kbba9

Tuesday, March 31, 2015

Kasut dan Kehamilan

Assalamualaikum w.b.t.
Setiap kali aku mengandung ( baru dua kali sebenarnya ) waktu yang paling sukar bagi aku adalah waktu nak berjalan .. Bukan apa , aku ni dikurniakan Allah dengan kaki yang sempurna sifatnya , namun istimewa kerana susah nak mencari kasut / selipar yang sesuai ..
Bukan nak kata aku high demand atau selera besar ke apa , tapi memang tulah kenyataannya ..
Setiap kali aku memgandung , maka setiap kali itu lah juga aku sukar untuk mencari kasut yang sesuai untuk kaki aku ni .. Dugaan .. Dugaan ..
Nak kata kaki aku besar sangat tu tak juga , sebab aku pakai kasut pun saiz 8 dan 9 .. Kalau ikutkan ada je kasut yang sesuai kat pasaran tu , tapi bila aku cuba sarungkan pasti x kelihatan menarik dan buat aku bertambah gemuk ..
Kasut / selipar yang ada biasanya buat aku rasa macam kaki anak badak , dengan corak seperti orang tua , kebiasaannya kasut yang aku idamkan tidak mempunyai saiz yang sesuai untukku..
 
walau bagaimanapun, aku WAJIB juga beli selipar baru .. jadi, aku terpaksalah beli jugak selipar (seperti dalam gambar) supaya aku lebih selesa sepanjang kehamilan aku.. selipar ni murah je pun.. janji aku boleh pakai sudahlah.. hehe.. yelah, mesti orang kata beli lah selipar yg sesuai dengan keadaan kan? skng ni aku x mampu sangat, daripada aku beli seliapr amhal2 lebih baik aku beli susu dan pampers untuk anak aku .. lain orang lain fikirannya..

Tidur Malam

Assalamualaikum ..

Nak tanya lah .. Anak korang senang tak tidur malam ? Huhuhuhu .. Bukan apa , saja je nak tahu , sebab anak aku si Arsyad ni , so far Alhamdulillah , senang lah kalau nak tidur malam .. Cumanya kena tunggu dia betul - betul ngantok lah .. Kalau tak bersilat lah aku dengan dia atas katil macam apa .. Arsyad ni suka buli aku , korek - korek hidung aku , mata aku , telinga aku dan mulut aku .. Dia tahu aku x suka dia buat macam tu , tapi makin aku tak suka , makin dia menjadi - jadi tau .. 

Kalau dengan babah dia tu boleh lah layan , babah dia x kesah ko nak korek hidung ke apa ker janji ko bareng sebelah dia .. Bhahaha .. Kalau dengan aku mau kena jerit lah .. Tak tahan lah aku kena buli cam tu , bukan pasal geli tapi aku rimas !! huh ! tapi nak buat cam ne kan , tu biasanya dia tengah carik mood nak tidur lah .. banyak lagi cara lain , dengan korek segala lubang yang ada yang paling buat dia feel sangat kott !! bhahahha .. 

ini lah jadinya kalau tak dapat korek lubang !

Saintifik telah membuktikan bahawa tidur malam yang lena adalah sangat penting untuk perkembangan mental yang optimal dan pertumbuhan fizikal. Tanpa tidur yang mencukupi, terdapat kemungkinan besar yang si manja mengalami beberapa masalah pertumbuhan seperti kurang konsentrasi, kurang selera dan skil motor yang tidak berkembang. Tidur juga waktu di mana sambungan otak diperkuatkan untuk perkembangan seterusnya. Oleh itu, adalah penting untuk si manja anda mendapat tidur yang tidak terganggu setiap malam. ~ Sumber Drypers


ni lepas dah penat main kuda - kuda ..

emm , kebiasaannya anak aku amek masa dekat setengah jam 
hingga satu jam untuk tidur kalau belum mengantok , kalau dah betul - betul 
mengantok dia amek masa lebih kurang setengah jam je untuk tidur .. senang kan ? 
yang penting ko baring je sebelah dia , ko usap - usap badan , kepala dan muka dia nanti
 dia fefeeling lah nak tidur .. huhuhu .. kadang aku terpaksa bukak baju dia 
sebab dia panas , yelah penat main kuda - kuda dengan bantal peluk babah dia kan .. 
rumah aku plak memang tak ada aircond , so memang panas x hengat lah .. 
apapun , Alhamdulillah masih ada rumah dan kipas untuk kami berteduh ! 
Syukur sangat !

so , berdasarkan fakta yang ada kat atas tu , aku tak kata lah
 aku percaya 100 % , cuma apa yang aku perhatikan anak aku , bila tidur malamnya tidak terganggu , dia akan bangun dengan emosi yang ceria , tanpa tangisan berbanding tidur malam yang terganggu .. dan aku perhatikan dia lebih mudah memahami sesuatu perkara yang baru dipelajari .. yelah , badan dah rehat cukup kan , senang lah nak terima 
sebarang ilmu kan ? macam kita juga .. so , moralnya , x kira lah bayi ke , kanak - kanak 
ke orang dewasa ke , kalau tidur cukup , mesti boleh hasilkan lebih banyak idea dan memberi kesan optimum pada kehidupan seharian .. 
setuju ??


Monday, March 30, 2015

Amyrul Arsyad : Melawat Ofiice Ummi

Assalamualaikum w . b . t .

Minggu lepas 19 Mac 2015 , aku saja bawak Arsyad pergi office .. Sebenarnya bukan suka - suka je pun .. Dia demam , malam sebelum aku bawak pergi office aku tu dia dah muntah - muntah dah .. Badan dia panas sangat .. Aku plak xde thermometer nak sukat suhu badan dia .. Dulu aku beli ingat bagi pengasuh dia , pengasuh nak pantau lah kan ? Rupanya .. Hurm .. Aku jugak lah yang mantau demam dia semua .. So , nak jadikan cerita Mr. A pulak sibuk dengan Kemahkotaan Sultan Johor , maka aku terpaksa lah bawak dia pergi opis dulu .. Aku kena standby bawak dia sebab Mr. A kata nak bawak dia pergi klinik lepas settle meeting dia kat office .. So , aku layankan jelah .. Yelah , suami kan .. Huhuhu ..

masa ni Arsyad x ready lagi nak amek gambar .. :)


ok , dah hampir ready lah kononnya ! bhahaha !

so , masa sampai opis tu aku tengok dia aktif je , xde masalah pun .. x macam demam pun yer gak .. jadi aku mula lah rasa macam " emm .. tak payah lah pergi klinik " aku bukan tak percaya pada ubat -ubatan klinik / moden , cumanya pada aku dia kecik lagi nak telan macam - macam ubat .. dan aku tak nak dia jadi macam Tok Mak dia , suka bergantung dan percaya pada ubat .. :( Sorry Mama .. 

suka makan pen ini budak !

Bujang aku si Amyrul Arsyad ni memang manja sangat sejak akhir - akhir ini .. 
Dia macam tahu yang adik dia dah nak keluar dari perut Ummi gaknya .. alahai anak .. cepat sangat kau membesar , tak puas Ummi nak belek - belek , kelek - kelek dan manja - manja dengan kamu sayang !! masa sangat mencemburui kita , walaupun kita setiap hari bersama , Ummi tetap rindukan kamu setiap masa , tetap mahu kamu tahu , bahawa kamu adalah anak Ummi dunia dan akhirat .. 
Love you to the moon and back !!

Thursday, March 26, 2015

Teman Lelaki Upahan #TLU

Selamat petang ..

 Chuuoollss tau kan , sekarang kan tengah kecoh pasal drama petang - petang kat TV3 ?? 
ala .. cerita si EL dan Kyra Lydia yang hati kering tu .. Teman Lelaki Upahan atau #TLU ! Haaa .. Kompem mak jemah , mak senah dan mak bedah semua pernah tengok yer dak ?? Eleh , sampai ada yang sanggup lewatkan solat Maghrib semata - mata untuk tengok sampai habis episod kan ? *macam aku jer* bhahahhaha .. so , arini korang jangan lupa tau , episod akhir katanya .. nanti update kat kak Chubby yerk .. hahahaha ..

so , arini aku nak share jugak yang aku pun ada lah Teman Lelaki Upahan , lagi handsome tau dari si EL tu .. kompem korang sentap dan gigit jari lah kalau tengok .. TLU aku ni suka je ikut aku pergi mana jer , kalau aku bangon malam nak pergi toilet pun dia akan follow tau ! korang bayangkan punya sayang si TLU aku nih kat aku ??!! bhahahhahaha .. kadang aku pun tak paham apa yang lawa sangat aku nih sampai dia asyik nak follow aku je ?? padahal alku ni jenis plus plus size tau ! kompius mak tauu !! 

korang nak tengok ke TLU aku tu ?? ni ha ...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

taddaaaaaa !!!!


Handsome tak?

JANGAN JEALOUS !! :)



Jalan-Jalan Cari Makan | Di The Substitutes ~ Awesome!


Assalamualaikum ..

aku bukan penggemar Western Food , tapi aku layan je ! 
so, kebetulan masa tu Mr. A nak belanja mak yong air kelapa , so aku order lah sekali .. untuk pengetahuan korang sebelah kedai The Substitutes ni ada jual Coconut Shake , 
tapi aku x order lah sebab masa tu nak minum air kelapa je.. so far pada aku sedap lah wrapper ni (tak ingat nama dia) .. 

aku recommend lah sesapa nak pergi , dan aku memang akan repeat lah makan sini nanti .. cuma satu je , dia xde baby seat , jadi aku xleh bawak si bujang aku Arsyad tulah kalau nak pergi .. sian kat aku lah nanti xleh menikmati makanan .. 
bhahahhaha ...


air kelapa yang banyak isi , nyummehh !!


wrapper chicken .... eh ? 

korang boleh servey makanan lain kat IG dia.. sorry aku xleh link IG dan FB dia sebab opis aku block FB dan IG .. So , korang google jek ek ?? hehe.. kompem x menyesal tau ! Harga ?? Hey , makanan sedap kot .. apa de hal dengan harga .. itu kalau aku lah .. so far , aku rasa harga sesuai dengan rasa makanan dan environment kedai .. so , cuba lah yer baru leh komen .. hehe..



"Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik bin Marwan

Wednesday, March 25, 2015

Wordless Wednesday #15 : Artis Pengguna SHAKLEE??

Assalamualaikum .. 

Tak perlu nak cakap banyak lah .. Ramai dah tahu kehebatan produk Shaklee ni , 
tinggal lagi mereka nak percaya atau tak .. Pada aku , setiap produk , ada kelebihan dan kekurangan memasing .. Kurang dari segi apa tu mungkin ada di antaramya dari segi pengurusan dan pemberian insentif kepada agen atau sebagainya ..

So , hari ini kalau korang tak tahu lagi , aku nak share lah .. Shaklee ni artis pun dah guna tau .. Ramai sebenarnya artis yang dah guna Shaklee ni , cuma diorang tak share je kat Facebook atau Instagram pun .. Tu yang ramai tak tahu .. 

Tapi , artis ni dia bagus , dia share kat Instagram dia untuk beritahu kebaikan Shaklee .. Walaupun dah ramai yang tahu , tapi tetap dia share gak tau ! Siapa lagi artisnya kalau bukan Elfira Loy dan Emma Maembong ! 
Jom Tengok !



Elfira Loy

Elfira Loy kongsi tentang kebaikan Shaklee Performance !


Emma Maembong

Emma Maembong pula kongsi kebaikan Shaklee Vivix !

So , kalau korang nak rasa kebaikan Shaklee jangan malu , jangan segan untuk Whatsapp aku okay ! In Shaa Allah , aku akan guid korang sampai korang rasa tak akan tinggalkan Shaklee tau ! Aku pun belum lagi tinggalkan Shaklee .. Cuma skip - skip je.. Hahaha ...


FB Bisnes : Farhana Fames Shoppe 
FB Page : Farhana Mom's Shoppe
SMS / Whatsapp : 016-7253014
Email : amyhanna8187@gmail.com



Tuesday, March 24, 2015

Amyrul Arsyad : My Sleeping Beauty

Assalamualaikum ..

Setiap malam , sebelum aku tidur , aku mesti akan ambil gambar Arjuna aku yang sorang ni .. Yang babah dia aku ambil gak , tapi aku x dan lah nak upload , kang ada yang muntah plak kang .. Hahahaha .. 

nyenyak betul dia tidur ..

Selalu Arsyad akan tidur around 9 - 10 malam .. so , biasa aku teman dia minum susu dan baring - baring , golek - golek jap lepas tu dia dah sampai ke bulan dah .. Aku pulak sambil dodoikan dia , tangan aku tengok smartphone lah update apa yang boleh .. Masa suntuk sangat sejak ada anak ni ..

oh mai pipi .. kenapa dah tak tembam ?? huhu ..

Bila aku tengok Arsyad tidur , aku akan mula lah rasa sedih atau bersalah sekiranya apa yang aku hajatkan untuk anak aku tapi aku tak dapat capai .. so , aku akan cium lah dia puas - puas dan bagitahu dia apa yang aku hajat tapi belum kesampaian .. Aku akan suruh dia doakan aku lah supaya hajat - hajat aku tercapai .. Aku selalu bagitahu dia yang aku dan Mr. A sayangkan dia from the moon to the back !

argghh .. ummi asyik tengok video je malam - malam , 
tutup telinga lah ..

Sesungguhnya anak ini adalah syurga dunia kita , jadi aku faham sangat lah sesiapa yang belum ada anak akan rasa sedih dan kecewa .. Aku tahu sebab aku pun bukan kahwin - kahwin terus dapat anak .. Tapi , sekalipun kita belum anak , kita memang patut bersyukur dengan syurga dunia yang kita ada iaitu SUAMI / ISTERI kita .. betol tak ?? Sebab tanpa mereka kita tak akan dapat juga anak , yelah , suami bagi benih isteri bagi tumpang benih .. Kan hebat kuasa Allah tu ! Cantik je aturan yang dia dah buat untuk kita .. So , nikmat apa lagi yang kita nak dustakan ?

Alhamdulillah !



Bisnesku : Magic Body Slim Soap (MBSS)


Korang tau x? Cuaca panas macam ni, badan kita akan cepat berpeluh dan berbau kan? Lagi2 yang gemuk cam aku ni..
Ala, xpayah malu lah.. Ngaku jelah.. So, korang nak cari penyelesaiannya x? Senang je..
Setiap kali mandi, korang gosok badan korang dengan sabun #JSD #MagicBodySlimSoap perghh! Best tau! Lepas mandi tu rasa badan korang ringan je tau! Sebab apa ringan? Sebab peluh2 daki2 semua dah tanggal, maka xde lah bau badan lagi.. Tapak kaki yg kasar pun jadi halus tau..
Siapa suruh korang percaya? Korang tak cuba mmg lah x percaya...

Nak cuba? SMS / Whatsapp lerr...

Farhana
016-7253014

#AgenJSD
#SayaJualJSD
#2015MILIKFARHANA





"Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang." ~ Cecil B. DeMille

Monday, March 23, 2015

Catalyst Naik Harga??

PERHATIAN!!

So, apalagi, jomlah grab produk #Catalyst banyak2.. Buat stok.. Macam saya, hehe.. x boleh kalau terputus stok nih! hehe..

Farhana
016-7253014

#AgenSahCatalyst
#2015MILIKFARHANA

Sunday, March 22, 2015

Demi sesuap nasi ..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Selalunya bila Mr. A outstation , aku xde lah rindu sampai tahap nangis sepanjang hari .. Tapi mengenangkan setiap kali outstation lama , setiap kali tulah aku tengah menunggu hari untuk bersalin .. Sekarang aku dah 33 minggu dah , jadi emosi tu memang lebih sikit ..

Kena plak ada anak kecik lagi yang masih perlukan perhatian , dengan keadaan sarat , anak kecil di luar perut meragam , anak kecil di dalam perut pulak x senang duduk .. Menggeliat , berpusing , menendang .. Allahu Akbar .. Alhamdulillah .. Aku menjadi insan yang terpilih untuk merasa semua ini .. Yer .. Bukan mudah , bukan juga sukar .. Aku syukur ya Allah ..

Penat lelah menjaga anak itu hilang bila aku scroll facebook dan aku terjumpa ni di newsfeed aku .. 



Sungguh aku rasa semakin bersemangat ! Betapa Mr. A aku merindui kami , begitu juga kami anak beranak .. Terima kasih sayang ..



Mr. A aku bukan orang yang romantik , tapi dia seorang yang bertanggungjawab .. Bersyukur aku Allah anugerahkan dia kepada aku .. Sangat bersyukur ..

Terima kasih Allah !


Nota kepala : Mr. A boleh kata setiap minggu atau bulan akan outstation , tapi ini kali pertama dia post camni kat facebook dia .. orang kata x perlu upload gambar mesra - mesra sangat ! Janji kits memang happy dengan pasangan kita .. Alhamdulillah .. 


Wednesday, March 18, 2015

Wordless Wednesday #14 : My First Red Velvet

Abah belanja masa malam birthday aku (13.02.2015)

Tak delah first time makan pun ..
Cuma first RV dari abah ..
Weee ..

Maceh abah !

Sedap !





nota kepala : tiap tahun abah nak jadi orang pertama sambut birthday aku dan belikan aku kek ! sayang abah !

Tak Boleh Tido



x boleh tido.

pandang suami, pandang anak.

x sangka sampai ke tahap ni.. 

dugaan datang silih ganti..

terduduk, bangon, berdiri dan berlari lagi..

tertipu, menipu dan ditipu..

makanan duniawi.

aku? tetap masih setia di sini..


Monday, March 16, 2015

BFT : RM 7.95 dapat apa ??


Assalamualaikum ..

Aku nak share dengan korang ni, semalam aku makan sarapan kat KFC ..
 Sampai je KFC aku tengok menu, terus rasa nak makan Twister .. 
So , aku order lah kan , dengan harapan twister yang aku order tu boleh buat aku kenyang smapai ke tengah hari .. 

Harapan lah ..

So , bila budak cashier tu kata " kak , akak duduk dulu yer , nanti kami akan hantar twister akak tu .. " 
"okay , dik ! " aku pun tunggu dengan penuh harapan yang memang besar lah twister tu sebba lambat masak .. Duduk punya duduk sambil berwassap dengan Mr. A dan kawan - kawan , Twister aku pun sampai .. 

Tadaaa ...


ko rasa kenyang sampai tengahari tak ??


twister + hashbrown + milo

dan jumlah yang aku bayar utk 3 benda ni RM 7.95 TERMASUK TAX ! 
Aku rasa beberapa tahun lepas aku makan twister ni besar lah lagi dari yang aku makan , tapi sekarang tidak lagi .. terus aku rasa macam nak nagis sebab kecik sangat ! bahahahhahaa ....

Kesimpulannya , kalau nak makan fast food untuk breakfast aku lagi suggest MCD atau pun korang pergilah mamak ke .. bukan nak boikot KFC , tak dapat apa pun kalau aku boikot , cuma aku rasa frust lah sebab tengah lapar , tetiba dapat makanan sikit camtu .. Ya Allah , tak bersyukurnya aku ! 

Astaghfirullahalazim ...


Nota kepala : lain kali masak sarapan sendiri der ! Jangan malas !





Sunday, March 15, 2015

[PENIAGA VS PELANGGAN]

PELANGGAN.
Pelbagai ragam dan keinginan. Nak murah, sila beli stok dan jual. Letak diri sebagai peniaga, baru tahu ragam dunia.

Jangan salahkan tuan, jika barang tidak seindah khabar. Jangan salahkan barang, andai tuan tidak pernah sabar.

Jangan dihina, jangan dimaki bagi yang mencari rezeki. Mungkin kita yang tidak sedar diri. Mahukan yang terbaik, tetapi dompet dan poket rapat terkunci.

PENIAGA.
Jangan menuduh, jangan bermusuh. Cekalkan hati, tabahkan diri. Dugaan peniaga selalu begini, mendapat pelanggan yang sentiasa tidak berpuashati.

Biarkan si luncai memaki riang, kelak menjilat ludah sedulang. Kalau ada sumur di ladang, hanya badak yang mahu berenang. 

Berusaha, berdoa, bertawakal dan redha. Allah akan sentiasa ada. Allah bantu hamba yang tak lupa padaNYA, jadi mengapa kita perlu takut akan umpatan mereka??

Nukilan,
Farhana FamesShoppe
15.03.2014 Ahad
12.40mlm
Atas Katil Sebelah Anak Bujang

‪#‎2015milikfarhana‬

Wednesday, March 11, 2015

Wordless Wednesday #13 : Budak Manja

Budak ni manja sangat !


Tapi aku sayang sangat kat dia !


Tengok ! Dia boleh geget lidah plak !


Lastly , aku yang geget dia ! 


Geram dengan budak manja !


Amyrul Arsyad 1 tahun 1 bulan

Wednesday, March 04, 2015

GST


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


GST.

Naik dan turun.

Yang naik bertambah naik.

Darah.
Berat.
Harga Barang.
Saham.
Lemak.

Yang turun macam tak turun.

Tiada.

Yang BOLEH naik dan turun.

TANGGA!

#melalutkelaut








Ummi Menangis Sayang

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Ummi Menangis Sayang ..

Bukan kerana mu sayang ..
Bukan kenakalan mu jua sayang ..
Bukan jua kerana kau menangis sayang ..
Bukan kerana ummi lemah sayang ..

Kadang ummi tak cukup kuat ..
Kadang ummi tak cukup tabah ..
Kadang ummi tak cukup redha ..
Kadang ummi tak cukup sabar ..

Kau tak mengerti sayang ..
Kau tak fahami sayang ..
Kau tak ketahui sayang ..
Kau tak merasai sayang ..

Hati ummi terluka sayang ..
Hati ummi tercalar sayang ..
Hati ummi kecewa sayang ..
Hati ummi berkecai sayang ..

Kau datang peluk ummi ..
Kau datang cium ummi ..
Kau datang usap pipi ummi ..
Seakan kau mengerti sayang ..

Ummi cuma mampu menangis ..
Ummi cuma mampu berdiam diri ..
Ummi tidak mahu kau tahu ..
Ummi tidak rela kau tahu ..

Bahawa ummi penat ..
Penat menjaga hati Manusia ..
Manusia yang tidak menjaga hati ummi ..
Manusia yang tidak hargai kehadiran ummi ..

Senyumlah sayang ..
Senyum bila memandang ummi ..
Tidurlah sayang ..
Lenalah dikau dalam pelukan ummi ..

Kau kekuatan ummi ..
Kau perwira ummi ..
Kau yang ummi nanti ..
Kau juga menjadi penyeri ..

Amyrul Arsyad , 
jaga diri andai ummi tiada nanti .. 
jaga peribadi jika ada yang mengkhianati ..
jaga iman kerana iman menjaga mu nanti ..
jaga adik mu , andai ummi telah pergi ..


Kasih Ummi Sampai Ke Syurga , Ummi doakan Amyrul Arsyad sentiasa dirahmati dan dilindungi .. Amminn ya Rabbal Alamin ..

Wordless Wednesday #12 : Ole - Ole Dari Sabah

Cantik x? 
Pegawai kat Unit STOR opis aku bagi .. 
Yang pasti , entah masa bila aku akan pakai .. 
Serius !
 Aku suka beli , kumpul tapi pakainya entahkan bila ..

LOL!

Tuesday, March 03, 2015

Nikmat



Sebenarnya kena bangon pg, tp mata dh segar bugar lepas terjaga td. 

Pandang si anak. Pandang suami. Lena.

Pandang ke bawah, anak syurga dalam perut masih aktif, sampaikan bergegar katil. 

Alhamdulillah..

Nikmat apa lagi yang aku mahu dustakan?




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tips Kecantikan Dalaman Wanita


1. Minum banyak air
- Bukan air coke atau air berperisa seperti kopi dan teh tapi air suam atau air mineral! Dengan minum banyak air bersih dapat membantu membuang toksin dalam badan, menjaga kesihatan kulit dan juga membantu membakar kalori dalam badan. Senang bukan?.

2. Bersenam
- Baik utk kesihatan..elok utk rohani! Berjalan di sekitar rumah pun satu bentuk senaman yg mudah! Jgn malas utk bersenam...lepas bangkit tidur, cuba lakukan sedikit senaman regangan utk melancarkan kembali peredaran darah.

3. Jangan merokok. 
- Merokok merosakkan kulit dan juga menjejaskan kesihatan. Semua orang tahu tu..jadi kenapa nak merokok? Nak kuruskan badan? Kurus sebab merokok hanya kerana badan kita dah berpenyakit, jadi kuruslah! Jika org memilih antara sihat dan berpenyakit..pasti org lebih nak sihat, kan?

4. Tidur yg cukup
- Jgn asyik berjaga waktu malam...tak elok tu. Waktu malam kan dikhaskan utk tidur?Tak cukup tidur akan membuat anda kelihatan lebih tua dan mata lebam.

5. Rehatkan kulit tanpa sebarang mekap
- Pada waktu tertentu, benarkan kulit anda berehat dari memakai sebarang mekap. Kulit juga perlu bernafas! Jgn biarkan sisa2 mekap melekat di muka ketika masuk tidur. Rajin-rajinlah cuci muka. Kat rumah..tak payahlah sapu itu ini...cukuplah dgn wajah yg bersih

6. Makan yg cukup tapi bukan berlebihan. 
- Jgn sebab nak kurus, anda rela berlapar setiap hari.Cara yg baik, makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Makanan memberikan tenaga dan vitamin yg diperlukan badan tetapi jeling-jelinglah makanan anda. Pastikan ia menu sihat dan bukan penuh lemak atau junk food dan fast food semata-mata.

7. Manjakan diri
- Luangkan masa utk memanjakan diri seperti membuat facial atau mencuci rambut di salun, sauna dan spa atau nikmati saja mandian buih di rumah! Tak semestinya di salun..anda juga boleh memanjakan diri dengan melakukan sendiri di rumah.Jika rajin..cari pelbagai jenis bunga yang wangi dan lakukan sendiri mandian bunga. Bunga dikatakan mempunyai energi tersendiri untuk mencantikkan tubuh badan.

8. Elakkan stress. 
- Stress mempercepatkan proses penuaan. Nikmatilah muzik lembut di kamar bagi meredakan ketegangan.

9. Don't worry, be happy. 
- Anggap diri anda hebat dan cantik, pasti anda akan kelihatan hebat!! Jika kita yakin dengan diri kita, tentu penampilan kita pun cantik!

10. Ketawa penghibur duka
- Jadi ketawalah apabila bergurau
 senda dgn famili atau kawan2.Jangan memoyokkan diri atau menarik muka masam. Anda hanya menambahkan kedutan di muka.

P/S : Kalau rasa nak cuba supplement atau makanan tambahan lain untuk tambah cantik pun boleh hubungi saya Farhana 016-7253014 (Wassap Sahaja Yer)

Minyak Kelapa Dara (VCO) dan Habbatussauda (BSO)

Khasiat Minyak Kelapa Dara (sumber dari http://infowanita.blogspot.com/2008/01/khasiat-minyak-kelapa-dara.html)

1 - Melegakan pernafasan – mencairkan kahak dan membersihkan laluan pernafasan dan kerongkong

2 - Melawaskan pembuangan air besar dan kecil – menyelesaikan masalah sembelit dan kencing tidak lawas serta membuang toksn melalui najis.

3 - Meningkatkan kadar metabolisma pada seluruh sel tubuh – Minyak kelapa dara akan diserap terus sebagai komponen tenaga dalam badan – badan anda akan terasa lebih bertenaga

4 - Di dalam usus kecil dan besar ia memusnah organisma perosak, seperti virus, bakteria, kulat dan protozoa (cacing). Dengan nya penghadaman mencapai tahap maksimum.

5 - Mengurangkan keadaan mudah lapar – bila penghadaman mencapai tahap maksima tubuh mendapat lebih khasiat dan tenaga. 

6 - Oleh itu berat badan terkawal – tidak perlu makan banyak dan kerap

7 - Mengurangkan kandungan lemak badan – berat badan turun mengikut kesesuaian tubuh badan seseorang. 

8 - Tidak mudah mendapat jangkitan penyakit – dengan bertambah kuatnya sistem kekebalan tubuh.

9 - Mengurangkan kelekitan platelet darah – kelekitan platelet adalah faktor penyumbang kepada pembentukan plak pada saluran darah.

10- Mengurangkan risiko serangan sakit jantung dan darah tinggi – mengelakkan terbentuknya plak pada saluran darah terutama saluran yang berhubungan dengan jantung. 

11- Mempercepat pengantian sel-sel mati dengan yang baru – mengembalikan keanjalan, kelembutan dan kehalusan kulit. 

Kesan Jangka Panjang Pengambilan Minyak Kelapa Dara Pada Tubuh.

1 - Mengurangkan kadar kolestrol – ia sendiri tidak mengandungi kolesterol. Oleh itu ia adalah alternatif terbaik bagi minyak-minyak lain yang mengandungi kandungan kolesterol yang tinggi 

2 - Mengawal kencing manis - pankrease lebih efisien mengeluarkan insulin sementara sel bekerja lebih cekap mengambil gula darah keperluannya. 

3 - Mengatasi masalah penyakit degeneratif dan masalah usia umur lanjut - anti oksida semulajadi dalam minyak kelapa dara adalah penghambat pembentukan radikal bebas. 

4 - Tidak meningkatkan paras kelekitan platelet dalam darah – mengatasi pembentukan plak pada pembuluh darah yang menjadi anatara faktor punca serangan jantung. 

5 - Tubuh lebih tahan serangan penyakit kerana memiliki agen anti virus, anti bakteria, anti fungus dan anti protozoa. 

6 - Mendapatkan kembali keanjalan, kelembutan kulit – ia mempercepat pergantian sel-sel kulit yang mati dengan sel yang baru, selain melindungi dari sinaran ultra violet.

7 - Pertumbuhan rambut lebih baik dan kelemumur akan hilang – sel rambut akan mendapat tenaga dan zat yang mencukupi untuk pertumbuhan maksima. 

8 - Terhindar dari gejala alahan – minyak kelapa dara bertindak sebagai agen anti histamine. 

9 - Mengelakkan risiko sakit kanser – minyak kelapa dara memusnahkan sebarang kehadiran organisma pathogen. Dengan itu sel darah putih mampu bertindak secara maksima memusnahkan sel kanser, kerana ia tidak terbeban menghadapi organisma pathogen. 

10- Keadaan berdengkur akan hilang – kerana saluran pernafasan dan anak tekak akan kembali anjal dan elastik hasil kewujudan sel-sel baru padanya.

Hasil google yg paling best tebtang minyak kelapa dara ni ialah 

5) Memberi nutrisi kepada ibu mengandung, ibu dan bayi menyusu.

Susu ibu secara semulajadi mengandungi komposisi asid lemak yang sangat menakjubkan. Ia terdiri dari 45-50% 'saturated', sekitar 35% 'monounsaturated' dan 15-20% polyunsaturated'. Daripada jumlah keseluruhan faturated acid tersebut, sekitar 18% daripadanya adalah antimikrobial asid lemak yang terdiri dari lauric acid dan capric asid. Kedua-dua antimicrobial asid lemak tersebut memberikan bayi yang disusukan daripada berbagai jenis virus, seperti HIV dan bakteria. Paras kandungan antimikrobial asid lemak tersebut mungkin serendah 3-4%. Namun apabila seseorang ibu yang menyusukan anak mengambil minyak kelapa dara dalam makanan, paras lauric acid dan capric acid akan bertambah dengan ketara dalam air susu mereka. Kajian telah menunjukkan apabila minyak kelapa dara dijadikan sebagai sebahagian daripada pemakanan, kandungan lauric acid dalam susu ibu akan bertambah sekitar tiga kali ganda, manakala kandungan capric acid akan bertambah sekitar dua kali ganda. Disamping khasiat terhadap anak yang disusukan ibu-ibu yang mengambil minyak kelapa dara dalam makanan, mereka juga akan mendapat kahsiat tambahan, kerana 'saturated fat' yang merupakan ' medium chain fatty acid' dalam minyak kelapa dara mudah dihadamkan dan ditukar kepada tenaga, disamping kemampuannya mengaktifkan atau melancarkan sistem metabolisma, mampu menyokong sistem imunisasi tubuh dan teruji dalam mengatasi masalah thyroid. (sumber dari http://www.colourvibrationtherapy.com/minyakkelapadara.htm)

Seterusnya khasiat habbatus sauda plak:

Kadangkala ia digelar sebagai "bijirin hitam" atau "jintan hitam".

Daripada Abu Huraira r.a. Nabi s.a.w. bersabda, "Harbatus Sauda ini menyembuhkan segala jenis penyakit kecuali Al Saam." Aisyah r.ha. pun bertanya: " Apakah Al Saam itu?" Jawab Baginda s.a.w. "Mati." (Riwayat Al-Muslim)

Khasiat-khasiat yang terdapat pada Habbatus Sauda yang berikut adalah dipetik dari buku yang bertajuk "Rahsia Perubatan Habbatus Sauda'" yang dikarang oleh Dr. Hassan Syamsi Baasya dan diterjemahkan ke dalam Bahasa Malaysia oleh Abdul Khairi AL-Latifi.

Kajian-kajian yang telah dibuat membuktikan bahawa Habbatus Sauda mempunyai khasiat-khasiat perubatan yang berikut:

1. Asid Urik dan Gout

Membantu mengeluarkan asid urik dari badan dan mengelakkan dari terkena penyakit gout.

2. Asthma

Bahan "Nigellon" yang terdapat dalam Habbatus Sauda dapat mengurangkan kesukaran pernafasan dan serangan Asthma dan memberi menafaat dalam rawatan serangan yang terjadi ke atas pembuluh udara (bronchitis).

3. Selsema

Ia dapat menyembuhkan selsema.

4. Tekanan Darah Tinggi

Ia boleh merendahkan tekanan darah.

5. Alahan (Allergic)

Bahan "Nigellon" dalam Habbatus Sauda dapat mengurangkan pengeluaran bahan "Histamine" dan bahan-bahan yang menyebabkan kejadian alahan (allergic).

6. Pengeluaran Bahan Empedu (Bile)

Juzuk Karbonil dan Thymoquinone (dua kandungan asas di dalam Habbatus Sauda) mempunyai keupayaan dalam menambahkan pembuangan empedu dari pudi empedu, untuk mengelakkan dari kewujudan penyakit batu pundi empedu.

7. Melancarkan Pengeluaran Susu

Ia mempunyai kesan yang kuat ke atas pertambahan kelancaran pengeluaran susu pada ibu.

8. Kesendatan Pembuluh Darah (Thrombosis)

Ia mempunyai kesan ke atas sistem kesendatan pembuluh darah di dalam tubuh dan di luar tubuh. Maknanya darah yang mengalir akan berhenti dengan cepat akibat kecepatan pembekuan darah. Begitu juga ia mempunyai kesan ke atas kecergasan pemecahan fibrin di dalam darah tersebut.

9. Sistem Kekebalan (Immunity) Tubuh

Ia meningkatkan sistem kekebalan supaya dapat membunuh kuman-kuman (bacteria), virus atau sel-sel barah supaya dapat mengelakkan tubuh dari dijangkiti penyakit-penyakit.

10. Barah

Ia dapat melindungi tubuh dari wujudnya kesan-kesan beracun akibat kegunaan "Cisplatin", yang digunakan dalam merawat bengkak-bengkak barah. Ubat "Cisplatin" ini, seperti lain-lain ubat yang digunakan untuk merawat bengkak-bengkak barah, menyebabkan kesan-kesan serangan sampingan (side effects).

11. Kuman-kuman

Ia amat aktif dan berkesan dalam membunuh beberapa jenis kuman seperti "E Coli", "Strep.Fecalis" dan "Bacillus subtilis." Ia juga mungkin berfaedah dalam melindungi gigi dari kejadian kerak-kerak kuning pada gigi (Plaques) dan kereputannya.

12. Ceret-Beret disebabkan Kuman

Ia dapat merawat masaalah ceret-beret dengan membunuh kuman-kuman yang menyebabkannya, seperti Kolerra, Shigella dan E.Colli yang berupaya menentang beberapa antibodi.

13. Kencing Manis

Ia dapat mengurangkan tahap kandungan gula di dalam darah.

14. Rheumatisme

Dalam bidang perubatan tradisional di timur tengah, ia digunakan sebagai bahan anti radang (Anti Inflammatory) dan anti-rheumatism (antirheumatic) dan digunakan dalam rawatan kepada migren.

Mereka yang alim di dalam bidang perubatan berkata: " Antara manafaat-manafaat Habbatus Sauda ialah:

i. Ia bertindak menghilangkan bengkak.

ii. Ia amat berfaedah dalam membuang lendir dan gelema dan mengeluarkan angin.

iii. Jika ia ditumbuk halus dan diuli dengan madu lebah serta diminum dengan air panas ia akan mencairkan batu-batu karang, melancarkan air kencing dan haid.

iv. Jika ia ditumbuk halus dan diikat didalam kain kapas atau kulit lalu dicium, maka ia memberi menafaat dalam penyembuhan selsema.

v. Jika diminum seberat 1 mithqal (4.235 gram) Habbatus Sauda dengan air, ia memberi manafaat dalam merawat kesesakan nafas,

vi. Jika ia dibungkus dengan kain maka ia memberi manafaat dalam merawat sakit kepala yang sejuk,

vii. Jika Habbatus Sauda dimasak dengan cuka dan berkumur-kumur dengannya maka ia memberi manafaat menyembuhkan sakit gigi."

( sumber dari http://www.seedsofhealth.biz/habbatussauda.htm)



Berminat nak beli Minyak Kelapa Dara Catalyst dan Habatussauda ?



Farhana
016-7253014 (SMS/Whatsapp)

!!Jom Tambah Pendapatan!!