kbba9

! Raya Sale !

Wednesday, July 29, 2015

Wordless Wednesday #21 : Jangan ...


"Jangan memandang ke bawah (untuk mengetahui kekuatan tanah yang dipijak) sebelum memulakan langkah. Hanya mereka yang menetapkan pandangan mereka ke arah horizon yang jauh dihadapan sahaja yang akan menemui jalan sebenar."

sejuk wajah anak syurga aku ..

Monday, July 27, 2015

The Siblings : #Day8 - Day9 :- Dobi , Akhmal di office

#Day 8
Selasa
14.07.2015

Mesin basuh masih rosak . Baju pula banyak tak basuh lagi , bawak pergi dobi. Jumpa kawan baru , berbual and the end.

#Day 9
Rabu
15.07.2015

Jalan pagi sangat lancar . Trafik mulai lengang . Semua dah pulang ke kampung .. Kami ?? Masih meneruskan kerja mencari nafkah .. Ceh ! Kampung sekangkang kera je pun .. Hurm .. 

Hari ni aku bawa si kenit Akhmal ke office . Ya , aku bawa .. Pengasuh aku dah ambil cuti raya .. Hari ni aku memang sebak sebab MIL aku pun tak nak tolong jaga dua - dua sekali . Dia jaga si abang je , tak apa lah .. Aku mengalah .. 


Sabar . 

Jangan main tuduh melulu . Aku baringkan dia sekejap di lantai selepas dia selesai menyusu .. Selebihnya aku pangku . Siapa tak sayang anak ooii .. Sampai tua atau selagi sakit bersalin tu tak hilang , jadi selama itulah kasih sayang seorang ibu masih utuh untuk anaknya . Bukan bermaksud bila dah tak sakit dah tak sayang yer .. 

Sejuk .

Itu yang aku dapat simpulkan. Disebabkan itu juga dia mahu sentiasa menempel dengan aku . Seharian di pejabat aku tak buat kerja langsung . Hanya memangku si kecil ini dan memberi keselesaan padanya .. Mujur rakan sepejabat faham . Aku bukan sayang cuti , tapi cuti aku diperlukan untuk keadaan yang lebih penting lagi . Untungnya menjadi surirumah sepenuh masa . Bersyukur Farhana !
Kasihan .

Menitik airmata aku ketika menulis entri ini . Si kecil yang tidak tahu apa - apa hanya tahu berdiam diri sahaja di dalam kereta sorongnya .. Aku sorong , ke depan ke belakang , ke depan lagi ke belakang lagi . Ulang - ulang . Akhirnya tertidur .


Wajah yang sangat mendamaikan hati aku dan suami . 
Kehadiran Akhmal memberi kami seribu satu rezeki . 
Rezeki yang selalunya tidak disangka . 
Yang selalu datang waktu tak terduga .
Benarlah , perkahwinan membawa rezeki .
Nyatalah , setiap anak ada rezekinya .
Yakinlah , JANJI ALLAH ITU PASTI !

Sunday, July 26, 2015

Bisnesku : Tonik Rambut Minyak Zaitun


Dirumus khas dengan minyak zaitun untuk rambut yang lebat dan sihat serta kulit kepala yang bebas dari kegatalan. Meninggalkan bau wangi di rambut anda. Juga sesuai digunakan untuk bayi.Tiada rasa melekit. Sesuai untuk kegunaan harian.

Tips : 
Lumurkan rata ke kulit kepala dan rambut ketika rambut masih lembap dan urutkan perlahan untuk melancarkan aliran darah di kepala.

Harga : RM20.00

Whatsapp :
Farhana 016-7253014


The Siblings : #Day5 - Day 7

*maaf readers , banyak benda aku dah lupa , tapi since dah duduk dlaam draft aku update gak*

#Day 5
09.07.2015

Lambat.

Hari ni , kerajaan gaji , maka aku gunakanlah peluang dan ruang untuk buat bayaran yang wajib dan beli barang keperluan yang penting .. Hari ni aku drive kereta sendiri dan Amy (Mr. A) bawa kereta dia sendiri .. Sebab aku ada banyak urusan , anak - anak okay arini .

#Day 6
12.07.2015
Aku cuti sebab pengasuh aku tak ada , jadi budak - budak tak ada orang nak jaga .. Si abang Amyrul nenek dia jaga , aku dengan si adik .. Buat urusan bisnes aku , pergi ambil stok dan hantar barang pada customer .. Buat postage dan macam - macam lah .

#Day 7
13.07.2015
Hari ini aku blur . Ntah semua serba tak kena. Tak tahu kenapa . Nanti aku sambung.

Bisnesku : Bedak Kompek Ana Edar

HALAL dan SUCI
100% semulajadi 
Tanpa sebarang bahan kimia berbahaya
Boleh dibawa SOLAT

Model Bedak Kompek Ana Edar

Amacam ??

Aku memang suka pakai bedak kompek ni .. Sebab dia halus dan lembutkan kulit aku .. Pakai pun rasa ringan je , nak cuci untuk solat pun senang .. Tak perlu pakai penanggal make-up pun .. Korang cubalah ! Best tau !! Sekarang kalau keluar pergi pasar nak beli ikan pun aku pakai tau .. Hehe .. Tak cuba tak tahu , dah lah murah , suci , halal plak tu .. Jadi tak perlu risau kalau nak bawa solat .. Huhuhu .. Korang baca dulu sedikit sebanyak pasal bedak ni yer ..

Bertekstur halus dengan perlindungan UVA/UVB. Kehalusannya memudahkan anda untuk meratakan bedak pada wajah untuk kelihatan lebih rata dan licin.

Bedak Kompek Ana diperkaya dengan :
》Ekstrak manggis
》Gamat
》Vitamin E
》Minyak zaitun

Kebaikan Bedak kompek Ana :
♡Merawat masalah ringan kulit
♡Menghilangkan jerawat dan jeragat
♡Memelihara kulit dari sebarang radikal bebas
♡ Menutup cela
♡ Mengurangkan lingkaran gelap
♡ Mengurangkan kedutan di wajah

Bedak kompek Ana dijamin halal, selamat, bermutu dan 

bebas sebarang bahan kimia berbahaya. 
Boleh digunakan semasa solat. 
satu warna dapat dipadankan semua tona kulit ! 
Sapuannya halus , tidak bertompok dan mengawal minyak berlebihan .

Harga : RM35.00

Nah , aku belanja gambar aku lagi .. *sila muntah*

Lighting je lebih , hehe ..

Nak beli kat mana ?? 
Whatsapp : Farhana 016-7253014



Saturday, July 25, 2015

Bisnesku : Gojes By Qaseh Gold

Produk terbaru #QaseGold iaitu #QasehGojes.. 
Boleh beli sekotak terus atau satu sachet untuk percubaan.. 
Nak gebu gebas kan.. Tak kan raya je kena gebu.. 
Jomlah order! 

Ana Edar menyasarkan Gojes by Qaseh Gold untuk golongan wanita & lelaki berumur 15 tahun ke atas. Fungsinya? Mestilah untuk membantu anda menjadi lebih Gojes!

Gojes by Qaseh Gold membantu atasi masalah: 

✔KULIT KUSAM✔KULIT KERING✔KULIT TAK SEKATA✔JERAGAT✔KEDUTAN✔STRETCH MARK ✔JERAWAT

Apa itu Gojes by Qaseh Gold?

Gojes by Qaseh Gold adalah produk terbaharu dalam rangkaian produk Qaseh Gold. Produk ini diperkaya dengan kolagen marin, teratai, ceri, argan, sakura dan astaxanthin, formulasi makanan Sunnah Gojes by Qaseh Gold menawarkan pilihan terbaik masakini untuk mereka yang mementingkan kesihatan dan kecantikan secara semulajadi! 

Ramuan botani eksklusif diadunkan bagi memberi kelembapan serta menyerlahkan kulit seperti jeragat, kulit kusam dan kering, Insya-ALLAH. Diperlengkapkan dengan proses pengilangan yang islamik, yang menitikberatkan konsep halalan thoyyiban.

Mari kita lihat khasiat dan keistimewaan ramuan Gojes.

Yang pasti ianya HALAL, SUCI, SEMULAJADI dan BERKHASIAT!

Ramuan Istimewa Gojes by Qaseh Gold

Madu, Kurma, Delima, Cuka Kurma, Kolagen Marin, Teratai Salju, Ceri, Argan, Sakura, Astaxanthin, Garam Bukit





#Argan
- Membantu melegakan masalah kulit berjerawat
- Membantu mengurangkan parut
- Bagus untuk mengurangkan masalah rambut gugur
- Membantu melindungi kulit daripada kedutan pra matang
- Membantu mengurangkan kedutan bawah mata
- Menyokong keanjalan kulit
- Membantu mengurangkan ‘stretch mark’ pada kulit akibat proses kehamilan

#Teratai Salju
- Membantu pencernaan
- Membantu mengatasi keletihan
- Membantu meningkatkan metabolisme sel
- Memperbaiki kualiti tidur

#Bunga Sakura
- Membantu mengecilkan pori serta menyerlahkan warna ‘pinkish’ pada kulit
- Membantu memperbaiki tekstur kulit
- Menyokong kelembapan kulit
- Sesuai untuk mereka yang mengalami masalah kulit sensitif

#Buah Ceri
- Menyokong keanjalan kulit
- Membantu proses baikpulih sel & tisu badan
- Membantu menyegarkan kulit
- Membantu mengatasi asalah kulit kusam
- Membantu mengurangkan kedutan

#Kolagen Marin
- Menyokong kelembapan kulit
- Membantu mengurangkan kedutan
- Mencantik & menyuburkan rambut
- Membantu mencerahkan kulit
- Membantu mengurangkan pigmentasi

#Cuka Kurma
- Membantu melancarkan perjalanan darah
- Membantu pencernaan
- Membantu proses penyingkiran toksik

#Astaxanthin
- Membantu mengurangkan garis-garis halus
- Menyokong keanjalan kulit
- Menyokong kelembapan kulit
- Membantu mencerahkan kulit

Ok , bagaimana pula cara nak menikmati Gojes ni? Senang saja , dalam setiap kotak Gojes by Qaseh Gold ada 20 sachet kolagen dalam bentuk cecair manis . Anda cuma perlu koyakkan sachet dan terus minum , tidak perlu bancuh atau kemam . Untuk lebih nikmat dan sedap , sila simpan Gojes dalam peti sejuk.

Raya haritu kalau tak dapat bergojes tak apa , raya haji kan ada ! Yang nak kahwin tu digalakkan mencuba gojes ni .. Jom sama2 Gojes dengan Gojes by Qaseh Gold!


Rm140/sekotak
Rm7/satu sachet

Whatsapp only
016-7253014

Tuesday, July 21, 2015

The Siblings : #Day 4 - Busy Day

8.7.2015
Pagi 

Okay , hari ni aku minta izin Mr. A nak drive sendiri sebab ada banyak urusan yang nak dibuat . Kebetulan Mr. A ada urusan di Pontian .. So , budak - budak pun kelam kabut nak urus maka tak ada lah gambar mereka . Masa pergi sekali dengan Mr. A, lepas hantar anak - anak , terus gerak pergi office aku dulu punch card , baru lah gerak ke office Mr. A .. Dah hantar dia ,aku pun gerak balik office semula .. Maka sempatlah aku berselfie sebab hadap jem pepagi .. Huhuhu ..

macam chomel jer ? *wink*

Petang :
Macam biasa , budak - budak balik terus tidur . Penat sangat lah tu .. Maka aku pun tak tahu nak cerita apa .. Hahaha .. Nanti baca next post , kot - kot ada cerita best ..

Terima kasih sudi baca !

Monday, July 20, 2015

The Siblings : #Day 3 - Ummi dan Tudung Baru

** yang baru baca blog aku , boleh baca dari Day 1 & Day 2

7.7.2015
Selasa

Pagi : 
Anak - anak tidur lena sampaikan aku tukar pampers dan baju masih tak sedar - sedar , lagi - lagi si Akhmal .. Arsyad bangun , tapi mamai -mamai lagi .. Masuk kereta mata dah segar sikit , tapi masih mengantok lah .. Ntah , kesan semalamnya agaknya .. Bagusnya , kalau adik tidur si abang berjaga aku boleh bagi perhatian pada si abang , begitu juga sebaliknya .. Aku tak nak anak - anak aku rasa tersisih atau terasing dengan aku .. Sebab aku tak nak diorang ingat aku ni pilih kasih ke apa .. SUNGGUH TAK ADA PILIH KASIH !! 

lena sungguh si Akhmal ni ..

Hehe .. Bila si adik tidur , senang lah Ummi dan Arsyad nak selfie .. Aku pakai tudung baru keluaran dari blogger yang awesome kak Neena Anuar , murah je tudung ni setanding dengan kualiti kainnya .. korang tengoklah betapa selesanya aku memakainya kan ? Almaklumlah , ibu beranak dua ni kan , kenalah sentiasa ringkas dan kemas .. Huhuhuhu..


si abang yang masih mamai ..

Ummi tetap ajak wefie gaks !

Petang :
Aku ambil anak - anak macam biasa di rumah pengasuh . Arsyad paling gembira lah kan sebab seharian kena tinggal . Akhmal , macam biasa , tidur jelah .. Apa yang dia tahu di usia begitu , tidur jelah .. Hehehe .. Naik kereta je aku terus ajak Arsyad ambil gambar , kali ni aku minta Mr. A yang tolong ambilkan gambar .. Yelah , kalau asyik selfie je gambar x dapat full face .. Hahaha .. sebelum balik , akak office aku make over sikit tudung aku ni , dia suruh aku lipat tepi supaya nampak lebih kemas .. Bila kau belek gambar ni , aku rasa macam tu juga .. Tapi , bila tengok cermin aku rasa muka aku bulat giler ! bhahhaha ..

tak nak lepas dengan putingnya ..

boleh pula dia buat muka macam tu ..

manja sangat dia ni !

Hari berlalu begitu pantas sehinggakan aku rasakan bahawa masa untuk bersama anak - anak aku terlalu sedikit .. Begitulah lumrah dan naluri seorang ibu , yang ingin membantu suami dalam urusan perbelanjaan rumahtangga dan membesarkan juga mendidik anak - anak menjadi insan yang berguna .. Semoga dengan pengorbanan aku yang tidak seberapa ini , aku harapkan mendapat keberkatan dan tempiasnya kepada anak - anak aku .. Hanya Allah yang menilai keikhlasan aku sama ada benar - benar berbaloi atau tidak .. Aminnn ..

Terima kasih sudi baca ..

Friday, July 17, 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015!

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1 Syawal 1436 H ,
Maaf Zahir & Batin daripada kami sekeluarga Nurfarhanah , Azmi , Amyrul Arsyad dan Amyrul Akhmal . Semoga raya kali ini lebih bermakna buat semua ..

#SyukurSelalu

ini jelah gambar yang paling senonoh kami ada .. 

masing - masing dah buat muka .. Akhmal tersepit ..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI !

Thursday, July 16, 2015

Nak update apa ??

Hello !!

Banyak betul benda tak update .. 

konon .. masa tu nak update pasal my first delivery , tapi tak update gak .. 

lepas tu konon - konon nak update for second delivery , pun tak update jugak ! 

lama - lama nanti mesti luper .. huhu

kemudian , nak update pasal perkembangan baby .. pun sama gak..

pastu nak update pasal adik punya progress wedding la.. sama je tak update gak !

alahaaiii !!!

banyak update dekat facebook je !

tolong bagi semangat boleh tak ?? agaknye kalau update ada orang nak baca ker ?? huhu

dulu masa baby first asyik spam gambar baby sampai orang naik muntah .. 

now , second baby tak letak sangat orang tanya pula bila mengandung , bersalin ?? 

eh , ntah lah ..

BYE! ;p

Wednesday, July 15, 2015

The Siblings : #Day 2 - Mengantok Sangat

6.7.2015
Isnin

Pagi :
Hari kedua aku bekerja dan anak - anak di rumah Acik (pengasuh) .. Everything was okay and smooth .. Anak - anak bangun pagi macam biasa , aku dan suami pun okay masih boleh handle all the situation pagi - pagi .. Rasa aku macam dah boleh "masuk" dengan keadaan sekarang .. Yelah , dulu seorang je , sekarang dua anak tu ..

Petang :
Balik kerja aku ajak Mr. A pergi bazaar dekat dengan pejabat .. Sebab kami dah tak tahu nak makan apa kat kedai .. Jadi , bila sampai Bazaar Stadium Larkin tu , aku dan Mr. A decide nak beli Nasi Lemak Kukus dan kuih muih untuk Arsyad ..
So , lepas bungkus makanan di baazar kami bergegas ke rumah pengasuh. Anak - anak aku dah ready tunggu aku dan Mr. A .. 

Akhmal seperti biasalah , setiap kali aku datang nak ambil diorang mesti dia tidur .. Akhmal memang anak yang baik , tak pernah susahkan aku dan pengasuh .. 
Arsyad ?? Hurm ... Terlompat sana trlompat sini .. Hehehe .. Dia excited setiap kali aku datang ambil dia , sejak dari dia 8 bulan lagi , memang begitu lah dia .. Hehehe .. Anak - anak .. Masuk je dalam kereta , aku baringkan Akhmal dulu barulah aku pegang si Arsyad .. Aku pelawa dia kuih kegemaran dia , tapi dia seakan tidak berminat .. Hurmm .. Pelik ! Aku pun tak adalah nak paksa - paksa dia kan , dah budak tak nak makan tak kan aku nak paksa lak .. 

Tak sampai 5 minit , aku toleh anak aku si Arsyad dah tidur ! Ya ALLAH , mudahnya dia tidur .. Aku jangka dia mesti penat sangat bermain dengan kawan dia masa di rumah pengasuh .. Anak - anak .. Yang sebenarnya aku pun penat dan mengantok sangat .. Aku peluk dia , cium - cium dia , bau masam peluh dia lah yang buat aku selalu rindu pada dia .. Walaupun dia selalu buat aku sedih dan menangis kerana "kepandaian" dia .. Syukur , Allah bagi pinjamkan nikmat ini pada aku dan Mr. A ..

Arsyad tidur daripada dari dalam kereta sampai lah ke rumah .. Dia bangun untuk minum susu je , lepas tu sambung tidur balik .. Lega aku , dapatlah rehat sikit malam tu dan habiskan quality time dengan Mr. A .. Bukan senang nak dapat moment tu , lagi - lagi dah anak dua orang ni ..

Till Next Entry ...

Wednesday, July 08, 2015

Tuesday, July 07, 2015

The Siblings : #Day 1 - Permulaan yang baik

Assalamualaikum..

Selamat berpuasa kawan - kawan .. Sekejap je masa berlalu , Ramadhan semakin meninggalkan kita .. Emm .. Entahkan bertemu kembali atau tidak ..

Wallahualam ..

Oklah , apapun kehidupan kena diteruskan juga .. Betul tak ? Baik .. Emm.. mulai harini aku nak kongsi kisah The Siblings a.k.a anak - anak aku , Arsyad dan Akhmal .. Aku nak kongsi pengalaman aku dan mereka di rumah pengasuh dan sepanjang membesarkan dan menjaga mereka .. Harap korang tak bosan .. Hehe ...

Aku akan share semuanya dalam blog aku ni , supaya boleh dijadikan kenang - kenangan .. Lagipun , esok lusa kalau aku tak ada anak - anak aku boleh baca .. So , let's start!

#Day 1
5.7.2015
6.50 pagi
Hari ni first day aku selepas 67 hari bercuti berpantang setelah melahirkan Akhmal .. Anak - anak semua lena tidur sampai ke pagi .. Arsyad dan Akhmal ternyata seolah - olah tahu bahawa aku akan meninggalkan mereka .. Namun kebimbangan masih menghantui diri aku apabila mengenangkan si Akhmal tidak mahu menyusu menggunakann botol .. Hurmm ..

Sampai di rumah pengasuh , aku segera memaklumkan pengasuh bahawa Akhmal tidak mahu minum menggunakan botol .. Makcik Fauziah (pengasuh) hanya tersenyum .. Aku tinggalkan mereka dalam kerisauan namun segalanya ku serahkan pada yg Kuasa ..

10.00 pagi
Ada whatsapp masuk. Acik beritahu anak - anak semua minum susu dan tidur .. Aku senyum dan lega .

6.45 petang
Semuanya kelihatan gembira dengan kehadiran aku .. Allahuakbar , hati ibu mana yang tidak luluh melihat anak kesayangan mereka tersenyum ketika mengambil mereka pulang .. Hilang segala penat lelah aku seharian ..

......................................

Alhamdulillah .. Semuanya dipermudahkan .. Selepas ambil anak - anak , aku dan suami terus bergegas ke kedai untuk berbuka puasa .. Syukur , hari pertama mereka "tanpa" aku dilalui tanpa sukar .. :)

Mereka sampai ke rumah dan terus lena dalam pangkuan aku .. Ternyata si abang Arsyad penat bermain seharian dengan kawan "serumah" dia ! Akhmal pula , kenyang menyusu , maka tidur sampai ke subuh lah dia .. Hehehe ..

Alhamdulillah .. Dapatlah aku dan suami masa yang berkualiti berdua , berbincang dan merencana hal ehwal keluarga .. Masa yang tidak akan aku dan suami sia - siakan .. In shaa Allah ...

Nanti aku sambung yer .. Terima kasih sudi baca !

Monday, July 06, 2015

Cemerlang ke?

Emm .. Naik keja dapat surat ni .. Cemerlang ke ?? Tak pasti dinilai dengan apa .. Yelah , surat ni untuk kenaikan gaji jer .. Yang lain aku tak tahu .. Tak apalah .. Dunia je semua ni .. Malas nak fikir ... Aku cuma kena pastikan aku lebih cemerlang di hadapan Allah ..

5 CARA MUDAH SIMPAN SUSU IBU!!



1# Bekas
- Simpan susu di bekas yang dibasuh dan disteril yang ditutup dengan rapat.
- Pilihan bekas kaca dan plastik adalah pilihan yang baik untuk membolehkan anda menyimpan susu lebih lama.
- Pilihan Bekas:
* Plastik : Mestilah memilih bekas plastik yang tebal dan kedap udara. Jangan gunakan bekas plastik biasa sebagai contoh bekas aiskrim kerana ia tidak bersih dan boleh merosakkan kualiti susu.
* Kaca : Bekas Kaca adalah pilihan yang terbaik kerana mudah untuk dibasuh dan disteril.

2# Suhu
- Susu ibu boleh bertahan sehingga tiga ke lima hari di dalam peti ais.
- Walau bagaimanapun kegunaan peti ais yang sering digunakan juga untuk bahan-bahan mentah yang lain jadi anda digalakkan tidak menyimpan melibihi dua hari.
- Susu ibu boleh bertahan dua hingga empat jam pada suhu bilik selepas di pam.

3# Kualiti
- Sentiasa melabel susu mengikut tarikh dan masa susu diperah. Susu segar mempunyai banyak ciri perlindungan berbanding susu beku. Jadi jika bersama bayi kerapkan menyusu badan dan hanya memberi susu beku ketika bayi di bawah jagaan pengasuh.

4# Kuantiti
- Jangan isi terlalu penuh susu di dalam bekas.
- Tinggalkan ruang sedikit bagi membolehkan susu mengembang ketika ia dalam proses pembekuan.
- Simpan susu dalam kuantiti yang mencukupi untuk sekali penyusuan dalam satu bekas. Sebagai contoh, 2 – 4oz sahaja bagi setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.

5# Pengunaan
- Jangan panaskan susu ibu melibihi suhu 40°c agar sebahagian besar susu ibu tidak hilang dan dapat dikekalkan.
- Susu yang sudah dipanaskan tidak boleh disimpan semula atau dibekukan.

Selamat Mencuba !!!

Bisnesku : kalau orang datang ...

kalau orang datang rumah kita..
bawak kereta besor2
bukan seorang..
berkonvoi paling sikit 4 kereta kot..
gelang sampai siku
offer bisnes untung ratusan riban
............
tapi..
dia suruh awak buat loan..
5 angka...
tolong abaikan..
sebab...dengan
‪#‎qasehgold‬ modal rm700* dpt barang2 bernilai rm670*
pendapatan unlimited
janji teamwork kena strong
tak lupa diri
kenang budi
‪#‎tamarcocoa‬ modal rm22 dpt 1 bag tc bernilai rm19.08
pendapatan unlimited
janji teamwork kena strong
tak lupa diri
kenang budi




Cara nak keluarkan wang Sijil Simpanan Premium (SSP)

Assalamualaikum .. 

Aku nak kongsi lah sikit .. Benda ni dah lama aku buat , tpai baru ada masa nak kongsi dengan korang .. Aku masa zaman muda - muda ( eh , macam dah tua plak rasa ) aku suka simpan duit dalam Sijil Simpanan Premium (SSP) ni .. Simpan tak ada lah banyak mana , tapi orang kata nak merasa menang cabutan bertuah katanya .. Cubalah nasib jugak ! 

Bila keadan terdesak , aku akan gunakan simpanan yang ada , yelah tak akan nak pnjam duit orang pulak kan .. Bila aku teringat aku ada simpanan dalam SSP , aku terus ajak Mr. A pergi buat pengeluaran .. Masa nak keluarkan duit SSP tu aku nak guna sebagai persediaan untuk aku bersalin nanti .. Yelah , mana tahu ada kecemasan kan .. 

Sesiapa yang ada beli SSP ni tapi nak keluarkan tak tahu cara , mari sini aku ajarkan ..

1. Korang bawak lah sijil SSP korang yang ribu riban tu . Kalau yang beli online tak perlu sebab dia boleh trace and track guna No. Kad Pengenalan je .. Macma kes aku , sijil aku hilang .. huhuhu
2. Pergilah mana - mana kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berdekatan dengan korang . Tak perlu pergi BSN yang korang beli sijil tu. Macam aku , beli lesen dekat Jalan Segget , nak jual balik pergi dekat Wisma Maria .
3. Sampai kat BSN amek borang PENGELUARAN
4. Isi borang dan ambil nombor.
5. Tunggu nombor giliran anda dipanggil .
6. Masa di kaunter pegawai bank akan tanya sama ada anda mahu keluarkan semua atau tinggalkan sedikit . Selalunya mereka akan minta kita tinggalkan sedikit. Macam kes aku , pegawai bank minta aku tinggalkan RM10.00 untuk cabutan bertuah .. Yelah, siapa tahu kan rezeki anak - anak ..
7. Selesai

Borang Pengeluaran

Tadaaaa .. Selesai ..

Sunday, July 05, 2015

pendapat aku

pendapat aku.

isteri nak pantang 100hari, suami x bagi, lalu dia meliwat atau mencari ganti.

isteri nak makan jamu, serba serbi demi kecantikan dan kesihatan diri tapi x mampu, suami senyap buat xtahu.

berpantang memang waktu berehat, namun isteri gagahkan diri kerana xde siapa nak buat.

isteri buncit, menggeleber sana sini, suami bosan terus menyendiri.

isteri nak buat apa lagi. menangis tiap malam bentan angin menguasai diri. suami kata nasiblah badan siapa suruh tak pandai jaga diri.

habis apa guna ada suami? makan pakai tak ditanggung apatah lagi mencari bidan kampung. semua masih salah isteri?

pantang tradisional dan moden perlu diperhati? pada aku kita yang perlu kaji diri. sedangkan sunnah nabi xperlu itu ini, makanan sunnah sudah mencukupi.

hidup kita semua x sama. kau di atas, aku di bawah. kau di depan aku di belakang. tapi aku masih punya rasa, rasa menjadi anak isteri ibu kepada sang teruna.

fikirlah.

penceraian bukan sebab longgar semata. bukan kerana ketat tidak nampak jalannya. tegang tidak ada kendurnya. bukan juga hodoh tiada cantiknya atau masam tiada manisnya. juga bukan kerana kau aku tak nampak dia.

kalau iman penuh di dada. yang masam bisa menjadi tapai yang enak. yang kendur bisa menyusu dua tahun lamanya. yang longgar bisa bersusun anaknya. yang hodoh bisa menawan hati dan jiwa.

itu jika KALAU ADA IMANNYA.

bukan salah dia yang longgar. atau jua salah kau yang mahukan ketat atau manis. salahkan diri. kau jauh dariNya. dia akan jauhkan hati kau jua. Nauzubillah.

Pandang diri. andai kau sempurna. keluarga kau pasti terbela. amalan di dunia ini tiket buat ko di sana.

kau mampu beli tiket kau ke syurga?? SILAKAN.

Ahad
05 Julai 2015
18 Ramadhan 1436H
5.30pagi..

Buku Mudahnya Menjemput Rezeki PERCUMA!

PERHATIAN!!!
Untuk belian produk #QasehGold dan pendaftaran baru #AlhaddadMarketing sepanjang bulan Ramadhan dan Syawal ini, anda akan mendapat buku MINI #mudahnyamenjemputrezeki secara PERCUMA!!
Ia, PERCUMA!!
SELAGI STOK MASIH ADA YER!
Whatsapp :
016-7253014
011-20800311



Saturday, July 04, 2015

#Throwback : Amyrul Arsyad Botak Licin !

Amyrul Arsyad

Amyrul : Pemerintah Yang Agung / Terulung
Arsyad : Bijaksana , Terpuji , Rendah Hati

Ummi rindu anak ummi masa dia botak licin . Masa nak botakkan dia , Allah permudahkan , Babah yang buat ! Arsyad tido je sepanjang proses nak botakkan kepala dia tu .. Alhamdulillah .. Masa tu seminggu nak raya tahun 2014 . Ummi paksa babah botakkan rambut Arsyad sebab Arsyad asek garu-garu je sampai luka .. Kuku Arsyad jenis tajam macam kuku Ummi . Pendek tapi tajam . 
Nampak comel Arsyad bila botak . Kalau ikut Babah dan Mak Tok / Tok Mak memang tak bagi lah nak cukur sampai licin gini .. Hahaha .. Nasiblah , anak Ummi kan ? So , Ummi lagi berhak ke atas Arsyad .. LOL !


Arsyad bergaya dengan Jeans Atok belikan dan baju raya Babah beli ..

Mood nak posing dah ke laut , sebab penat beraya !


"Emm , saya penat lah Ummi !"



nota kaki : Ummi tengah pikir sama ada nak botakkan Arsyad lagi tak raya nanti .. Hehehe..

Friday, July 03, 2015

67 Hari

 Assalamualaikum w.b.t
 
Alhamdulillah .. 67 Hari sudah .. Aku pun dah nak naik kerja .. Sepatutnya masa dalam pantang aku dah update , tapi keadaan tak mengizinkan .. Namun , aku tetap nak beritahu , bahawa pengalaman pantang kali memang jauh berbeza dengan pengalaman lepas .. Tengoklah kalau aku sempat aku update dalam blog ni yer .. In shaa ALLAH ..
 
Aku telah selamat bersalin pada hari Isnin bertarikh 27/04/2015 di Hospital Sultan Ismail , Johor Bahru pada pukul 12.20 pagi secara ceaserian juga . Baby boy seberat 3.87Kg ni aku dan suami namakan sebagai Amyrul Akhmal bin Azmi ..
 
ni masa anak aku baru seminggu
 
ni gambar terbaru 
apapun , syukur ke hadrat Ilahi atas kurniaan ini .. Aku rasa semuanya dah lengkap dan aku tak perlu apa - apa lagi .. doakan kebahagiaan kami yer semua .. Amminn ..

!!Jom Tambah Pendapatan!!