kbba9

DUIT MODAL

Friday, May 15, 2015

Khasiat Kurma

Sekadar perkongsian ilmu.
1. Tahukah anda bahawa orang yang memakan kurma setiap hari tidak akan didekati jin?
2. Percayakah anda bahawa ekstrak kurma dapat mengubati kemandulan wanita?
3. Tahukah anda bahawa makanan dan ubat paling penting bagi para angkasawan adalah kurma?
4. Tahukah anda bahawa buah kurma lebih sehat daripada kaviar?
5. Tahukah anda bahawa sabut pokok kurma adalah pembersih yang paling baik bagi tubuh dan dapat melindunginya dari penyakit-penyakit kulit?
6. Tahukah anda bahawa apabila kurma direbus dan diminum seperti teh maka ia dapat menggembirakan hati yang sedih?
7. Tahukah anda bahawa setiap 100 gram kurma mengandungi 318 kalori, setara dengan 315 kalori yang terkandung dalam setiap 100 gram madu?
8. Tahukah anda bahawa sebutir kurma dapat membekalkan anda kalori yang cukup untuk aktiviti seharian dengan penuh semangat?
9. Tahukah anda bahawa makanan paling baik yang digunakan oleh askar perang adalah kurma, kerana kurma dengan kalori, menguatkannya dan menggiatkan kelenjar adrenal sehingga dia menjadi seorang yang berani dan tidak takut akan kematian?
10. Tahukah anda bahawa ada 1,450 jenis kurma di seluruh dunia?
11. Tahukah anda bahawa ada sesetgh fakta yg dinyatakan di atas, saya sndri pun baru tahu...
Jadi...
Panjang2kanlah agar lbh ramai yg tahu....
😃😃😃

Saturday, May 09, 2015

#Throwback : Anak Babah Sangat !!

Masa Arsyad baby , dia memang bambam sangat ! Bila pergi kedai makan kan , dia sangat behave , sampai orang semua puji . Geram dengan bambam dia , yelah masa tu , Arsyad fully breastfeed lagi .. Jadi agak mustahil lah dia nak jadi susut masa tu .. Mau tak nya , apa yang Ummi dia makan , dia pun dapat sama khasiatnya .. 

Apa yang aku paling suka masa dia baby dan belum pandai duduk adalah aku dapat makan dengan tenang ! Berbanding sekarang .. Hahahaha .. Yelah , sebab dia baby kan ? So , ragam tu memang x banyak lah .. Tapi , Alhamdulillah .. Anak Ummi membesar dengan sihat walaupun dah x minum susu Ummi .. 

Alhamdulillah .. Syukur padamu Ya Allah ..

Kemain bulat mata Arsyad yer nak !


Tak menahan tengok Hero-Hero aku ni !


nota kaki : sekarang Arsyad dah setahun lebih , dah jadi abang .. dah pandai amek hati aku dan Mr. A .. paling aku suka , dia pandai buat aku cair bila aku tengah marah .. sayang anak Ummi ! Semoga Arsyad membesar jadi anak yang berjaya dunia akhirat yer sayang .. Allahumma Amminn .. 

RINDU

Bila ia bertamu pasti menggamit rasa sendu.
Rindu pada siapa?
Manusia kah?
Tuhan kah?

Tapi, 

Adakah Tuhan mu merindukan mu?
Aadakah Allah merindui ku?
PASTI. Sebab itu aku dan kamu diuji..
Allah rindu rintihan aku..
Allah rindu doa rayuan aku..
Allah rindu ruku' n sujudku..

Allahu...

Dia yg lebih tahu hatiku..
Dia yg lebih tahu jiwaku..
Dia yg lebih tahu kehendakku..
Dia yg lebih tahu keperluanku..
Apa mahu ku?
Apa mahu mu?
Apa mahu kau?
Apa mahu dia?

Dunia..

Membawa lari rinduku..
Membawa lari kasihku..
Membawa lari sayangku..
Jauh...

Rindu..

Sesekali ia bertamu, sesekali jiwa diruntun, dicarik.
Namun ia masih kosong, sepi, tidak bernyawa.
Tidak ketahuan rindu pada siapakah atau apakah.
Yang ada cuma jiwa nan sekeping yang kosong.
Yang mungkin rapuh dengan janji manis duniawi.
Yang mungkin rebah bila sampai masanya nanti.
Semua hanya kerana ....
RINDU

*Aku terlalu rindu pada arwah emak . Al-fatihah buat arwah emak Nor Aini Binti Sahat*

Tuesday, May 05, 2015

Jalan-Jalan Cari Makan : Nasi Arab Sedap !



Fuhhh !!! Baca tajuk je dah menggiurkan tekak ibu dalam pantang ni .. Hahahahaha .. Sebenarnya saja je , tengah dok pikir teringin nak makan ayam dalam mood berpantang ni , teringat kedai Nasi Arab kat Jalan Kebun Teh , Johor Bahru tu .. Iyerlah , masa first time makan aku tengah mengandung anak pertama , masa tu musim raya Aidilfitri , jadi kedai makan banyak yang tutup , so aku gan opismate pergilah makan kat kedai yang berdekatan dengan opis je .. Pada aku , cara dia hidang memang simple , tapi rasa dia , Alhamdulillah , abis jugak sepinggan aku makan .. Portion dia x besar sangat , tapi cukuplah untuk aku makan berdua masa tu dengan si comel dalam perot .. Hahahaha .. Harga ?? Agak berpatutan pada aku .. Kena plak dengan selera Jawa aku ni .. Aku memang suggest lah kat kawan-kawan semua boleh singgah makan kat kedai ni .. Tapi , awal- awal aku nak gitau , yang aku dah lupa nama kedai dia .. Hehehe .. Sorry ! Ala , kalau korang dah kat area Kebun Teh ni , korang boleh jumpa kedai dia .. Hehehe .. Selain  makan dalam pinggan , korang boleh request nak makan dalam dulang jugak tau ! Nak ayam bahagian mana pun boleh .. Yang penting puas hati !

Simple tapi sedap !




!!Jom Tambah Pendapatan!!

DUIT SHOPPING