kbba9

! Raya Sale !

Friday, December 28, 2012

Sebulan Sudah.. Alhamdulillah..

Assalamualaikum.. 

Apa khabar yer semua?? (macam ada org jer yg nak baca) hehe.. Salam Jumaat.. Em.. Lama rasanya aku x update blog aku ni.. dah berhabuk agaknya.. huhu.. apapun, aku dah janji yang aku akan update selepas selesai semua perkara..

mesti korang tertanya-tanya kan kenapa aku bz sgt smpai xleh nak update blog ni.. huhu.. sebenarnya, aku xdelah bz sangat.. cuma MALAS je..lalala.. sebab tu x berupdate.. saja bg alasan bz tu bia korang tau bukan senang nak mendirikan masjid tau.. lalala...

sebelum pape, aku nak bgtau korang semua yg aku sebenarnya dah sah menjadi isteri kepada suamiku iaitu AZMI BIN ABDUL MANAN.. Yes!! I'm officially MARRIED!!! (saja bg warna hijau sebab dah HALAL kan.. haha, gataii!!) FYI, majlis pernikahan kami pada hari Jumaat, 30.11.2012 bersamaan dengan 16 Muharram 1434H, majlis persandingan plak 01.12.2012 bersamaan dengan 17 Muharram 2012.. Alhamdulillah.. semuanya dah selamat dan berjalan lancar walaupun berbagai rintangan (nanti aku stori mori naik lori ea.. ea..)

Nanti aku buat review yer.. dari dulu janji nak review.. tapi x review2 gak.. hehe.. tapi, kali ni aku janji, start tahun 2013 aku nk komited pada blog aku mcm mana aku komited pada kerja aku.. huhu.. cayalah!! jom layan gambar jap..


gambar aku amek dari FB OP aku Tazbay Studio, cute tak i?

chumells x weollss.. hahahaktui.. aku saja je letak satu gambar dulu.. sebab nanti lau letak semua korang dah xnak tgok blog aku lagi.. (bajet ko ada peminat laaa..) oklah, ok, aku nak sambung keja jap.. nanti aku update lagi yer.. tqvm pada yg sudi baca.. hehe.. yang sekadar nak stalk pun boleh, xpe, aku x kesah.. huhu.. 
Assalamualaikum.. (sape x jawab dosa, aiyoo tatau.. :) )


Nota kepala : ada org tanya, takde cite isu tunang, alih2 dah kawen.. xpelah, biarlah xde org tau lg bagus, dr yg stakat nak stalk jer! apapun, thanks for ur concern.. Allah knows the BEST & GREATEST for ur life and future.. :)

Sunday, November 25, 2012

"Amy jaga mama nanti.."

Assalamualaikum..
Lebih kurang 5hari aku nak nikah dengan org yg pling aku kasih n cinta.. Tapi.. Dlm hari2 terakhir bujangku, aku dpt berita yg aku rse sgt menyentuh hati aku.. Ptg td tunang aku sms bgtau yg mama dia menangis pas diorg blik shopping kt The Store.. Aku pun xtau knapa.. Tp aku smpat berbual dgn en.tunang ttg pkara ni.. Tp dia xnk cite.. Sedey katanya.. Tp yg pasti.. Antara ayat2 yg aku ingat..

Mama : nanti pas ko kawen dh xde sapa nk jaga aku..
Syg : Amy jaga mama lah nanti..
Mama : nanti xde org nk tman aku lg..
Syg : Amy gan nana kn ada..

Tulah antara perbualan antara mama n sygku tu..

Syg : nanti syg bwkla mama jalan2 pas kawen yer..
Aku : em.. Mmg nk bwk tp abg xnk anta..
Syg : bkn jalan gan abg skali.. Syg bwklah mama g jalan berdua je mcm mse g Plaza Angsana dulu..
Aku : eemm...
Syg : biasalah org tua syg..
Aku : yer syg.. Ayg paham.. Untung abg ada mama lagi..
Syg : em.. Mama syg ayg lebih dr syg abg..
Aku : ..........

Ni plak perbualan aku dgn dia..

Hurm.. Nilah perkara yg pling en.tunang risaukan.. Dan pkara ni la yg jd punca kami xleh duk berjauhan dgn keluarga dia.. Pas aku tau psl ni x masal airmata aku laju je kuar.. SEDEY!! Sbb aku dh xde mak.. Em.. Mama.. Nana syg mama tau!!

Nota kepala : aku selalu impikan utk memeluk mama pas aku kawen nti.. Nana janji akan sama2 jaga mama.. Sayang mama!!!

Thursday, November 08, 2012

Lamanya..

Assalamualaikum..
Apa khabar kawan2 semua.. Rsenya dh bersawang blog aku ni setelah berbulan x diupdate.. Almaklumlah.. Bz nak kawen kan.. Haha... Bz sgt.. Em.. Sbnarnya xdelah bz sgt pun.. Tp mood nk menaip entry tu xde lah.. Yelah.. Dgn mcm2 dugaan nk kawen ni.. Aku jd mkin malas nk share gan sume org.. Haha.. Anyway.. Aku jnji akan bt review ttg persiapan majlis aku.. Tp.... Ada ke org nk baca? o_O huhu.. Xpelah.. Ada ak kesah??? Lalalalala.. Oklah nk out dulu.. Sehingga bertemu dilain mse.. Tq sbb sudi baca..

Monday, September 03, 2012

Jalan-Jalan Cari Makan | BOOYA

Jalan... Jalan...
Jalan-Jalan Cari Makan..

Huhu.. Amboi ko.. Intro cm kebabooom sgt.. Hehe... Actually, xdelah vogue the vass sgt powwnn.. cuma aku nk share satu tmpt mkn kt Johor Bahru ni.. Ari Jumaat aritu (24/08/2012) pas aku gan mr.tunang g shopping2, jejalan.. Kteorg tetibe rase lapo.. Tetibe ekk? Tetibe sangat! Pusing punya pusing kedai byk lg lom bukak.. Yela.. Bru raya ke 6 lah katakan.. So.. Kami pun jd kompius nk makan ktne.. Tetibe.. Tetiba lagik.. ;-) aku teringat kedai mkn yg akak opis aku cite, sapo laie yg nk cito kat den ni ha, kak eton jola.. :) Nama kedai tu BOOYA

  

Sebut betul2 yer.. B.O.O.Y.A.. Bkn buaya ehhh. Hehe.. Kang mrh owner dia taU.. Kedai tu ada kt area Bandar Baru Uda @ BBU.. Nama jalan aku mmg ler tak hengat.. lupa manjang.. 

 

Emmm... Senang jek nk crik kdai tu.. Dpn dia ada kedai mkn 24 jam HABIB.. Emm..yg pling best.. Area kedai BOOYA tu ada mcm2 jnis kedai lain.. Dr kdai gunting rambut, car wash sampailah kdai kereta.. Bank pun ada gak.. Bank yg ada CIMB, AmBank dan RHB.. Kebetulan mse tu aku x cucuk wet ag, aku pun singgah CIMB jap.. Sng kn? Jd, xdelah alasan x cukup duit tuk belanja family mam kt situ ea... Lgpun pd aku harga dia affordable sgt.. Sbb mr.tunang aku tu lau tmpt memahai ni dia slalu x suka.. Katanya membazir jer.. Hurmm... :-( bkn selalu pun kan.. Apapun korang patot try kdai ni.. Ada byk menu kt kdai ni.. Tp sbb mr.tunang cm x suka sgt me amek gambo.. ( i tau i x pndai yunk..) aku x mek pun gmbo menu2 tu semua.. Yg pasti ada kids meal.. So x susah lah korang yg ada anak tuk pilih set utk your childrens right? Lagipun, kedai ni menawarkan pelbgai jenis menu samaada western, mee dan juga nasi.. Superb lah.. All in under one roof.. Set2 yg ada pun sesuai gan selera kte org melayu.. Ececeh.. Promosi nampak.. Huhu.. Aku cuma nk share je.. ;-)
Erm.. Dr td dok cite psl kdai tu tp x gtau2 yg we all mkn pe ek? Huhu! Ok jom kte tgok sket pe yg kreorg mkn.. 

Haaa.. Yg nie mr.tunang punya.. Aku x amek skali sb mkanan dia dtg satu2.. Hehe.. Nampak sdap kn?

Fish and Chips Diner Meal (RM 14.90)

 
Air Sirap Selasih 

 


Bubur Ayam, So Creamy!!

 
Fish and Chips

Ha.. Yg ni aku punya.. Sdap.. Tp byk ajinomoto plak.. Aku tak suka pak aji byk sgt dlm makanan aku tuh..

Kueytiaw Kungfu..(RM 5.50)

 

suasana kat sini pun oklah.. cuma mase tu kiteorg sikit terganggu sbb ada dak2 men mercun.. em, aku pun dah suggest kat kawan2 aku yg kaki makan sume, huhu.. so, sesapa yg nak try leh lah g yer..


nota kepala : tak sempat snap pics resit dah ilang ntah ke mana... huhu..




Friday, August 31, 2012

Merdeka Maksiat | Kakitangan Awam Ditangkap Khalwat

DALAM SERBUAN MALAM TADI SEORANG KAKITANGAN AWAM JUGA TURUT DITANGKAP.. !!!

Aisey.. Aku on2 tv jek dengar pemberita tu ckp cm tuh! Pergghh... Berderau darah aku.. Em.. MEMALUKAN! Mesti rmai yg tgok n judge kakitangan awam yg len.. Hallo.. Ko xde duit nk wt majlis besar2 ko nikah jela.. Pastu ko nk m*** ktne pun xde org kesah tau x??? Ggrrrr.. Geram btol aku.. Yg lagi aku geram dan sakit hati sbb nampak ada tudung tergantung. Sedey rasanya. Memalukan.. Bukan nk kata aku baik.. Tp korang pike sendirla nape isu macam ni x pnh abes? Inikah petanda dunia nk kiamat?? Waallahualam..

Nota kepala : aku cuma insan yg sdg mencuba menjadi lebih baik drpd skng..

Tuesday, August 28, 2012

Satu Amalan Nilainya SYURGA

Perkara-perkara yang membuat kita hilang ingatan dan tumpul minda :

· Kurangkan makan bawang besar
· Kurangkan makan berempah
· Kurangkan makan ketumbar kering
· Kurangkan menonton hiburan
· Kurangkan membaca majalah hiburan
· Kurangkan ketawa yang panjang atau terbahak-bahak
· Kurangkan minuman air batu,air dalam tin(100 plus dan lain2)
· Kurangkan makan organ dalaman ayam terutamanya kanak2
· Jangan makan kepala ikan
· Jangan minum air yang ada semut
· Jangan tidur selepas subuh
· Jangan tidur selepas asar
· Jangan tidur selepas makan
· Jangan makan terlalu kenyang
· Jangan makan berat selepas jam 9.00 malam
· Jangan menyapu rumah pada waktu malam
· Jangan makan yang masam-masam berlebihan
· Jangan dicampur makan laut dan darat dalam satu hidangan
· Jangan minum susu selepas memakan daging/ayam


Perkara-perkara yang perlu diamalkan :

· Selalu makan buah manisan seperti kurma dan lain2
· Selalu makan makanan yang panas2
· Selalu memakan kekacang seperti kacang soya @ badam dan lain2
· Selalu minum air masak
· Selalu makan ulam2
· Selalu mengamalkan pandangan hijau
· Selalu bersenam
· Selalu menggunakan imajenasi otak
· Banyakkan memakan makanan berasaskan gandum/soya
· Banyakkan aktiviti berkhemah di hutan/pantai(yang mempunyai pokok) kerana disitulah terdapat banyak ion2 FOSITIF dan cahaya matahari infra merah (terutama pada waktu pagi) yang amat diperlukan oleh tubuh badan,kerana hanya kawasan seperti ini sahaja yang mempunyai % yang cukup untuk kegunaan kita seharian berbanding dalam bangunan batu ianya terlalu sedikit
· Jangan ego
· Jangan dengki pada orang lain
· Jangan makan dari sumber yang tidak halal
· Jangan memberi anak makan makanan dari sumber yang tidak halal
· Jangan makan makanan yang ada pewarna
· Jangan makan makanan yang ada pengawet
· Jangan mengunakan minyak masak lebih dari 2 kali
· Jangan mandi selepas 9.00malam

.......dan yang paling penting dibawah ini........

Jangan sengaja lewatkan solat.
 # Perbuatan ini Allah tidak suka. Kalau tertidur lain cerita.

Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar).
# Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita.

Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing.
# Makruh kerana ia membahayakan.

Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh.
# Makruh dan mewarisi kepapaan.

Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal
# Kerana bangun pagi itu membuka pintu rezeki.
 
Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.
# Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.

Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan.
# Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

Jangan pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan.
# Makruh dan mewarisi kepapaan.

Jangan biarkan mata liar di perjalanan.
# Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

Jangan menangguh taubat bila berbuat dosa. 
# Mati boleh datang bila-bila masa.

Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.
# Kalau mahu hidup bahagia.

Jangan mengumpat sesama rakan taulan. 
# Nanti rosak persahabatan kita, hilang bahagia.

Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita.
# Nanti kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula.

Jangan bakhil untuk bersedekah.
# Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.

Jangan banyak ketawa. 
# Nanti mati jiwa.

Jangan biasakan diri berbohong.
# Kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita.

Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. 
# Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
# Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.
# Sebab semuanya untuk keselamatan kita.

ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.


"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW)

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

(Surah Al-Ahzab:71)



Nota kepala : saya dapat email ni dan share pada anda semua.. :) Wallahualam..

Thursday, August 23, 2012

Malam Lailatul Qadar..

Saban tahun aku menunggu kehadiranmu..
Tp.. Saat aku bnr2 sedia menunggu..
Kehadiranmu tidak ku sedari..
Mgkin blm rezkiku utk menemuimu.. Mgkin juga imanku setebal kulit bawang sahaja yg menyebabkn ku sukar menyedari kehadiranmu..

Alangkah ruginya mereka..

Mereka semua yg tidak merasai kehadiranmu..

Alangkah ruginya aku..

Yang belum merasai nikmat kebesaranNya itu...

"Ini bukan rezekiku"

Aku akan merindui mu lg..
Seperti selalu..
Saban hari, saban minggu,
saban bulan sehingga Ramadhan hadir kembali..

Itu JANJIKU..

Agar aku bisa menemukanmu..

Allahu Akbar!

Nota kepala : tiada siapa tahu kebesaranNya...

Monday, August 20, 2012

Petua Untuk Kelihatan Berseri || Khas Untuk Bakal Pengantin Perempuan


## Bunga Mawar

- Untuk menaikkan seri muka, bakal pengantin boleh mengamalkan petua memakan kelopak bunga mawar selama 44 hari sebelum tarikh
  perkahwinan. Dahulukan dengan bacaan selawat ke atas nabi, Fatihah dan ayat Nabi Yusof sebelum memakannya.

## Timun

- Lekapkan mata dengan hirisan timun selama 1/2 jam. Petua ini juga dapat menghilangkan lebam pada bawah mata serta menghilangkan
  rasa lesu dan letih. Ia juga berguna untuk menegangkan otot bawah mata.

## Lobak

- Lobak yang kaya dengan serabut dan vitamin E berfaedah bagi menghilangkan parut dan menaikkan seri muka. Ia turut sesuai untuk
  meningkatkan kelembapan pada kulit kering. Parutkan lobak dan ratakan pada wajah seperti mask. Biarkan untuk setengah jam.

## Tomato

- Bagi masalah kulit kurang bermaya, gunakan tomato yang telah diasingkan bahagian dalamnya. Sapukan lendir dan biji di dalamnya
  pada seluruh wajah, lalu dibiarkan sehingga kering sebelum dibilas

## Avocado

- Bagi masalah kulit berminyak dan kandungan zat lemak berlebihan pada pipi serta wajah, anda boleh mencuba buah Avocado yang
  ditempek isinya pada seluruh wajah. Rawatan ini mampu menghalang tumbuhnya jerawat baru.

Limau Purut
Bagi menghitamkan rambut dan menghilangkan kelemumur, sapukan hirisan limau purut pada rambut di kepala. Limau purut juga juga dapat mencantikkan kuku dengan menyapukan jusnya pada kuku secara kerap

Wednesday, August 15, 2012

Kelebihan Bismillah

.................
Assalamualaikum..

sambungan dari entry ni ...

Sebenarnya, aku nak citer sikit pasal kelebihan Basmallah atau Bismillah..
Em.. Selama ni, (setakat pagi tadi) aku tak pernah lagi lupa baca Bismillah atau niat utk pergi keja sebelum start bawak keta.. tp, ntah kenapa pg td, aku nk rushing jer, smpai aku terlupa baca Bismillah.. niat petah lg kn.. huh! apa lah nk jadi.. mgkin sbb tu Allah marah jika hamba2nya tak mengingatiNYA kan? lebih2 lg org cm aku ni.. 
sebab tulah jadi cm ni kot... ",(

Citernya cm ni.. Pagi td, mse aku tgh undurkan keta, aku langsung x dengar bunyi sensor keta aku dan tak perasan ada org dah hon2 aku tuk bg peringatan kt aku yg aku dh nk langgar keta kt belakang tu.. disebabkan tak dengar dan tak perasan tulah, aku terus undur dan undur dan undur.. akhirnya..

"KRAAKKK!!!" Alamak! Ya Allah! Terus menggigil badan aku.. (mse ni ingat ALLAH dh tak guna dh..) :( seyes aku rasa sangat nervous, tp aku bt2 tenang.. sbb ada saksi yg nampak, n saksi tu trus kuar dari keta dia tuk tgok keta yg aku langgar.. aku cpat2 kuar dr keta dan tgok keadaan keta tu dan aku spontan  aku ckp la yg aku tak perasan.. pastu saksi tu trus cakap.. 

"RETAK NI DIK!" Nada akak tu agak keras.. aku dh start gabra.. "owner ni jiran sebelah umah akak, sbb tu dia blok keta akak.. dia mmg slalu park sini.." akak tu ckp "mcm ne ni dik?!" aku diam dan aku tak tau nk jwb mcm ner.. nk tunggu owner ker? aaarrrgghhh!!! aku tak suka situasi cmni.. seyes aku BENCI! "takpelah kak, kalau owner ni tanya akak gtau lah sy langgar.. sy tak sengaja, sy mintak maaf, sy yg cuai.." kataku "em, awk xnk tunggu owner ke??" serius nada akak tu tanya aku "xlah kak, saya nk cepat ni, em, kalau akak nk gtau owner dia, akak gtau la sy yg langgar.. hurmm" kata ku lg dan lagi..

apa yg menggangu fikiran aku skrg ni, akak tu seolah-olah cm salahkan aku sorang.. langsung tak salahkn jiran dia yg park keta situ, cara dia ckp mcm aku buat salah besar giler.. fuh! Ya Allah.. hanya kerana x baca Bismillah, aku dapat dugaan mcm ni.. sbb tu lah ustaz/ustazah selalu ckp, walau apapun pekerjaan kite, haruslah dimulakan dgn Bismillah.. Astaghfirullahalazim.. sungguh lalai aku arini.. rasa down tibe2 (smpai skng ni, walaupun dh berbaris ayat aku taip..hurm)

apa yg pasti, balik ni aku nk tgok, adakah owner nak marah aku atau akak tu yg nk marah aku lg.. aku redha lah.. aku yg salah.. mengaku salah bkn bererti aku kalah.. tp mmg aku yg salah.. terima jelah..

kesimpulannya, bila kita dh blok keta org x kira kita kenal dia atau tidak, kita kena fikir adakah org lain tau kereta kte? retis pun xnk org tau keta depa.. ini dinamakan dugaan menjelang raya..

nota kepala : lepas ni aku kena hati2 dlm semua perkara.. :(

"RETAK NI DIK!"

...................
me tak tau nk ckp pe.. yg me boleh cakap, "MAAFKAN SAYA.. SAYA TAK SENGAJA.. "

Tuesday, August 14, 2012

Bawal Aidijuma.. :-)

Kurang dari seminggu kite nk sambut raya kn?? Hehe.. Tapi aku masih x abes2 shopping.. Huhu.. Kalau bab nak abeskn duit no.1 lah! Haha..
     
       Pagi Sabtu (11 ogos 2012) kelmarin, aku smptlah g Plaza Angsana.. Jalan2, sorang2.. Niat hati cuma nk blikan abah aku baju je.. Tapi.... Kelai  jdnya.. Hehe.. Akh smpat rembat jeans dari Voir dan bju kurung tuk raya gaks.. Baju kurung lg??? Huhu.. Ofkos..

Kalau dh ada bju kurung xkn xde tudung kn? Dr aritu aku dh niat nk bli tudung brand AIDIJUMA.. Akhirnya.. Hari ni dpt gaks aku rembat. Tp, aku bli yg plain biasa je.. Sbb yg len tu aku rse mahai sgt... Aku amek dua helai je.. Sume skali rm14.. Ckuplah tu dulu.. Nti ada duit lbih lg aku bli lg... Apapun, aku rse syukur krn dpt merasa nikmat Allah ni.. Alhamdulillah... Ok lah.. Nti aku smbung lg yer.. Sampai sini dulu.. Assalamualaikum...

Nota kepala : panjang plak entri harini.. Huhu...



Saturday, August 11, 2012

Lamanya...

Assalamualaikum...
Huhu.. Fuh! Fuh! Rasanya dh berhabuk n bersawang blog aku ni.. Hehe.. Mana taknya.. Bz manjang aku ni.. Ngalahkn YB plak bizinyer tuh! Haha.. Xpela.. Mulai arini, aku jnji aku akn sntiasa update blog ni.. Apapun.. Terima kasih pd yg sudi blogwalking.. Hehe.. Nti ada mse aku blogwalking balik eh? Tapi x jnji aw.. B-) oklah.. Aku nk bersiap g bazar jap ag.. Nti aku update lg k.. Daa.. Selamat Berbuka.. ;-)

Nota kepala : byk bnda nk update.. Tp mood menaip tu xde.. Huhu...

Thursday, July 26, 2012

Al-Quran & Kesihatan

Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan:-

Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang
-kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke
ruang berkenaan.

Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur.
(enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam) Wassalam...

Sama2lah kita mengamalkannya....

WallahuA'lam

Sabda nabi Ilmu itu milik tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan insyaallah Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya.

nota kepala : seseorang kirim di email me td.. :)

Saturday, July 21, 2012

Salam Ramadhan..

Assalamualaikum..
Rasanya dh lme me x update blog me ni.. Sjak2 internet kt opis tu x brapa ok.. Em.. Apapun me nk ucapkn slamat menyambut ramadhan 1433H.. Semoga ramadhan kali ini memberi keberkatan n rahmat kpd ktd semua.. Me pun hrapkn yg me dpt beribadah dgn sempurna.. Setelah "hijrah" yg me lakukan.. Me rse lbih smpurna hdup ini.. Sungguh indah percaturan Allah utk setiap hambanya.. Alhamdulillah..
Namun... Jauh di sudut hati ini msih sunyi.. Mgkin blm benar2 merasai keindahan cinta-Nya....

Tuesday, June 12, 2012

Kenapa Samsung SII?

at last, dlm keterpaksaan aku beli SII.. bukan niat nk menunjuk.. cuma keterujaan utk memiliki tu haruslah dikongsikan bersama.. :) ececey! yer yer je ko ek! lalalala.. sejak aku tgok iklan SII kat tv/youtube yg berlambak bagai tu, ditambah gan kengkawan yg asyik mengexposekn SII mereka, buat aku rasa nyampah+meluat tuk memilikinya.. hahaha.. haruslah! tapi, aku tetap gagahkn tgn chubbyku ni utk membelinya.. 
A.K.H.I.R.N.Y.A
yeahh!! SII itu telah seminggu menjadi milikku.. ada ker org kesah dah brapa lama ko beli?? siapa kata aku tak leh nk expose n buat korang menyampah n gediks.. lalalaa.. hahaha.. apapun, syukur, Alhamdulillah.. sambil sapu air mata yg jatuh cm air terjun.. hukhukhuk.. aku mmg teruja+terharu sgt, sampai nak tdo pun aku genggam SII ni.. nampak sgt ko bodek! seyes aku mmg teruja! memandangkan aku ni suka amek gambar a.k.a syiok sendiri lah aku pilih SII ni, bukan kte reti sgt menda alah ni sume, tp sbb aku tgok kualiti gmbr2 yg kengkawan aku pakai bt aku mkin ingin memiliki.. Iphone plak byk sgt apps dia yg aku tak phm.. 
lgpun , org kata Apple ni sesuai tuk org yg tinggi IT je.. ye ke idak??
aku ni dahlah bengap IT tahap siput babi.. huh! xpelah, apapun, bila ada SII ni, 
semangat aku utk berblog semakin tinggi cam menara Eiffel kat Paris.. fuh! tinggi tu..

bila lah aku nk smpai sini.. :(

ha..!! cam ne? tinggi tak? tinggi tak? please cakap tinggi, kalau tak aku nagis guling2.. ginilah tingginya harapan aku tuk berjaya dalam dunia blog setakat ni.. ni.. sejak encik tunang pun dh bg kata2 semangat, aku harap aku akan berjaya macam blogger2 len.. amin.. AKU AKAN BERUSAHA!! yeahh.. pasti berjaya di akademi fantasia... eerrkkk!!!
oklah, till the next entri..

nota kepala : aku bukan pandai sgt nk menulis ayat yg buat orang suka baca.. :(

Sunday, June 10, 2012

PETUA CANTIK || Jom Kita Pelajari..


Assalamualikum..

Arini aku nak SHARE sikit pasal kecantikan.. Walaupun aku tak berapa nak cantik.. Tapi aku bersyukur dengan pemberian-NYA.. Apapun, aku harap korang pun sama gak lah yer..

Renungan :
NAFSU mengatakan wanita cantik atas dasar RUPANYA. AKAL mengatakan wanita cantik atas dasar ILMU DAN KEPANDAIANNYA. HATI mengatakan wanita cantik atas dasar AKHLAKNYA.

Nak CANTIK?? Senang je..
 
Cuci Wajah 5x Sehari
v  Kalau anda ingin kelihatan segar selalu, berseri-seri dan cantik, cucilah wajah dengan air wuduk sekurang-kurangnya 5x sehari. Kira masa korang nak sembahyang tu kan korang amek air wuduk, cukup dah 5x. Tapi, air wuduk tu jangan lap, korang biarkan kering sendiri. Sebab air wuduk ni pelembap semulajadi, tak payah korang pikir2 nak beli pelembap mahal2.. huhu..

Bersenam Elakkan Stress

v  Ahli kesihatan kata, orang yang selalu stress adalah orang yang kurang bersenam. Jadi, selain korang bersenam kat luar umah, ada lagi 1 senaman yg korang boleh buat, senang je.. SOLAT. Ye, bersenam melalui solat. Sbb masa korang solat, korang gerakkan seluruh anggota tubuh anda. Solat juga adalah sebaik-baik senaman untuk umat Islam.

Rahsia Bibir Cantik

v  Bibir yang cantik, berseri dan mungil bukan sahaja boleh didapati dengan hanya olesan gincu atau pelembap bibir, sebaliknya anda hanya perlu bisikkan kalimah-kalimah Allah, tidak berbohong atau menyakiti orang lain, tidak sombong dan takabur. Korang kenalah sentiasa lafazkan kata2 yang indah2 je, baca Al-Quran ke.. dapat gak pahala kan?

Dikenali Dan Disayangi 

v  Haa.. Sape yang xnk glamor kn? So, kalau korang nak jadi terkenal dan ramai kawan, korang kenalah member salam kepada kawan2 korang, xkira lah yang satu kelas ke, satu opis kea tau kat mana2lah.. Secara tak langsung korang akan lebih dikenali dan dapat tambah kawan, malahan disayangi mereka.

Tubuh Langsing Jadi Idaman

v  Siapa kata kalau nk kurus kena makan pil kurus dan diet je?? Tapi, tuk pengetahuan korang, diet yang terbaik adalah dengan berpuasa secara teratur. Tak payah banyak, korang puasa Isnin dan Khamis setiap minggu je (lagi baik sambung sampai Jumaat). Insya-Allah, tubuh korang akan kekal langsing dan sihat. Korang kena gak mkn byk sayur2an, buah2an, dan air kosong 8 gelas sehari. Buah Kurma adalah yang terbaik.

Jom jadi CANTIK! :)

Terima kasih sudi baca..

 





Friday, June 08, 2012

# 6 Mutiara Kata



 Asalamualaikum..

“ Aku mencintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu.” ~ Imam Nawai~


Thursday, June 07, 2012

Syukur.. Alhamdulillah...

Sesunguhnya Allah maha mengetahui setiap sesuatu pkara..

NAK 1O KG JER.. 


Ape tuh? 10kg?? Nak beli emas ke nak beli beras??? Hehe..
xde ar, arini aku nk share psl diri aku yg Chubby ni..
gambar kt bwh ni korang judge ar sendiri.. gmbar aku mse remaja mude belia cam dh tua sgt plak ko ek? Saja je nk share gan peminat2 sume, lalala.. artis ke ko?? Cer korang tgok bek2, apa perubahan yg paling ketara terjadi kt haku ni?


   Ermm.. ni, gambar aku masa 2007   

Ermm.. ni, gambar aku masa 2011


cmne?? Apa pendapat korang? Tolonglah bg kritikan yg ikhlas dan membina..
tp korang ingat aku tak tau ada yg tergolek dok sbb ketawakan aku??
Tak baik tau.. sob sob sob.. 

arrgghhhh!!! X suke! X suke! Tensionnyer! 

Seyes aku tension tahap cipan bila piker pasal nk kurus ni..
Jeans levis yg aku pakai time 2007 tu tersadai je dlm gobok, aku memang tak nak jual, sbb aku yakin, aku akan kurus balik! 

Yer, mesti! Walaupun aku tau peratusan tuk kurus tu cuma 20% :(

Sekurang2nya turun 10 kg!! sebelum aku kawen.. giler ko, 10kg tu! Ko ade??
Aku rse skng ni pas usaha gigih aku, dh berjaya kurang inci je, tp berat lom ag..
aku nk g jog takde kawan, nk g gym, MAHAL! Walawei ko ni manyak cekadak plak ekk?? Hahaha.. lantak pi lah.. apapun, aku masih berusaha tuk turun 10kg.. 

korang jangan tak percaya! Percayalah, please, please.. L
apapun, aku xdelah obsess sgt nk kurus smpai nk kena muntah sume makanan aku, takde pekdahnyer dik ooii.. makanan skng dhlah mahal, ko plak dh mkn sedap2 pastu ko nk g muntahkan balik wtpe?? Lbih bek ko xyah mkn terus.. bg je wet korang tu kat anak2 yatim.. sedekah lg byk pekdah cik akak cik abg ooi..
lalalalala.. sblm aku start merepek bek aku stop dulu..
hehe.. tq sebab sudi baca ek.. daaa..

Assalamualaikum..      

Nota kepala ; walaupun si dia x pernah komplen sjak dulu, tp kritikan org sekeliling selalu bt aku rasa down.. L

# 4 Mutiara Kata


Assalamualaikum..
“ Carilah cinta yang hakiki, cinta manusia akan mati. Tapi cinta Allah cinta yang hakiki. Membawa ketenangan. Membawa ketenteraman dalam diri dan hati kita. Sematkan Allah di hati. Jadilah seperti Rabiatul Adawiyyah yang sanggup menolak pinangan Hasan Basri seorang ulama terkenal semata-mata mengaharap cinta Ilahi. Tapi kita hanya manusia. Perkahwinan adalah sunnah. Namun, dari sisi besar cintanya pada Allah patut kita contohi. Wallahu’alam bissawab.”

Wednesday, June 06, 2012

# 5 Mutiara Kata


Assalamualaikum..

“ Dan di antara ahli kitab ada sekelompok orang yang berlaku lurus. Mereka membaca ayat-ayat Allah di malam hari, sedang mereka bersujud (maksudnya, mengerjakan solat malam sambil membaca kitabullah). Mereka beriman kepada Allah dan hari akhir, mereka mengajak pada kebaikan dan mencegah dari perbuatan mungkar, dan mereka bersegera mengerjakan kebaikan-kebaikan. Mereka itulah orang-orang yang soleh.” ( Ali Imran 133-134)

Terima kasih sudi baca. 

# 3 Mutiara Kata


Assalamualaikum..

“ Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alas an.” ~ Peribahasa Arab ~

Ohh.. Patutlah..


Dari dulu me memang suka makan makanan yang berasakan halia, tak tau nape, tp me memang suka sangat! Tapi, bukan ratah macam tu jer tau! Huhu.. kalau me masak su, me akan hiris halus2 halia tu biar sng nak masuk dlm mulut me yg chuel nih! (chumel ker??) HARUSLAH! Hehe.. so, arini me nak share sikit beberapa fakta/rahsia/khasiat halia..

Khasiat Halia : 


Membantu untuk mengahadamkan makanan.
Melembutkan perut dengan kelembutan yang sederhana.
Mengawal hati supaya tidak sejuk dan basah.
Membuang angin yang terdapat dalam usus kecil dan besar.
Membuang kahak dan lendir yang melekat di bahagian halkum, jika halia itu dicampurkan sedikit gula yang diminum dengan air panas.
Menghilangkan kadar kesejukan yang terdapat pada makanan dan buah-buahan atau sayuran apabila sudah dimakan atau diminum.
Mampu turunkan Paras Kolestrol (boleh kurus woooo…)
Mengubati Selsema dan Asma
Mengurangkan Sakit Sendi dan Sakit Otot
Menghilangkan Bau Mulut

Ha, macam mana kawan2.. cukup tak? Ha? X ckup.. xpe2, nanti me try carik lagi apa yg me tau tentang rahsia halia ni.. Sapa kata barang2 yang ada kat dapur tu hanya sesuai tuk masakan kita kan??

Oklah, sampai sini je dulu.. 

Thanks sbb sudi baca..


Nota kepala : me akan share menu sihat menggunakan halia ni next post ok? Wait for the next enry  ok? Daa..

Tuesday, June 05, 2012

Finally....

Aku n kamu akhirnya bersatu... ;) i'm falling in love with u since the first time we met! Cannot left u even in just one second.. Ohh.. U drivd me crazy.. Lalalalaalaa...

posted from Bloggeroid

# 2 Mutiara Kata


Assalamualaikum..

 “Bukti yang paling jelas tentang ketajaman akal fikiran seseorang ialah apabila ia dapat menyatakan apa yang ia mahu dengan secara ringkas.”

Busy VS Lapar


Hurm.. pas balik kursus ni, berlambak tahap menara Petronas keja me kat opis nih.. adui.. memacam nak buat, nak piker lagi.. lalalalalala.. waaaaa… sape nk tolong me wat keja sume ni?2 haishh.. sampaikan sek lek lambat jer nk siapkan sume keja ni.. xpela, ni la tempat me crik rezeki..

ABC Spesel + N.Goreng Hot Plate = S.E.D.A.P!
Lalaallala.. lalallaa… lalala…
Aku cinta.. aku rindu… walau berjauhan ku tahu hatimu..
Lalalalalala… lalalallala…
Wah, senang hatinampak mak jemah?? Keja kau dah siap ker??
Huh! Statement membunuh emosi pepetang yg indah ni.
Me sebenarnya ngah pening gan keja yg setinggi menara KLCC tuh! Dh byk piker n menaip bt me rasa
L
A
P
A
R
Hahaha.. memang lapo giler nih! tetibe teringat menu mse me g Langkawi taun.. memang terliur tahap ibu mengandung lak.. oppss!!


ABC spesel for my lil sis, cikong panas for me, nyum2


Nasi Goreng Hot Plate

GLUP!!erkk..
Apapun, keja kena siapkan dulu, mse berjalan.. jap lagi nak g dating gan encik tunang… yiihhaaayabedabedu..
Terima kasih sebab sudi baca..



nota kepala.. Ya ALLAH.. asek makan jer aku nih!


!!Jom Tambah Pendapatan!!