kbba9

! Raya Sale !

Sunday, March 01, 2015

Amyrul Arsyad : Demam dan VCO

Assalamualaikum .. 

Pengakhiran Februari 2015 penuh dengan kisah suka duka *ceh ayat!* tapi apapun , aku tetap bersyukur dan redha dengan dugaan yang ALLAH beri ..

Dugaan yang pertama , telefon bisnes aku Lenovo A850 tu buat hal lagi (memang aku tak pernah citer dalam blog sebab bengang) . Ntah dah kali yang ke berapa dia buat hal sampai aku nak buat closing untuk all business aku x boleh :( 

Tapi , dalam pada aku tengah bersedih , bila HP aku tu dapat "hidup" semula , aku terima order daripada customer untuk beli Catalyst Virgin Coconut Oil (VCO) .. Alhamdulillah , walaupun satu je dia order , tapi aku cukup gembira , sebab jarang orang akan terus wassap aku untuk order .. Tengok , Allah tu xkan uji kita dengan dugaan dan ujian yang kita tak mampu tanggung , kan ? kan ? .. 

So , kesimpulannya , berbaik sangka lah pada Allah .. Yes !

Nak dijadikan cerita , malam td Arsyad demam, tapi lebih kepada batuk dan selesema. Aku mulalah menggelupur , sebab aku dan Mr. A tinggalkan dia kejap kat rumah mak mertua aku untuk keluar beli barang dan makan .. Bukan xnk bawak dia , cuma aku nak bagi mak pak mertua aku masa banyak sikit  dengan anak aku *ayat cliche* bhahahhaa ..

Masa sampai umah mak pak mertua aku , aku pasan dah anak aku dah lain macam dah .. Muka nampak cam pucat , tapi masih aktif , cuma sikit - sikit dok nak peluk aku .. Hurmm .. Orang x sihat kan , ofkoslah nak memanja je ..

Balik umah si Arsyad tu nampak dah mengantok sangat , maka aku pun cepat - cepat lah tukarkan baju , pampers dan cuci muka dia Sapu viks dan Mr. A buatkan susu plak untuk teruna dia tu .. Anak kesayangan chuuoollss ..

Bila dia dah tido , aku pun googgle lah apa yang patut untuk hilangkan kahak dan panas anak aku .. Sebab aku x sanggup dengar Mak mertua aku bebel - bebel ..

 So ? Apa yg aku buat lepas google? 
Aku tuam badan dia gan tuala basah, sapu asam jawa kat kepala, sampai aku sendiri tertido masa tengah lap2 badan dia.. Emm, dia nampaknya ok masa tido , cuma nak berpeluk, yelah anak manja kan ? Memang tido nak aku peluk saja walaupun x demam .. 
Dia takot aku peluk babah dia agaknya .. Bhahahaha..

Malam tadi , aku agak gelabah jugak .. Sbb anak aku jarang demam, 
tapi sebab cuaca panas sgt kan.. Tu yang Arsyad tak tahan panas dan akhirnya kalah terus demam + kahak :( 

Tetiba aku teringat aku kan ada VCO, jadi aku amek #VCOCatalyst aku dua biji softgels , sebab yang liquid dah habis, aku pecahkan dan masukkan dalam botol susu dia sambil berselawat dan niat supaya dia cepat sembuh ..


Alhamdulillah..

Pagi tadi , badan dia dah kurang panas dan batuk pun dah lebih baik, senang lah batuknya dari semalamnya .. Kira aku tak ada nampak lah dia macam terseksa nak batuk .. Alhamdulillah .. Pagi2 plak Arsyad dah buang air besar agak banyak, lega! Warna najis dia agak gelap dan berminyak , mesti kesan VCO tu tarik sisa - sisa kotor dalam badan dia .. Lepas cuci semua , aku bagi minum plak madu asli satu sudu, aku selawat dan niat biar batuk dia cepat baik, tak lama tu terus dia bersin dan kuarlah hingus bagai.. Bila masuk dlm kereta td, dah ceria dah dia .. Sekali lagi , aku dapat elakkan anak aku daripada makan ubat hospital atau klinik .. Terima kasih Allah ..

Syukur.. Aku bukan xnk bg ubat, aku tahu, byk cara lain lagi.. Alhamdulillah, kita kena yakin dgn diri kita dan Allah. Sekalipun ubat mahal kita makan tp x yakin, x jadi apa.. Percayalah!

*Arsyad ni mcm babah dia selalu demam malam, tp mlm td mmg dia paling teruk lah selama ni*

gambar sebelum demam + batuk kahak


No comments:

!!Jom Tambah Pendapatan!!