kbba9

DUIT MODAL

Tuesday, September 30, 2014

Anak Dia , Bukan Anak Aku

tengok anak orang dah pandai merangkak laju. berjalan. tapi xde gigi.
anak iols xleh rangkak lagi, gigi ada dua. berdiri tiap ari, mcm askar tengah dekat kem asek nk panjat aku sana sini. lagi2 time baring.
so? Alhamdulillah. anak dia anak dia lah, anak aku anak aku.
kekadang manusia lebih suka sibuk hal orang lain berbanding dengan hal sendiri. cuba perhati diri anda sebelum sibuk menilai orang lain . apa yg anda lihat ? sempurna ?
sekian.

Keperluan, Kepentingan, Kehendak & Keinginan

Salam.

Jam menunjukkan pukul 3.10 pagi. Aku masih x lelap. Panas. Buntu barangkali. Suami dan anak sudah lama lena dibuai mimpi. Penat. Itu yg aku boleh huraikan. Si abah penat dengan urusan harian, jumpa pelanggan, menziarahi mama kesayangan. Si anak yg semakin lasak, tidur awal kemudian bangon utk main dgn si abah. Lantas tidur dalam kepanasan.

Aku?
Sebagai ummi dan isteri yg mementingkan keperluan dan kehendak suami dan anak masih lagi cuba berfikir tentang si anak tadinya. Diberi susu tidak mahu. Hanya minum sedikit. Diberi air masak. Sebotol habis diminumnya. Kehausan barangkali. Peluh membasahi kepala dan badannya. Lencun. Kasihan anakku.

Aku minta si abah memasang kipas duduk di dalam bilik. Tidak sampai 10minit si anak lena dalam pangkuan aku. Tatkala melihat si anak lena, airmata aku bergenang di kelopak mata ku. Sedih dan sayu. 
Sedih kerana aku tidak mampu memberi keselesaan kepadanya. 
Sayu kerana anak itu hanya mahu tidur di pangkuan ku, tetapi aku telah memarahinya kerana aku tidak mengerti kehendaknya.

Lama aku telah nyatakan hasrat kepada sang suami bahawa anak ini panas dan perlukan penyaman udara. Si abah diam. Kelu tanpa kata. Aku tatap raut wajahnya. Mana mungkin mencari duit sebanyak itu dalam sekelip mata untk memenuhi kehendak si isteri dan keperluan si anak. Sugul wajahnya mempamerkan kekecewaan di hatinya.

Mungkin sedih kerana baginya tidak dapat berjasa kepada isteri dan anak. 
Mungkin kecewa sebab tidak mampu menunaikan permintaan si isteri.
Mungkin berfikir bagaimana mahu mendapatkan sebuah penyaman udara.
Walau apapun di benak fikirannya, dia tetap melemparkan senyuman buat si isteri dan si anak. Saban hari, setiap waktu, setiap saat. Tak pernah lekang senyuman itu walau dalam kedukaan apa pun.

Saban hari aku mengajar anak ini bahawa keperluannya terbatas kerana kekurangan kami. Aku mengajarnya mengenal erti syukur dan redha. Alhamdulillah, anak ini faham dan akur. Kecilnya dia bukan bererti kecil hati dan jiwanya. Dia anak yg kuat. Berjiwa besar seperti ummi dan babahnya. Allahurabbi.

Saat ini, ketika aku menulis catatan ini. Air mata aku deras laju mengalir. Ntah dtg dr mana kekuatan aku utk keluarkan air mata ini tanpa pengetahuan sang suami. Bertahan sejak isya' tadi. Akhirnya rebah jua. 

Aku tahu dalam kehidupan yang penuh cabaran ini, keperluan, kehendak, kepentingan dan keinginan berjalan seiring. Seiring dengan arus permodenan. Duit masih lagi perkara sukar untuk di dapati tanpa usaha. Impian masih lagi tinggal impian. Namun apa yg ada cita-cita dan harapan. Itu saja kekuatan kita untuk meneruskan masa hadapan.

Aku berharap anak ini akan lebih tabah dari kami dalam dugaan akan datang.
Semoga Allah sentiasa melindunginya. 
Aaminn..

Atas katil sebelah suami dan anak
3.20 pagi

Sunday, September 28, 2014

Buku TERLAJAK LARIS di MPH - DIAGNOSIS DAN MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI

Buku, Novel dan Majalah.
Aku ni kalau pasal buku, majalah dan novel memang laju jer nak beli. Lagi-lagi buku motivasi. Tapi aku tetap x cukup motivasi lagi.. Hehehe..Tapi sejak ada anak ni aku memang jarang beli apa-apa buku, Baca ?? Huh! Macam dah lama aku beli tapi tak dibaca buku-buk tu tau. Hehehe.. Okaylah tu kan , mula-mula aku buat hiasan je , ada masa aku baca. 

Ok. Straight to the point , aku sebenarnya nak cerita . Masa aku beli susu anak aku kat AEON Taman Universiti aritu , aku pujuk lah Mr.A belanja aku satu buku . Hehe.. Mula-mula Mr.A xmo layan aku sebab yelah dia tahu isteri chubby dia ni ntah bila lah nak baca kan. Tapi nak tak nak Mr.A layankan lah gak aku g kedai MPH yg ada kat situ. Mula-mula niat aku nak cari buku USTAZ LOVE - USTAZ TOLONG SAYA. Tapi ntah kenapa mata aku x jumpa plak buku tu. Puas aku cari, malas plak nak tanya kat cashier dia. Kalau ada budak yang jaga lalu masa tu nak gak aku tanya tapi sebab xde jadi aku malas nk pegi kaunter tu. Last-last aku cari lah buku lain.


Ustaz Tolong Saya ! - Ustaz Love

Lepas pusing-pusing dalam 2-3 minit macma tu aku macam give up lah. Sekali aku terpandang satu buku yang aku pernah tengok dalam blog Fatin Liyana. Serius , aku x plan nk beli pada asalnya, tapi memandangkan buku tu dah tinggal satu, aku cepat-cepat amek dan peluk. Terus adrenalin aku mengalir laju nak tunjuk betapa eksitednya aku dapat buku tu. Padahal ntah apa yang best aku pun xtahu. Cuma aku rasa teruja bila tengok FL post pasal buku tu sampaikan buat aku rasa aku orang yang paling rugi kalau aku x beli. Huhu.. Korang tau buku apa?? Buku tu tajuknya DIAGNOSIS. Murah je harga dia RM20.00 je.. Siap tulis buku TERLAJAK LARIS di PBAKL 2014 !! Mau aku tak teruja nak baca.. 



DIAGNOSIS DAN MMR

Dari satu buku aku pow Mr.A aku telah berjaya pujuk Mr,A belikan aku lagi satu buku.. Terror x aku?? Hahaha.. Terrorist adalah.. Alaa.. Mana ada suami yang x cair dengan pujukan manja seorang isteri. Buku MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI ni karya Fathuri Salehuddin. Harga buku ni plak cuma RM 18.00 Aku mula tahu pasal buku ni dari FB beliau. sungguh penceritaan yang mudah difahami tetapi amat sesuai untuk semua peringkat tak kira tua atau muda. semua golongan boleh baca tau. Apapun, aku kena ucapkan ribuan terima kasih kepada Mr.A kerana sudi belanja aku. hehe.. Yelah jumlah semua RM 38.00 untuk buku sahaja bukan satu jumlah yang akan digunakan oleh Mr.A untuk beli buku. Tak macam aku, kadang sampai beratus habis duit untuk buku sahaja. Huhu.. Yelah, lain orang lain kan minat dan hobinya. Kira aku ni macam hobi lah.. Hobi ke?? Sendiri tanya sendiri jawab.. 

Tapi aku berani jamin kalau korang jiwa macam aku, korang pergi lah cari dan beli buku-buku ni. Best dan boleh buat korang berfikir terus ke hadapan dan perasaan orang lain. Sungguh, kita hidup bukan dunia kita sahaja. Jadi dengan lebih banyak membaca kita akan dapat lebih banyak ilmu dan mungkin pengalaman lain yang boleh didunakan di masa hadapan kan? Dah macam usatazah plak aku.. haha..

Okaylah, nanti ada masa aku review pasal buku DIAGNOSIS dan MMR ni. In Shaa Allah, aku kongsi kat blog picisan aku ni. okay uols, jangan lupa baca tau nanti.

Terima kasih sudi baca. Nanti aku update lagi.

Mengandung lagi???

Assalamualaikum w.b.t.

Akhir-akhir ni badan aku rasa mcam x sedap jelah . xtahu kenapa. Mr.A kata aku mungkin penat atau mungkin mengandung lagi . MENGANDUNG LAGI?? emm .. ntahlah .. muntah pepagi tu biasa lah sekarang dah jadi rutin dah .. tapi tulah.. xtahu kenapa .. nak g check aku xberani . atau erti kata lain aku belum cukup bersedia. sebab setiap kali aku tengok perut aku , aku mesti teringat pada Lil A aku tu . sian dia dahlah belum cukup kasih sayang aku bagi, dah nak ada adik plak .. apapun, aku harap jika betol, aku bersyukur jelah . mungkin ini rezeki yg Allah nak bgi pada aku suami isteri. Alhamdulillah .. cuma kalau betul aku mengandung , aku rasa mengandung kali ini agak berbeza. atau mungkin aku akan dapat anak perempuan ? hehe .. itu yg Mr.A tunggu-tunggu selama ni . In Shaa Allah , lelaki atau perempuan kami terima seadanya. kami juga perlu bekerja keras 3 kali ganda dari sekarang . iyer , demi masa depan anak-anak kami.

Apapun , Alhamdulillah , minggu ni sales aku naik sikit . ada customer order VCO Catalyst dengan aku . oohh mungkin ada yang tak tahu kan ? xpe, bagi yang tak tahu , aku salah seorang agen untuk produk Catalyst . so korang boleh wassap aku lah kalau kornag nbak beli yer .. 016-7253014 . aku jarang angkat call . aku online pun bila free je . so harap korang paham lah kaalu aku lambat reply . terima kasih semua.

oklah , aku nak sambung buat kerja . ada banyak lagi entry aku lom publish . masih peringkat saringan lagi .. so , harap korang bersabar ea .. hehe ..

terima kasih pada yang sudi baca yer .. jangan lupa singgah dan baca lagi .. Assalamualaikum ..

Wednesday, September 24, 2014

ANAK : TERPAKSA TUKAR SUSU LIL A

Sebenarnya kami dah lama plan pasal nak tukar susu si Lil A kami, tapi kami tunggu dia 7bulan dulu, dan kebetulan semalam susu dia yang sebelum ni dah habis, jadi kami plan nak tukar lah untuk yg seterusnya. sebelum ni Lil A pakai susu S26 yang biasa. dia minum pun okey lah, masa yg mula-mula je dia keluar merah-merah dekat tepi mulut dia tu. ruam kat badan xde plak. tapi, lama-lama dia dah serasi, okey lah kot.. 

so, semalam masa g AEON tu, lama gaklah kami fikir-fikir nak beli susu apa. last2 kami ambil susu LACTOGEN STEP 1 dan DUTCH LADY STEP 2. harga utk pek kecik pun x sampai RM 12 untuk sekotak dan sepaket. sambil-sambil tu kami pun carik2 gak biskut Untuk Lil A kami. tapi memandangkan belum gaji, kami servey je dulu, al-maklumlah kan kami ni duit x seberapa, tapi okeylah lepas lah beli susu dan pampers anak kami kan. 

pagi tadi masa aku hantar Lil A kat umah BS, aku gtau lah yg aku dah tukar susu. aku x bukak kotak dan paket lagi sebab nk dia baca aturan susu tu. kalau S26, cuma 3-4 skoop je, tapi utk susu yg ni, aku tgok 7-8 skoop. so aku takot BS aku tu tak tahu lebih baik aku bagi jelah dengan kotak2nya sekali. masa aku tengah explain kat BS aku pasal susu tu, tetibe makcik tu mencelah.


BS : na, boleh tak awak bagi makcik NESTUM dia (rujuk pada Lil A)
AKU : NESTUM? Emmm.. (berfikir..)
BS : aah, bukan apa, dia nanti lapar, sebab dia kuat minum susu. jadi MAKCIK INGAT, MAKCIK NAK MASUKKAN NESTUM DALAM SUSU DAN BOTOL DIA. JADI DIA MINUM KENYANG SIKIT.
AKU : GULP!! (Telan air liur. ntah tetiba teringat kisah budak yg usus pecah.) anak saya x makan bubur ke cik? Cik kata dia nak makan?
BS : dia makan tu makan lah. tapi kalau MAKAN NASI dia lambat lah. pelan-pelan dia kunyah.
AKU : telan air liur untuk keberapa kali ntah. emmmm... dalam hati, kau bagi nasi, anak aku mmg lah xnk, kau bagilah bubur makcik oooii...
BS : ala, awak beli yang paket kecik je. buat stanby2 je. boleh ea.
AKU : nanti saya bincang dengan abah dia. sebab beli barang dia pakai duit abah dia. saya x kuar duit. (jawapan selamat)
BS : okaylah kalau mcm tu, kalau boleh tu senang lah sikit kerja makcik.
AKU : hurmm..



ntah kenapa makin berat aku nak tinggal anak aku kat situ. tiap ari, aku rasa macam makin ada sesuatu yang x kena. tiap masa aku asek teringat anak aku. ntah makan ntah tidak. aritu makcik tu kata boleh masakkan. tapi kalau dia bg nasi memang lah anak aku xnk makan. sebab tiap hari aku pesan, kalau nenek bg nasi jangan makan, tapi kalau nenek bagi bubur baru makan. dia memang dah 7bulan dan bergigi (2batang) tapi dia masih BERNAFSU untuk menyusu dengan lebih berbanding makan. sedih aku rasa. lagi sedih sebab aku x dapat nak susukan dia secara eksklusif. aku dah cuba tapi setakat itu rezekinya. 

Ya ALLAH, kau permudahkanlah semuanya. sekarang ni aku cuma boleh berdoa jelah mengharapakan anak aku akan boleh sesuaikan diri dengan keadaan. kalau ikut aku memang aku nak anta ke taska opis aku ni, sebab aku leh pantau. tapi.. MR.A x bagi. so, aku diam jelah. MR.A kata tunggu dia setahun. yelah abang.. ayg ni isteri je, apa yg abg cakap ayg ikut jelah.. tu jelah yg aku mampu cakap dan buat.

untuk korang yang masih menyusu, jangan mudah putus asa mcm aku tau!
 KEEP FIGHTING FOR YOUR OWN CHILDREN. 
yang xde rezeki macam aku??
 KEEP ENJOY THE BEST MOMENTS WHEN YOU WITH YOUR CHILD! 
Pedulikan apa yg org nak kata. kita, nasib kita, rezeki kita 
TAK AKAN PERNAH SAMA DENGAN ORANG LAIN. okey??

so, terima kasih sudi baca dan jumpa lagi next entry.


p/s : xde amek gambar susu tu sebab semalam balik AEON terus lupa. mcm dh tua sangat, hehe..

Wordless Wednesday #3

SEDIH.

Itu yang aku rasa sejak akhir-akhir ini. 
tak tahu apa punca. 
tak tahu apa sebab. 
apa yang aku tahu, aku rasa sayu,
lagi sayu saat aku pandang orang uang aku sayang. 
Lil A dan Mr A. 
Semoga semuanya baik-baik sahaja. 
Aaminn..

Tuesday, September 23, 2014

[Rumah dan Tangga]



Suami.
Ada yg anggap sebagai rumah, tempat berlindung, tempat tujuan semua dalam satu. 
Ibu bapa, Isteri dan anak2.

Isteri. 
Ada yg kata sebagai tangga. Melengkapkan rumah andai rumah itu bertingkat2. Semakin byk anak tangga, semakin bangga si suami atau tuan "rumah" itu.

Anak.
Si anak tangga atau Yang bertingkat2 itu.

Persoalan.
Kenapa perlu rumah yang bertingkat2?
Atau tangga yg banyak?
Sebab kita percaya anak yg ramai boleh membantu dan mendoakan kita.

Tapi.. 
Apa kita buat supaya kita yakin mereka akan membantu dan mendoakan kita nanti?

Aku pun xde jawapan. Sbb dunia sekarang semakin mencabar. Dan aku? Terus berdoa agar diberi kekuatan.

Salam Maghrib!

Emilia - Big Big World (LIRIK)


[Chorus]
I'm a big big girl

In a big big world 
It's not a big big thing if you leave me
But I do do feel
That I do do will
Miss you much
Miss you much
I can see the first leaves falling
It's all yellow and nice
It's so very cold outside
Like the way I'm feeling inside
[Chorus] sponsored links
Outside it's no raining
And tears are falling from my eyes
Why did it have to happen
Why did it all have to end
[Chorus]
I have your arms around me
Warm like fire
But when I open my eyes
Your gone
[Chorus: x2]


Bila aku dalam keadaan yang mengecewakan atau lemah, aku akan dengar lagu ni sebagai semangat aku. Selepas itu, aku berzikir dan akan tenang. korang cubalah layan, mana tahu akan ok plak mood korang.

Monday, September 15, 2014

SEMUA DAH KENA "BLOCK" . okey, fine.

Assalamualaikum.. 

Lama x update bukan maksud dah lupa blog picisan aku ni. tapi aku busy sikit akhir2 ni. emm.. xpelah, janji aku ada masa je aku akan update kat sini. sebenarnya memang banyak benda aku nak share. tapi kengkadang aku kena fikirkan buruk baiknya dulu baru publish. kalau ikut hati je MATI.

okay. back to the topic.

emm.. sekarang semua media sosial kat opis kau ni dah kena block. xtahulah menda yg sakit hati sangat gan pegawai Teknologi Maklumat (TM) tu. masalahnya benda yg boleh menjana duit macam 8share tu pun kena block.. walaweiii.. yang aku pelik tu kan.. keajp boleh kejap tak boleh.. aku jadi bengang lah.. pasalnya aku punya line DIGI ni dah lah x kuat tarik kat tingkat 11 ni. internet plak mcm siput.. psssfftt!! tension! bila mood nk update je mulalah diorg tu nak block la apa lah.. yg aku geram tu ramai je yg memang dari pagi tak buat kerja tau! huh!~

aku tau lah sejak pekeliling keluar pasal xleh buat bisnes online pakai pc opis tu semua benda diorg nk block. hello! kalau korang rasa kiteorg ni x buat kerja langsung tu lain lah. haaiishhh.. pening lah! aku terpaksa cari telco lain supaya aku boleh online biz aku kat HP aku nih.. memacam nk pike tau. 

apapun, kalau diorg rasa tu tindakan yg baik, baguslah. jangan diorg block sesetengah tempat je. sbb aku dapat tahu ada sesetengah tempat x kena block tau.. x adil lah mcm tu kan? lau nk block block lah semua. baru adil. hurrmm.. xpelah, pasni aku pakai hp aku jer nak buat running bisnes aku tu. senang sikit.

so, korang kena stay tuned jelah tunggu update seterusnya daripada aku.. hahaha.. apapun, yg baik tu mesti ada sebabnya walaupun bukan utk kita. tapi yg buruk tu x semestinya x baik atau tak bagus utk kita tau. cuma kita kena perlu pandai menilai je. okey kengkawan? be happy always!

terima kasih sebab sudi baca!

Sunday, September 14, 2014

TIDAK MENGAMBIL YANG BUKAN HAK KITA

aku.
memang pernah terluka. rasa dia, sakit sangat.
satu hari, aku duduk di hujung katil, memandang anak.
yer.. sekarang ku punya anak.
anak yang datang dari suka duka hati ku.
anak yg dianugerahkan Allah kepadaku.
sebagai pinjaman..
sebagai peringatan..
sebagai kekuatan..
pinjaman buat aku, agar aku bersyukur
peringatan buat aku, supaya tidak leka.
tidak alpa. tidak mudah kecewa.
kekuatan buat aku supaya semakin tabah. semakin kuat. semakin cekal.

walau dompet berbekal rm50 untuk sebulan, 
aku rasa aku cukup tabah.
namun, kadang2 aku rebah.
rebah kerana tidak berdaya mengikut arah.

aku cuba untuk bangkit kembali. duduk.
merangkak dan seterusnya berdiri
tapi aku belum mampu berlari.
ku teruskan langkah. perlahan-lahan. 
memandang dia, memandang anak.
dua insan yang selalu mewarnai hariku.

hari2ku dipenuhi warna
kadangkala ceria
kadangkala kusam
kadangkala hitam legam
namun, aku bahagia kerana aku masih mampu melihat warna2 itu

kau.
melihat kegembiraan
melihat kebahagiaan
melihat kebesaranNYA
tapi kau.
tidak melihat kesusahan
tidak melihat kepayahan
tidak melihat kesengsaraan

kau.
aku pasti kau cemburukan aku.
kerna kau tidak punyai warna2 sepertiku
namun, aku x mampu membantumu
untuk memiliki warna2 itu
kau perlu mencari. usaha. yakin. tawakal.
begitu juga aku.

ini.
apa yg aku dapat setelah pelbagai dugaan yg aku tempuhi.
apa yg aku layak dengan jumlah tangisan yg kucurahkan
apa yg aku doa bertahun-tahun
tapi belum semua ditunaikan.
tapi aku bersyukur,
tapi aku berpuashati.
sekurang2nya Aku berusaha.
TIDAK MENGAMBIL YANG BUKAN HAK KITA

~ Si Penglipur Lara ~
14 Sept 2014
Ahad
DEKAT MEJA OFFICE

!!Jom Tambah Pendapatan!!

DUIT SHOPPING