kbba9

DUIT MODAL

Tuesday, July 30, 2013

Multi Level Marketing Menurut Shariah

  • INI ADALAH SALAH SATU SEBAB SAYA MEMILIH SHAKLEE SEBAGAI SIDE INCOME. 

    1. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya (seperti produk yang benar-benar bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti, unik dan lainnya). Justeru, produk MLM yang kabur kualiti dan kegunaannya tidaklah dibenarkan kerana ia hanyalah bertujuan untuk mengabui dalam undang-undang dan hukum Shariah, ia tiadalah halal di sisi Shariah. Justeru, kekuatan MLM itu ialah kepada produknya yang bermutu dan bukan kepada objektif jangka pendek mengumpul dana (modal).

    2. Produknya bukan emas dan perak yang boleh dijual beli secara tangguh. Ini kerana penjualan barangan emas secara tangguh adalah Riba jenis Nasiah.

    3. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. Tiada komisyen tanpa usaha, ini bermakna orang atas hanya berhak mendapat komisyen dari ahli bawahan yang dibantunya sahaja.

    4. Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala' atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya di jualnya. Ini diperlukan bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan dan bukannya permainan wang (money game).

    5. Tidak diwajibkan bagi si ahli membuat belian sendiri dalam jumlah tertentu bagi memperolehi komsiyen dari orang bawahannya. Ini kerana dibimbangi ia mirip paksaan belian. Namun jika syarikat meletakkan syarat JUALAN MINIMA untuk memperolehi komisyen kumpulan dan sebagainya,  ia mungkin dibenarkan dengan syarat ia dibuat atas asas ju'alah. Untuk itu, syarat dan rukun jua'alah mestilah dipastikan sempurna.

    6. Setiap ‘upline' atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya. Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut Shariah, jika tidak adalah dibimbangi ia akan terjerumus kepada keraguan ‘syubhah'. Ini kerana konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan suatu keuntungan dari sesuatu perniagaan yang diperolehi tanpa usaha. Justeru, sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen. Perlu diingat, kebanyakan ahli di kaki yang 10 ke bawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ia dilantik oleh orang bawahannya yang kesembilan. Jika tidak, apakah haknya untuk mendapat komisyen yang demikian berangkai dan begitu jauh ?.

    7. Tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dulu akan untung selamanya.Manakala hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Justeru, plan pemasaran mestilah memberikan hak kepada semua, malah orang bawahan mampu mendapat keuntungan lebih dari orang atasannya, apabila ia mampu menjual dengan lebih hebat.

    8. Mempersembahkan system komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami dan dipantau oleh ahli dengan jelas. Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan.

    9. Menstruktur plan pemasaran di anatara ahli dan orang bawahannya secara musyarakah iaitu perkonsgian untung dan rugi berdasarkan modal masing-masing dengan nisbah pembahagian keuntungan yang ditetapkan di peringkat awal lagi.

    sumber:

Sunday, July 14, 2013

Ramadhan #5

Alhamdulillah.. 
Ramadhan kelima dah kita.. Ada yg ponteng puasa x? Harap2 xde lah yer.. Yang sakit atau uzur syar'ie tu xpelah.. Dimaafkan.. Ehehe..
Kalau diperhatikan di laman sosial terutamanya muka buku.. Rata-rata skng ni ramai dah update pasal persiapan raya kan? Yelah.. Setahun sekali kan? Sebab tu beriya nk membeli yer dak? Aku pun x terkecuali.. Cuma tahun ni aku kurang sikit eksited nak raya.. Xtau nape.. Nak kata sebab mengandung, x juga.. Ntahlah.. Mgkin baru hari kelima gaknya.. 
Aku harap masuk setengah bulan puasa nanti aku de la semangat sikit nk raya.. Sian kat hubby n baby dlm perut ni bila ummi dia x semangat.. Kuih pun x buat atau beli lagi.. 
Mgkin inilah Ramadhan yg terakhir?? 
Siapa tahu kan?? 
Semua itu ditetapkan oleh ug Maha Kuasa.. Kita sebagai hambaNya hendaklah sentiasa bersedia dlm apa jua keadaan.. Betul x?
Oklah.. Jom kita siap2 utk solat tarawikh.. Semoga mendapat lebih banyak pahala dan keberkatan dr Allah.. 
InsyaAllah.. :)

Nota kepala : berbuat baiklah kita sesama manusia atau makhluk Allah yg lain dan perbanyakkanlah amal ibadat bukan hanya di Bulan Ramadhan.. :)

Just Give A Reason - Pink

Right from the startYou were a thiefYou stole my heartAnd I your willing victimI let you see the parts of meThat weren't all that prettyAnd with every touch you fixed them
Now you've been talking in your sleep, oh, ohThings you never say to me, oh, ohTell me that you've had enoughOf our love, our love
Just give me a reasonJust a little bit's enoughJust a second we're not broken just bentAnd we can learn to love againIt's in the starsIt's been written in the scars on our heartsWe're not broken just bentAnd we can learn to love again
I'm sorry I don't understandWhere all of this is coming fromI thought that we were fine(Oh, we had everything)Your head is running wild againMy dear we still have everythin'And it's all in your mind(Yeah, but this is happenin')
You've been havin' real bad dreams, oh, ohYou used to lie so close to me, oh, ohThere's nothing more than empty sheetsBetween our love, our loveOh, our love, our love
Just give me a reason[ From: http://www.metrolyrics.com/just-give-me-a-reason-lyrics-pink.html ]Just a little bit's enoughJust a second we're not broken just bentAnd we can learn to love againI never stoppedYou're still written in the scars on my heartYou're not broken just bentAnd we can learn to love again
Oh, tear ducts and rustI'll fix it for usWe're collecting dustBut our love's enoughYou're holding it inYou're pouring a drinkNo nothing is as bad as it seemsWe'll come clean
Just give me a reasonJust a little bit's enoughJust a second we're not broken just bentAnd we can learn to love againIt's in the starsIt's been written in the scars on our heartsThat we're not broken just bentAnd we can learn to love again
Just give me a reasonJust a little bit's enoughJust a second we're not broken just bentAnd we can learn to love againIt's in the starsIt's been written in the scars on our heartsThat we're not broken just bentAnd we can learn to love again
Oh, we can learn to love againOh, we can learn to love againOh, oh, that we're not broken just bentAnd we can learn to love again

Saturday, July 13, 2013

Alhamdulillah.. 2M2W :)

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan.. Aku ingat sempena bulan baik ni nak ubah cara aku berblog.. 
Maksudnya dari segi penulisan. tapi bila aku pikir2 balik, aku kena jadi diri aku.. sebab aku rasa penggunaan perkataan "aku" tu memang agak kasar, tapi aku dah terbiasa..
 tapi aku akan cuba pelan2 nak ubah ea korang.. hope korang memahami lah..

ok.. ok.. back to basic..
apa yang 2M2W tuh? ingatt x korang aku ada cakap kat entri-entri lepas aku? chewahh!!! mcm byk plak peminat ko kan? ala.. sebenarnya aku dah PREGNANT!! a.k.a HAMIL a.k.a MENGANDUNG a.k.a... berapa banyak a.k.a daaa.. hahaaha.. sebenarnya aku dah lama nak share gan korang.. tapi aku bz sangat gan kerja hakiki aku.. jadi aku xde masa nk berblog.. ALASAN!! 

Apapun.. Alhamdulillah.. usia kandungan aku dah genap 2 BULAN 2 MINGGU atau 2 MONTH 2 WEEKS (2M2W) :) ALAHAN?? Alhamdulillah.. sepanjang aku mengandung ni aku xde alami alahan yang teruk sangat kecuali waktu petang2 time balik kerja.. memang kalau ada sape buat slack gan aku silap2 aribulan boleh kena penampor sulung aku ni tau.. haha.. apapun, syukur kerana baby kami sangat baik dan memahami umi dia yang sgt penat dgn tugasan hakiki di pejabat.. en.suami plak Alhamdulillah pun xde alamai apa2 masalah.. cuma aku skng sjak puasa ni kurang sikit nk makan terutama waktu sahur :( sian baby aku.. aku harap baby aku masih dapat cukup nutrien dari aku. sebab aku skip2 makan vitamin. bukan xnk ikut cakap doc.. tapi aku kalah. asal aku makan je mulalah nk muntah lah, mabuk lah, mual lah.. aisey.. poning.. hehe..

tapi, demi anak ku dan anugerah terhebat dari ALLAH ni, aku gagahkan juga.. terima kasih lah kepada kawan2 yg banyak support aku dan bg byk sgt pandangan utk ibu mengandung ni.. huhu..
em.. sori lah ea, aku xmasukkan gambar UPT test aku.. sbb aku malas nk up2 gambar buat masa skng ni.. mana tau nanti aku terajin ker.. huhu.. hope korang x kesahlah yer.. sometimes we have to be selective! :) tapi InsyaAllah, aku akan cuba utk update setiap perkembangan aku dan baby.. tapi aku x janji okay! aku kata InsyaAllah.. jika mendapat keizinan dari Allah dan suami ku.. Berblog pun kena mendapat redha suami sayang.. :) 

oklah, sampai sini dulu buat masa ni, aku nk g amek en.somi balik dr opis n kiteorg nk g bazaar.. haha.. dasar emak pemalas.. wweekk!! oklah, sampai kita jumpa lagi.. 

InsyaALLAH.. 


nota kepala : aku mungkin x pandai menulis, tapi aku menulis dari hati :)

Shaklee Tawar Peluang Pendapatan Lumayan

Shaklee tawar peluang pendapatan lumayan

Saya terbaca artikel utusan... bertajuk 'Shaklee tawar peluang pendapatan lumayan'..menarik.. so nak terima ke taknak?
..haha.. tawaran tu bukan utk saya.. tetapi kepada anda yg diluar sana... Sy tak perlu jawab lagi sbb mmg dah rasa dah ape yg tawarkan tu...dah 3tahun saya terima tawaran itu,serius bercinta dengan shaklee... dan hasil mmg manis.. cash,car convention...and the best things is you get more than what u expected..u have the opportunities to help more people.... its priceless....tiada kata secantik bahasa, tiada gambar secantik lukisan untuk menggambarkan apa yg dah saya rasa...Ahamdulillah
Ada yg pernah tanya.. betul ke you dapat income banyak tu bulan2?..hmm kadang tak tau nak jwb ape.. kalau cakap 'takbetul'... menipu la pulak sbb mmg Shaklee tak pernah fail byr bonus tiap2 bulan..setiap bulan 'kembung' maybank saya tu..... kalau cakap 'ya betul'... rasa mcm over....mcm too good to be true..mimpi jadi kenyataan..takkan kot 6 angka....hahah.. habis nak jawab ape?
Bagi saya mudah je.. ambil sahaja apa yg Shaklee tawarkan.. tak kira siapa pun anda..you can achieve your dream if you willing to work hard and step out of your comfort zone....but first, you kene fall in love dgn produk Shaklee.. okey...
Kalau tak mulakan harini. bila lagi nak rasa nikmat bercinta dengan Shaklee.... yer tak?...lagi lama anda tangguh.. lagi rugi...Jadi jangan tangguh lagi...Saya sendiri dah rugi 4tahun pertama dahulu...kerana terlalu selesa di zon selesa....well...better late than never.. now i enjoy every moment..Sekarang saya tidak lagi hidup di alam khayalan... Alhamdulillah..now i live and afford the kind of life most people only dream about...i  falling in love over and over again ..always with the same brand..Shaklee...
So you all.. wake up and make your dream come true..Go For It....pernah dengar kata2 emas berikut. "A year from now you may wish you had started today'.... You decide..
.. like I always said.. anyone can be  a milionaire



 
Puan Farhanah [Chubby Hanna]
Shaklee Independent Distributor [ID No : 905705]
016-7253014| amyhanna8187@gmail.com

Shaklee Independent Distributor :)





Assalamualaikum..

Nampak gambar kat atas? hehe..
Ye.. Ye.. Shaklee tu.. Gambar tulah..
Alhamdulillah.. 

Akhirnya aku berjaya menjadi ahli Shaklee.. Aku daftar dengan suami ku di bawah seliaan kakak aku sendiri.. xpelah, sape lagi nk tolong adik beradik kan? ok2..
So, pasni kalau korang nak order supplement Shaklee ni bolehlah order dengan aku..
 aku pun baru lagi merangkak2 dalam dunia MLM dan Shaklee ni.. mana tahu ada rezki anak kan? :) InsyaALLAH.. buat masa ni aku x de blog khas lagi utk biz aku.. jadi aku ingat nak guna jelah blog aku ni.. sbb aku rasa kalau byk sgt blog aku plak yg x terurus.. hehe.. 
email pun pakai email personel je.. ok korang.. 
Selamat Membeli!

ID Shaklee : 905705
H/P : 016-7253014
Email : amyhanna8187@gmail.com

i'm feeling 22!

Taylor Swift - 22

It feels like a perfect night to dress up like hipsters
And make fun of our exes, uh uh uh uh
It feels like a perfect night for breakfast at midnight
To fall in love with strangers uh uh uh uh
Yeaaaah
We’re happy free confused and lonely at the same time
It’s miserable and magical oh yeah
Tonight’s the night when we forget about the deadlines, it’s time uh uh

I don’t know about you but im feeling 22
Everything will be alright if you keep me next to you
You don’t know about me but I bet you want to
Everything will be alright if we just keep dancing like we’re 22, 22

It seems like one of those nights
This place is too crowded too many cool kids
It seems like one of those nights
We ditch the whole scene and end up dreaming instead of sleeping
Yeaaaah
We’re happy free confused and lonely in the best way
It’s miserable and magical oh yeah
Tonight’s the night when we forget about the heartbreaks, it’s time uh uh

I don’t know about you but im feeling 22
Everything will be alright if you keep me next to you
You don’t know about me but I bet you want to
Everything will be alright if we just keep dancing like we’re 22, 22

I don’t know about you, 22, 22
It feels like one of those nights
We ditch the whole scene
It feels like one of those nights
We won’t be sleeping
It feels like one of those nights
You look like bad news I gotta have you, I gotta have you

I don’t know about you but im feeling 22
Everything will be alright if you keep me next to you
You don’t know about me but I bet you want to
Everything will be alright if we just keep dancing like we’re 22, 22

Dancing like 22, yeah, 22, yeah yeah
It feels like one of those nights
We ditch the whole scene
It feels like one of those nights
We won’t be sleeping
It feels like one of those nights
You look like bad news I gotta have you, I gotta have you



nota kepala : aku rasa aku baru 22, dan baru semalam en.suami usha aku kat opis lama.. damn! miss that moment and awesome time.. :)


!!Jom Tambah Pendapatan!!

DUIT SHOPPING