kbba9

! Ramadan / Raya Sale !

Monday, January 09, 2012

Feng Shui Tahun Baru Cina 2012

ello semua..
eerrmm.. kawankawan mesti tau kan tahun ni kaum Cina di Malaysia akan menyambut Tahun Baru Cina pada 23&24 Januari 2012 ni.. 
so, apa yg menariknya Tahun Baru Cina taun ni buat korang??
kalau buat CH CNY ni yg bestnya ialah time nak shopping (eceh.. macam perayaan kita plaks.. huhu)
ofkoslah kan dear.. HARUS LAH!
shopping tak kire masa yg penting, ongkosnya ada! hehe..
em, sebenarnya CH nk kongsi pasal apa yg CH baca kat paper
The Sun td ni.. Setiap taun, kaum Cina akan buat sesuatu utk perayaan mereka melalui fengshui yg mereka telah
perolehi dr tukang tilik nasib mereka..
xkire lah dr segi makanan, hiasan rumah, angpow,
balik kampung, baju raya dan sebagainya..
mereka sangat mempercayai pantang larang
yg telah diamalkan turuntemurun tu..
pd mereka, kalau sekali mereka ter-langgar
pantang larang tu akan mendatangkan musibah
pada mereka ataupun keluarga mereka..
emm.. macammacam kan? tp tu lah yg kita
banggakan dengan keturunan kita..
ada kepercayaan dan adat resam yg perlu kita
patuhi demi menjaga keturunan kita..
bak kata pepatah, "biar mati anak, jangan mati adat"..
tak tau lah zaman sekarang ni pepatah tu boleh
digunapakai atau tidak..
al-maklumlah, anakanak zaman sekarang ni bukan
macam org doludolu (ceh!cam dh tua no raser..^_^)..
pape pun, kita kenalah selalu beringat utk bt yg terbaik dlm kehidupan kita, jgn biarkan adat menghalang kebahagiaan kita sekeluarga..
P.E.A.C.E.

SAJA NK KONGSI :

Rooster (1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005)
- zodiak en.Tunang
"Among the 12 animal signs, Rooster people are the luckiest of them all. They will enjoy a better and more peaceful year and should use this time to plan for the next year. These born in 1957 may find themselves spending a lot of money in the first three lunar months (Jan 23-April 20), but after that, their finance will improve. "

Rabbit (1939, 1951, 1963, 1975, 1987,1999, 2011)
- zodiak Chubby Hanna
" The tough days are finally over for the Rabbit people so they can relax this year. Those born in 1987 will be busy travelling and working in the first few month of the year. Also, they will be experiencing a colouful romantic life where they find they will have plenty of partners to choose from. Those born in 1975 will find the going tough in the first lunar month (Jan 23-Feb 21). They should take heed of their body's warning signs. This is good time for those born in 1963, to invest, especially from the fourth lunar month to the sixth (April 21-Aug 16)"


p/s : amek dr paper The Sun 09.01.2012.. tulis zodiak sendiri jer, org lain x larat nk tulis huhu..


Glory Monday!! Alhamdulillah..

Assalamaualaikum uollsss...
sehat ker?? CH sehat.. Alhamdulillah.. emm.. uoollss nk tau tak..
hari ni CH g keja sndiri, tetibe rasa semangat nak g keje tu berkobarkobar.. yihaa.. nape ntah.. padahal selalu kalau bangon lambat,
nauzubillah malasnya tu macam kena g noreh getah jer! haha..
ntah nape arini CH rasa macam happy sangat..
mana tak happynyer, pagipagi sampai opis jer ada akak opismate gitau muka
arini nampak bersih dan ceria.. yeker?
Alhamdulillah.. (padahal idung dah kembang kempis dah!) huhu..
"mungkin seri dah naik kot.. " akak tu ckp lagi.. yer!
saya harap begitu juga sebab saya sudah lama menunggu khabar gembira dr en.tunang.. takpelah.. sesungguhnya ALLAH memberi ganjaran kepada orangorang yg sabar.. mudahmudahan semua yg dirancangkan berjalan dengan lancar..
Insya-ALLAH..
em.. skang ni mood nk masuk contest berkobarkobar..
so skng tgah update contest online dan offline yg ada.. yg mampu CH buat, CH buat, yg tak, terpaksalah CH x buat.. ikut kemampuan je skng ni..
manalah tau ada rezeki CH kan?
x sapa yg tau.. huhu..
okl ah nti CH nk update pasal aktiviti CH semalam..
sangat teruja dan mengujakan! huhu.. (sesekali buat nakal memang menyeronokkan,
tp jgn selaluselalu sgt ye CH..)
OK UOLLSS.. terima kasih sebab sudi baca entri yg x seberapa ni..

p/s : nantikan entri CH ttg aktiviti bersama BFF CH.. siapa dier?? tunggu...

!!Jom Tambah Pendapatan!!