru. Aku ingin berdakwah! Lim yang baru memeluk Islam selama 5 tahun itu pun telah mengislamkan lebih 20 orang termasuk adiknya. Mengapa aku yang hampir 40 tahun Islam ini (benarkah aku islam tulen) tidak pernah hatta walau seorang pun orang bukan Islam yang pernah ku sampaikan dengan serius tentang kebenaran Islam?


Semoga Allah mengampuni diriku yang tidak faham apa itu erti nikmat dilahirkan sebagai Islam.

p/s : sebagai Tauladan.. first time baca mmg menginsafkan CH :(

Monday, November 14, 2011

Mystery of Private Number???

salam uoolss.. aaiissshhh... aduss.. aku bukan niat nk mengeluh.. cuma nak luah kan rasa waswas nih! dr ari jumaat aku dapat panggilan Private Number ni.. Misteri sungguh! masuk arini dh 3x.. aku menang hadiah ker?? napelah orang yang kol aku tu pakai private number.. pakai number biasa xleh ker?? kalau kai number biasa kan aku leh kol balik.. susah tau aku macam ni.. aku ni, biasa lah kalau g keja, clumsy! pg tadi hp aku dlm beg, mana nk pasan.. em, apapun aku wish kalau aku menang lg, org tu akan call aku semula, sbb aku betulbetul mengharap :( .. kalau bukan sebab menang hadiah, tp panggilan dr orangorang yg x berkenaan or yg sewaktu dengannya, xpelah.. x rugi pun x angkat atau call back.. haaisshhh.. bukan rezeki aku kowt.. xperxper.. bukan aku sengaja okkeeyyyhhh!!! pleeeaasssseee caaallll me baccckkkkkk!!! aaarrggghhhh!!!

p/s: seriously aku dlm mood bengang!

Friday, November 11, 2011

today is the day, it should be mine, but ALLAH knows THE BEST for me.. still waiting THE HOPES will be comes true.. HOPEFULLY.. too bad, too sad to think about IT! but NEVER GIVE UP until i can't see THE HOPES again.. pray for me, don't ask or judging me, i'm just waiting for THE HOPES.. "(

cincin tunang
11.11.11



APA YANG KITA CARI PADA TAIKH INI??
CINTA?? BAHAGIA?? KASIH SAYANG??
KEDAMAIAN?? KESEJAHTERAAN??
MUSUH?? PELINDUNG?? PEMBENCI??
ATAU MENJADI SEORANG PENCINTA??
ATAU DICINTAI?? ATAU DIBENCI??
YANG MANA SATU PILIHAN KALBU??
PILIHLAH KAWAN..
BUATLAH PILHAN YANG TEBAIK SEBELUM
KAMU TERLAMBAT KERANA HANYA KAMU
YANG MENGETAHUI APA YANG TERBAIK
UNTUK DIRI KAMU SENDIRI..

PEOPLE SAY YOU DON’T KNOW
WHAT YOU’VE GOT TILL IT’S GONE.
TRUTH IS, YOU KNEW WHAT YOU HAD,
YOU JUST NEVER THOUGHT YOU’D LOSE IT!
~ THINK IT WISELY ^_^ ~


 

Thursday, November 10, 2011

Jom Join Giveaway Eysha, Mantopsss!! ^_^


Hai, jom join giveaway EYSHA.. Beshbesh aw adiah dier.. huhu..


Saya Tag Kamu :



Wednesday, November 09, 2011

NEWNAME NEWHOPES NEWRESOLUTIONS NEWLOVE?=NEVER!!!

Assalamualaikum.. hehe.. petangpetang nie tetibe dapat idea nak tukar nama blog apa.. ingat nk wat sama cm nama FB tp, si musyuk ckp, cuba bg nama len, so, dokdok pikepike makanmakan lastlast dapat idea.. nama mmg common jer, tp aslongas saya suka dan x menyakiti orang lain sudey.. hukhuk..
Sebelum tu, arini 09112011 genap 1tahun 10bulan kita dgn Mr.Tunang bertunang.. so, sempena hari yg mulia nie, sesuwai shangatlah rhasernyer nk tukar nama blogs kita nie.. huhu.. sabarsabar.. banyak benda nk buat sebenarnya kat blog nie, tp x ckup masa lah.. curikcurik jer.. lappy lak x brapa nk ok, so, kena on9 kat ofis jer.. hukhuk.. sedey! ;( xpelah.. tu lah namanya dugaan yer kawankawan.. okeyhokeyh.. mulalah melalut sy nie.. ^_^
Sebenarnya nama ni dulu nama gelaran saya (skng pun yer gaks).. huhu.. tp xpe.. sy suker bile ada orang panggil sy dgn gelaran nie.. APA DIER?? ----------->>>>> CHUBBY HANNA.. Biasa jer kan? tak lah hebat mana pun, tp dgn nama baru ni, sy harap beri smangat sy utk terus menulis dlm blog ni dan berkongsi apa jua info yg sy ada.. ok, saya nk mengedit sekejap.. Assalamualaikum...

P/s : sy budak baru, kalau saya tnya tlglah ajar, dlu anda juga seperti saya.. Sowie..
Wordless Wednesday..

Assalamualaikum uoollsss. sehat tak? saya?? Alhamdulillah..
Erm.. tgh pikepike nak tukar nama blog apa nie.. sbb ada ramai nama sama.. huhu..
boring argghhh.. layanz jap..


Kucing : Cik Ti, jom menari dengan I.. :)
Tikus : Cik Ku, I malu lorrhhh.. :)

Kucing : Kuang asamjawa punya lebah, ko ingat aku punya idung ni bunga ker?
Lebah : Nyumnyum.. Manisnyer idung si Cik Ku ni.. nyumnyum..

Kambing : Kamu semua kenalah jaga kesihatan gigi,
kalau x nti kena pakai besi cm saya, tgok, cun x saya?? ^_^

p/s : senyumsenyum selalu..hehe..



Tuesday, November 08, 2011

Stand a chance to win DKNY's Golden Delicious Fragrance


 


Tuah Manusia Tak Siapa Yang Tahu.. Ngeee...

Salam Aidil Adha semua..
ada yg masih bercuti ker? Wah sonoknyer.. CCK dh start keja dh.. mood?? hanchur! huhu.. pg td berblogwalking kat blog Cute Mum.. sbnarnya suka tgok blog dia sbb muka dia cm kwn skolah dulu, happy jer.. tp mungki pelanduk dua serupa je kot..
oklah, sbnarnya CCK nk cite pasal tuah nie.. CCK nk ckp yg taun ni mmg taun yg bertuah buat CCK sbb mng byk contest SMS.. Alhamdulillah.. especially drpd Cosmopolitan.. tp yg sedeynyer CCK x dpt g amek semua lah sbb yg dpt semua yg boleh pos jerk.. yg kena amek byhand x dpt lah.. diorang tak bg.. tp xpe, CCK xpnh rasa tu semua mmbazir sbb CCK mmg suka sgt msuk contest nie tau!!
hehe.. menang kalah adat pertandingan..
kalau menang rezeki kita lah tu, kalah tu pun bkn bermakna kita xde rezki, mgkin rezki x smpai lg.. huhu.. skng ni tgh usaha anta SMS untuk Twilight Saga Breaking Down! Pergh! Edward Cullen punyer pasal CCK lg lah sanggup nk anta SMS tau.. harap2 ada rezki utk contest kali ni gak! huhu.. ok lah.. sambung nti.. daaaa.. Assalamualaikum..

Friday, November 04, 2011

Things you may not know about Sleep


GA ; Ole-ole Pangkor by Koqin Karemo



KLIK BANNER UNTUK JOIN
TARIKH TUTUP : 5 NOV 2011

So, pe yg nk ckp ttg Pulau Pangkor nih??
Pulau Pangkor mmg best giler!!
Pulau first kat Malaysia yg CCK pegi dan
 yg paling best dapat pegang gamat tau!!
Lagi real tengah mandi ada ikan gigit-gigit kaki kita,
jimat duit x payah g spa okeyh!!
Huhu.. Jom bawak family g Pangkor!!
Yihaaa!!!

Hadiah-Hadiahnya :

2 x PANGKOR BRACELET


5 X VARIOUS CREATURES FRIDGE MAGNET


4 X TURTLE MAGNET



Testing.. Testing.. Testing... ^_^

Hai semua..
Arini first time CCK nk join GA (GIVE AWAY) yg dianjurkan oleh Koqin Karemo (http://exsamsed.blogspot.com).. Ntah nape dlm banyakbanyak yg ni CCKrasa nk cuba..
xtau lah, cubacuba jer dulu, ada rezki, menang lah.. Insya-ALLAH..
hehe.. jap g nk submit form kat comment entri dia, okeyh!
jom kite cekidaut.. lalalala ~~

~ hurm.. huh.. lalalalala.. ~

Assalamualaikum..
em.. arini, ite bukan nk mengeluh tau kawankawan ^_^.. cuma rasa mcm ite nie byk sgt benda yg ite tak tahu.. dlm brapa arini ite berblogwalking nie, ite dpt macammacam ilmu yg ite tak pnh tau.. SO, mulai arini ite nk pakai nickname CCK (Corat-Coret Kehidupan) lah plak.. bkn pe, ada kawankawan ite yg ckp suh tukar nama blog, termasuk musyuk CCK sendiri, tp CCK rasa, tak ORIGINAL laks nti.. huhu. yelah, susahpayah msa mulamula doludolu nk dptkan nama nie (w/pun x susahmana pown) CCK xmo lah tukar.. biolah x sedap didengar, jnji sedap dipandang.. huhu..
So, sepanjang beberapa hari siri penjelajahan CCK di blogblog org len nie, CCK dpt rasa ada perubahan yg perlu dilakukan, tp x perlulah secara drastik.. pelanpelankayuh sudaa.. (kata en.musyukk..) yuppss!! xpe, bia lambat, CCK percaya satu ari nti ada org akan kenal blog CCK nie nti.. hehe.. smoga ALLAH permudahkan segalanya.. Amin.. hurm, jd bermulalah episod baru utk blog CCK ni.. smoga semuanya akan berjalan spt yg dirancang hendaknya.. seiring dgn perjalanan bisnes, kawenkawen, majlis kawenkawen dan lainlain, diharap CCK akan terus dpt memberi info yg berguna kpd smua yg membca selain drpd berkongsi ttg peribadi.. so, apapun cekidaut with us!! huhu.. daaaa!!!

Wednesday, November 02, 2011

CeMaS DiAcU PiStOl??

Bila aku sudah tiada, tinggal semua lagu ku jangan ditangis selalu..
mungkin itu semntara, bila jumpa penggantiku jangan dilupakan aku... 

Salam tgahari uollss..
tau x lagu sape yg ite nyanyi tuh? (eleh, cm dengor jer uols ni tau, hehe..) tu lah lagu kumpulan HUJAN.. so, apa kena mengena gan entri ite tgahri ni?? kompius?? xyah kompiuskompius okeyh.. iter citer jap g.. td mse ite bce paper KOSMO!, ite ada tebaca tntng gitaris kump HUJAN yg khabrnya diacu pistol oleh salah seorang perompak di sebuah bank. giler uollls kalau dia x cemas!!! huh!! ite pnh rse lorh.. nk tau?? act ite nk post entri ni sbb ite teringat zaman ite dok umah bujang kat flat Larkin dulu. One day, ada sekumpulan dakdak tecik ni ngah men polis sentri (ala permainan polis tangkap perompak tuh.. huhu), mse tu ite bru bangon tido, ite nk g buang sampah ite kuar umah je tetibe, dakdak tu terus serang ite gan pistol tu acuacu ite ckp kt ite yg ite ni PEROMPAK, diorg suh ite duk mencangkung kt tengahtengah flat tuh.. adooiii.. punyalah bengang gan dakdak tu ite wat taktau je, tp yg suspennya, diorg acu pistol tu kt muke ite, then LEPASKAN TEMBAKAN.. tembakan tu tepattepat kena kat pipi ite yg chubby ni aw!! walaupun itu hanya sekadar peluru kapur, ite rasa terkejut sgt sbb SAKIT!!! kuangasamboi tol dakdaktecik tuh!! huhu.. tp tuh semua tggl sweet memories tok ite.. flat tuh mmg byk mengajar ite tntg erti kehidupan di zaman remaja dan peralihan dewasa.. byk prkara yg ite blajar kt situ especially tntg DUNIA LUAR dan CINTA.. hahaha!! apapun, ite bersyukur, ALHAMDULILLAH.. oklah, ite nk smbung wat keja nie, nti ite post lg okeyh.. daaaa.. Assalamualaikum w.b.t..

P/S : walaupun ite tau xde yg bce blog ite, tp ite tetap suka tulis, sbb ite mmg suka berceriter.. lalalala.. huhu..

~ wutwutwutwutwut.. hahahaha!! ~

Salam..
emm... arini mood ite biasabiasa jerk.. lalalaa.. pepagi lg ite dh sarapan BAKSO n mamam JELLY KELAPA.. wihaaa.. sodapp eeaiiihh.. hehe.. sat g ite nk wat keja yg bertimbun nih sebelum ite g cuti Hari Raya Aidil Adha aka Hari Raya Korban.. Sapa yg terkorban erkk?? huhu.. ite ker? kamu ker? mereka ker? ofkoslah bukan!! hahah, apalaa uolls nie.... oklah, jom p wat keja.. kejakejakejakejakejakejakejakejakejakejamcmorggiler.. keja jgn x keja.. hahaha.. lalalala.. 
(padahal mood ite dh xde nih, huhu..) 
itesayangazmiabdulmananloveusomuchmuahhhhh!!! :)
dddaaaaaaa....

p/s : smoga ALLAH selamatkan perjalanan ite n keluarga ite ke Kelantan nti, Insya-ALLAH..

Tuesday, November 01, 2011

01.11.11

01.11.11

haaa!!! apa plaks entri kali ni?? hurmm.. cube uollss tgok date kt atas ni.. cantek kan tarik ni uoollsss... ite baru pasan mase nk wat keja td.. (nampak sgt x wat keja, ngulor jerk.. huhu) eceheceh.. melalut laks ite.. ite cume nk ckp, tarikh ni happening ker? sbb smlm musyuk ite smpai tido kul 3pg (ite tgok last post fb dier) aw nk kejorkan 01.11.11 nih! nyampahhzz! padahal dier bkanlah jenis suker sght tarikhtarikh nie.. huhu.. xpelah.. anyway, ite nk ucapkan sesaper yg bakal berkahwin ujung minggu nie, semoga persiapan uoollss smua happening lah yerk.. hehe.. apapun, tunggu tau next entry ite.. der mcm2 lg yg ite nk post kt sini.. so, cekidaut!! chowchinchau yg sodapp.. huhu.. lalalalalal...

AMALAN MEWUJUDKAN KASIH SAYANG SUAMI ISTERI

AMALAN MEWUJUDKAN KASIH SAYANG SUAMI ISTERI

(1) MEMBACA SURAT A-LI'IMRAN AYAT 31
Firma Allah: Katakanlah (wahai Muhammad) “Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan(Ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihi.” Apabila sampai kepada ayat “yuhbibkumullah (nescaya Allah mengasihi kamu), maka niatkanlah nama suami (isteri), barulah disambung dengan ayat seterusnya.
(2) MENGAMALKAN SURAT YUSUF AYAT 4
Firman Allah “(Ingatlah peristiwa) tatkala Nabi Yusuf berkata kepada bapanya “Wahai ayahku! Sesungguhnya aku bermimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan: aku melihat mereka memberi hormat kepadaku.”
(Ayat ini juga elok dibaca ketika hendak ditemuduga)
(3) UNTUK MELEMBUTKAN HATI SUAMI DAN JUGA ANAK, AMALKAN MEMBACA SURAH AL-HASYR AYAT 21
Firman Allah “Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah), misal-misal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya.”
(4) AYAT INI SESUAI DIBACA UNTUK MELEMBUTKAN HATI SESEORANG IAITU SURAH ASY-SYURA AYAT 19
Firman Allah “Allah Maha Lembut tadbir-Nya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihan-Nya) kepada hamba-hamba-Nya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dialah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.
(5) PASANGAN SUAMI ISTERI JUGA HENDAKLAH SELALU MENGAMALKAN MEMBACA SURAH TOHA
Baca dan tiupkan di ubun-ubun anak dan suami/isteri ketika mereka tidor. Surah ini bukan sekadar dapat melembutkan hati pasangan masing-masing serta anak, tetapi juga memberi kesan kepada hal-hal lain. Misalnya, ketika berhadapan dengan orang yang berdolak-dalih untuk membayar hutang, maka bolehlah dibaca ayat ini. Ayat ini juga sesuai dibacakan pada air minuman dan ketika membasuh beras.
(Hanya sesuai untuk pasangan suami-isteri dan anak-anak-pasangan yang halal dari segi hukum Allah).

(Dipetik dari Majalah NUR Julai 2003)




Firman ALLAH SWT yang bermaksud
"Dan apabila aku sakit,Dialah (ALLAH) yang menyembuhkan aku".(As-Shu'araa :80)
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud
"Sesungguhnya ALLAH menurunkan penyakit,dan menjadikan setiap penyakit itu ubat, kerana itu hendaklah kamu semua berubat,dan janganlah berubat benda yang haram".

"Mengkritik tidak bererti menentang, menyetujui tidak semestinya menyokong, menegur tidak bermakna membenci, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik"

p/s : saja nk berkongsi untuk tatapan umum.. hehe..

Sedap kan..

Salam..
Pergghhh!!! Uollsss x terliur ker nengok cokelet kt bwh nie?? waduhwaduh.. bisa laper nih! huh! ite ada beli aritu tp x smpt nk mamam ag ar.. tetibe teringat plak yg ite ada simpan kt fridge umah ite.. adoyai, lambatnya nk alek nk mamam cokelet!! lapolapo!! :( :( xpelah, tok lunch ni, uolls gan ite cuci mate dulu eyh nengoknengok jerk cokelet kt bwh nie eyh?? eyh? ocey cyg.. nti ite nk mamam ite gtau, hahaha.. sje je nk bg uollss jelez aw.. daaa.. nk p mamam acik, lapo..


(one of the my musyuk favret choc, ekeke..)

(cam ni lah dulu musyuk ite mamam dpn ite aw..)

~ tHe LaZy DaY ~

Assalamualaikum..

hurm... arini ite kan ite kan ite kan.. cm malasmalas jerk nk kejew aw.. huhu.. sumer benda cm x besh jer raser.. bowink ar.. nk kirekire cm peningpening.. nk tengoktengok net, hanya buleh tgok yg depa bg nengok jerk.. bowink.. wink.. wink.. wink.. wink.. wuekk.. hahah!! jap lagi ite nk berblogwalking jap.. nk negok entry per yg beshbesh.. huhu.. daaa.. see you soon darlings.. muahahahaha..


!!Jom Tambah Pendapatan!!

DUIT SHOPPING