kbba9

! Raya Sale !

Wednesday, June 06, 2012

# 5 Mutiara Kata


Assalamualaikum..

“ Dan di antara ahli kitab ada sekelompok orang yang berlaku lurus. Mereka membaca ayat-ayat Allah di malam hari, sedang mereka bersujud (maksudnya, mengerjakan solat malam sambil membaca kitabullah). Mereka beriman kepada Allah dan hari akhir, mereka mengajak pada kebaikan dan mencegah dari perbuatan mungkar, dan mereka bersegera mengerjakan kebaikan-kebaikan. Mereka itulah orang-orang yang soleh.” ( Ali Imran 133-134)

Terima kasih sudi baca. 

# 3 Mutiara Kata


Assalamualaikum..

“ Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alas an.” ~ Peribahasa Arab ~

Ohh.. Patutlah..


Dari dulu me memang suka makan makanan yang berasakan halia, tak tau nape, tp me memang suka sangat! Tapi, bukan ratah macam tu jer tau! Huhu.. kalau me masak su, me akan hiris halus2 halia tu biar sng nak masuk dlm mulut me yg chuel nih! (chumel ker??) HARUSLAH! Hehe.. so, arini me nak share sikit beberapa fakta/rahsia/khasiat halia..

Khasiat Halia : 


Membantu untuk mengahadamkan makanan.
Melembutkan perut dengan kelembutan yang sederhana.
Mengawal hati supaya tidak sejuk dan basah.
Membuang angin yang terdapat dalam usus kecil dan besar.
Membuang kahak dan lendir yang melekat di bahagian halkum, jika halia itu dicampurkan sedikit gula yang diminum dengan air panas.
Menghilangkan kadar kesejukan yang terdapat pada makanan dan buah-buahan atau sayuran apabila sudah dimakan atau diminum.
Mampu turunkan Paras Kolestrol (boleh kurus woooo…)
Mengubati Selsema dan Asma
Mengurangkan Sakit Sendi dan Sakit Otot
Menghilangkan Bau Mulut

Ha, macam mana kawan2.. cukup tak? Ha? X ckup.. xpe2, nanti me try carik lagi apa yg me tau tentang rahsia halia ni.. Sapa kata barang2 yang ada kat dapur tu hanya sesuai tuk masakan kita kan??

Oklah, sampai sini je dulu.. 

Thanks sbb sudi baca..


Nota kepala : me akan share menu sihat menggunakan halia ni next post ok? Wait for the next enry  ok? Daa..

!!Jom Tambah Pendapatan!!