kbba9

DUIT MODAL

Saturday, October 31, 2015

TRAGEDI OKTOBER 2015



Alhamdulillah... 

Banyak perkara yang berlaku kepada Hana sepanjang Oktober 2015 ni . Ada yang pahit dan semestinya ada yang manis juga ! Tidak Hana nafikan malah Hana bersyukur semua yang terjadi adalah di dalam ketentuan Allah.

Hana nak senaraikan supaya Hana boleh ingat dan jadikan panduan dan peringatan buat Hana di masa lain.

1. Selama sebulan tak iklan hal bisnes kat facebook dan pages. Tak tahu kenapa tapi tak ada mood.
2. Hp asyik meragam. Ini salah satu punca malas nak update hal bisnes.
3. Meeting dan meeting dan meeting kat office. Hana jadi mangsa kena angkat telefon.
4. Hana dan suami asyik salah faham lagi lagi hal anak. Tapi kami cepat cool. Memasing mintak maaf dan terus perbaiki apa yang kurang.
5. Anak anak semakin membesar, Arsyad dah banyak benda dia faham dan pandai cakap. Akhmal mula meragam sebab nak tumbuh gigi dua batang kat belah bawah.
6. Rumah kena makan dengan anai anai. Its a bad news, but Hana and Amy make it simple. Panggil orang untuk tembak anai anai nanti. (Tunggu bajet)
7. Arsyad semakin tahu malu bila nampak Hana tengah susukan Akhmal.
8. Akhmal dah mula tunjuk "kuasa" dia sebagai "adik bongsu". Tak nak mengalah dengan abang dia.
9. Followers pages Fames Rich Shoppe tetap bertambah walaupun tak ada iklan dan tak invite sesiapa untuk like.
10. Adik Kesayangan Fasihah yang duduk labuan tu balik. Jalan-jalan dan have fun dengan dia. Hukhuk.. Dah nak kahwin dah dia.
11. 31.10.2015 - Hana tengah jemur baju dekat luar rumah, Arsyad datang berlari bawak tudung suruh pakai. Hana ambil letak kat bahu, kemudian Arsyad marah dan suruh pakai. Lepas pakai dia senyum dan mintak cium. Korang rasa?

Sebenarnya banyak lagi perkara yang berlaku dalam bulan Oktober ni. Tapi yang paling terkesan adalah apabila Arsyad bawak tudung tu. Yelah, selama ni jemur baju luar rumah x pernah pakai tudung, balut dengan tuala je. Tp kelmarin konon nak keluar kejap je. Tu yang tak pakai tu.
Itu sebenarnya peringatan buat Hana. Suami pun terkejut semalam. Alhamdulillah.. Syukur Hana rasa dapat anak yang menyenangkan hati orang tua. Semoga anak anak Hana membesar dengan sihat dan berakhlak mulia.

Nota : Ini adalah ringkasan " Tragedi Oktober" Hana yer. Tak ada kena mengena dengan orang lain sama ada yang masih hidup atau telah meninggal dunia.

Friday, October 30, 2015

Thursday, October 29, 2015

tutup mulut ?

Sebelum

Selepas

Ada nampak apa-apa perbezaan tak? Tak ada? Okay-okay! Sebab tu Hana pelik , kenapa ramai budak - budak sekarang suka mabil gambar tutup mulut yer ? Lagi - lagi gambar selfie di Instagram ! Adakah sebab musim jerebu ? Tapi , Hana perasan gambar tutup mulut ni dari sebelum jerebu lagi dah berleluasa . Hehehe .. 

Apa komen anda ?

#jangankecamsaya

Roti Jagung


Korang tau tak ?? 

Roti Jagung adalah salah satu energy booster bagi Hana ketika dalam tempoh penyusuan . Kenapa Hana kata energy booster ? Sebabnya apa jua makanan yang kita makan akan menjadi energy booster buat kita dan apabila kita suka makanan yang kita makan ia secara langsung menjadi milkbooster buat kita . Tak percaya ?

Selain konsep supply & demand , hormon yang baik akan menghasilkan susu yang meriah . So , macam mana nak pastikan hormon kita sentiasa baik ? Salah satunya makan makanan yang kita suka lah ! Tapi kita diingatkan untuk makan lebih banyak makanan yang berkhasiat berbanding makanan ringan yang penuh MSG dan tidak sihat . Contoh makanan yang tidak sihat seperti coklat , kuih manis dan manisan yang terlalu manis . Selain tidak elok buat kita , ia juga tidak elok buat perut bayi kita .

Roti jagung ni Hana akan makan di antara waktu makan atau pun selepas buat sesi power pumping .. Stok roti jagung sentiasa ada untuk pastikan Hana tidak lapar selepas sesi mengepam susu . Yelah , ibu menyusu mana boleh lapar , makan sedikit tetapi dengan kerap agar tidak pedih perut dan seterusnya boleh mengakibatkan penyakit lain seperti gastrik dan pedih ulu hati .

Hana perasan bila makan roti jagung ni Hana akan dapat hasilkan susu yang lebih pekat dan meriah . Walaupun sebenarnya susu yang pekat itu terhasil disebabkan Hana kerap kosongkan payudara , namun Hana yakin dengan mengambil roti jagung sebagai makanan sampingan susu yang terhasil lebih pekat dan banyak . 

Hana tak kata dengan makan roti jagung ni semata - mata susu Hana jadi banyak yer kawan - kawan . Tapi setiap orang yang menyusu , dia akan jumpa satu atau lebih makanan yang boleh meningkatkan jumlah susu mereka . Hana dah buat dan hasilnya pun Hana dah dapat . Itu belum lagi kalau Hana makan makanan yang sedap - sedap . Contohnya ikan merah masak 3 rasa , kailan goreng dan sebaginya . ( Okay , Hana ngences masa tengah taip ni )

Apapun , Hana yakin , semua ibu - ibu mahukan yang terbaik buat diri mereka dan anak mereka , begitu juga Hana . Hana dah gagal kali pertama dan Hana tak serik untuk cuba kali kedua dan seterusnya . Semoga Allah berikan Hana kekuatan untuk meneruskan perjuangan penyusuan ini . In shaa ALLAH , Hana akan kongsikan lagi tips dan petua yang lain yang telah Hana berjaya buat . 

Apa yang penting , JANGAN MENGALAH SELAGI BELUM KALAH  dan ORANG YANG MENGALAH BUKAN BERERTI MEREKA LEMAH CUMA TIDAK MAHU KEADAAN BERTAMBAH SUSAH !

Selamat beramal !

Nota : Hana juga masih mengamalkan VCO Catalyst Softgel untuk memastikan kandungan gula dan darah Hana stabil dan tidak turun dan naik secara mendadak.

Rezeki lagi..

Alhamdulillah ..

Syukur , dua hari ni ada orang belanja je .. Jimat duit poket Hana . Huhuhu .. Semalam makan mee goreng dan bubur , hari ni rezeki makan Stew Kambing .. 
Fuhh !!! Syiookk wooo .. Rezeki Allah nak bagi kan dalam pelbagai bentuk .. Kita yang terima ni bersyukur jelah .. Yang penting sedap !!




Nota : makan stew kambing ni sampai 6 keping roti Hana bedal tau .. Sedap yang amat!

Tuesday, October 27, 2015

Rezeki hari ini.

Alhamdulillah..
Rezeki hari ini .
Pagi tadi ada sorang pegawai satu pejabat belanja sarapan , fuhh ... Mee goreng basah terbaikk !! Kenyang !  Alhamdulillah !!


Petang ni , Unit KPSM pula belanja bubur lambuk .. Ya Allah , sedap sangat !! Aku makan dua mangkuk sebab ramai yang tak datang kerja arini .. Syukur , kenyang Amyrul Akhmal malam ni makan susu hasil perkongsian rezeki daripada kawan - kawan Ummi ..
Tetiba teringat masa mengandungkan Amyrul Arsyad aku mengidam nak makan bubur lambuk , tetiba petang tu suami bawa balik dari pejabat ! Alhamdulillah , syukur .. Nikmat yang mana lagi mahu kau dustakan Farhana !!


Nota : orang berbudi kita berbahasa , orang memberi kita merasa. yer tak ?

Happy 6 months Akhmal! ~Officially~


Amyrul Akhmal Bin Azmi.
He was born on 27th of April 2015, Monday at 12.20am. 
His weight on his born day was 3.87kg!
Yeah, a BIG present for me and hubby!
He is very happy baby boy with a big mouth and eyes. 
He loves "Ummi's Milk" so much! 
He drink every time he needs. 
He always laughing when i and hubby made a jokes. 
Such a good and funny boy! 
Never make me felt down cause I borrow his spirit to continue my breastfeeding journey!
Just because of his needs, i'm fear no more.
I always want to be at his side.

Ummi, Babah and Abang Arsyad love you from moon to the back!

Happy 6 month Amyrul Akhmal!



Nota : maaf, kalau Bahasa Inggeris saya tidak elok, saya hanya mencuba. Boleh betulkan kalau salah. Terima kasih.

Saturday, October 24, 2015

#CaraKitaTakSama

Apa difikir si anak kecil, sedang makan pun masih ingat si bapa. Sedang bermain dan melihat benda cantik dan hebat pun masih diingat akan si bapa. Sedang marah dan dimarah pun ingat si bapa.

Semua benda milik si bapa.
Semua makanan kongsi dengan si bapa.
Semuanya milik dia dan si bapa.

Maka benarlah "anak akan pandai jika dia rapat dengan si bapa"

Maka si ibu, usahlah kau bersedih. Anakmu yang pandai itu pasti tidak akan melupakanmu, walaupun hanya akan mengingatimu setelah kamu mati.

#CaraKitaTakSama

Nurfarhanah Suardi
Sabtu
19:19

Thursday, October 22, 2015

THOUGHT OF THE DAY (3)


The only way to succeed is to not worry about what anyone else is doing.

Nota : tiada alasan untuk berjaya!


Wednesday, October 21, 2015

6 Bulan Sudah!

Alhamdulillah, Amyrul Akhmal kini sudah 6 bulan kalau dikira pada bulan Islam iaitu 8 Muharam 1437H (Akhmal lahir pada 27.04.2015)

Seriusnya dia!

Alhamdulillah! 
Membesar dengan susu ibu (walaupun tak eksklusif), sihat dan gembira. 
Syukur ya Allah! Akhmal dah pandai meniarap, ke depan, ke kiri, ke kanan, ke belakang, bergolek-golek dan yang paling penting bila bergolek 360pusingannya.. Hehe.. Hero CH yang sorang ni, muka dia memang serius 24jam. Ntahlah, masa mengandung dulu mungkin banyak diam lah, so adik tak berapa peramah macam abang dia. Tak mengapalah, janji ummi sayang adik tau. Adik jadi anak yang soleh yer!

Monday, October 19, 2015

THOUGHT OF THE DAY (2)


Our prime purpose in this life is to help others. 
And if you can't help them, at least don't hurt them. 
- Dalai Lama

Nota : Jangan lukai hati orang lain jika kita tidak mampu membantu mereka.

20 bulan sudah

Amyrul Arsyad kini sudah berusia 20 bulan (1 tahun 8bulan) kalau dikira pada bulan Islam 6 Muharam 1437H (06.02.2014)



Alhamdulillah, semakin "matang" dan boleh memahami apa yang BOLEH dan apa yang TIDAK. Syukur ALLAH beri pinjaman anak ini kepada aku, sekurang-kurangnya menyedarkan aku, bahawa aku perlu lebih bersyukur dengan rezeki ini.

Muka Arsyad sebulan sekali akan tumbuh "jerawat". Doktor pun tak tahu puncanya. Jadi, kami biarkan sahaja. Lama-kelamaan ia hilang sendiri. Mungkin sebab cuaca agak panas sekarang ni. Tak mengapalah, janji ia tidak memudaratkan dan tidak tinggal bekas. Kasihan Arsyad.

Friday, October 16, 2015

THOUGHT OF THE DAY (1)


Don't make excuses, make improvements. 
- Tyra Banks


Nota : Banyak alasan, maka banyak kegagalan.

Thursday, October 15, 2015

Rindu vs Perpisahan

Bila kadang kita kena "berpisah" dengan orang yang kita sayang, baru kita sedar betapa pemtingnya orang itu. Dan ketika itu kita hanya mampu memandang foto-foto wajah mereka dengan penuh harapan kerinduan itu akan terungkai. Begitulah yang selalunya terjadi. Apa yang kita boleh buat, berdoa agar perpisahan ini tidak lama.

Wednesday, October 14, 2015

Wordless Wednesday #28 : Rahsia


Buku ini ada rahsianya. Aku akan dedahkan pada 14.12.2015

 Nak tahu? 

Sila pastikan anda telah follow Chubby Hanna. 

Tuesday, October 13, 2015

Salam Ma'al Hijrah 1437H


SALAM MA'AL HIJRAH
1437H
RABU
14.10.2015

JOM BERHIJRAH!


JANGAN


1. JANGAN BANGGA DENGAN PAKAIANMU KARENA KAIN KAPAN ADALAH PAKAIAN TERAKHIRMU
2. JANGAN BANGGA DENGAN KENDERAANMU KARENA KERANDA ADLAAH KENDERAAN SEJATIMU
3. JANGAN BANGGA DENGAN RUMAHMU KARENA KUBUR ADALAH RUMAH ABADIMU

Bisnesku : Precious by RCW



Sesiapa yang berminat untuk order boleh wassap saya yer 016-7253014.

Harga : RM 29.90
Postage : RM 6.00

Wednesday, October 07, 2015

Wordless Wednesday #27 : dua beradik

AMYRUL ARSYAD DAN AMYRUL AKHMAL


Alhamdulillah!

Nota : telah di edit dan buang gambar mak mertua saya yang agak "seksi" maaf yer.

Monday, October 05, 2015

Love Them Forever

My Amy share kat facebook dia kelmarin. Amy ni jarang share pape kat FB personal dia. Sejak ada anak ni share pasal anak jelah. hehe.. Nampak mesra kan? Cuba kalau tengah main, si adik pun dah galak pukul abang dia sebab berebutkan mainan.. 
Alhamdulillah atas pinjaman ini. :)

Sunday, October 04, 2015

Ada VS Jika

ada kereta tapi tak bisa memandu
ada emas tapi tak bisa dipakai
ada kaki tak bisa berdikari
ada waktu, tapi x bisa mencukupkan
jika ada semua itu sudah cukup membahagaiakan

ada kasih bukan bererti sayang
ada sayang bukan bererti cinta
ada cinta bukan bererti perlu setia
ada setia bukan semestinya bersama
jika bersama belum pasti selamanya

ada jiwa tidak mesti ada hati
ada hati tidak mesti ia hidup
ada kehidupan tidak mesti penuh keceriaan
ada keceriaan pasti ada kepahitan
jika semua manis itu bukanlah kehidupan.

ada kawan maka ada sahabat
ada lelaki maka ada perempuan
ada suami maka ada isteri
ada ibu bapa maka ada anak
jika semua bersatu aman sejahtera

ada perkara kita boleh kongsi
ada perkara kita boleh simpan
ada perkara kita boleh jelaskan
ada perkara kita boleh simpulkan
jika semua fikir yang sama maka tiada persengketaan

Ahad
04.10.2015
5.40petang
Tingkat 11, dalam pejabat

17 tahun dalam kenangan


04.10.1998 (Ahad) ~ 04.10.2015 (Ahad)

17 tahun dulu aku kehilangan dia ketika aku di tahun lima. Tidak mengerti apa-apa.  Tidak mahu mengerti, mengapa Allah ambil dia. Tidak mahu menerima semuanya. Hampir hilang akal warasku. Hampir luluh semua harapan aku. Hampir rebah semua impian aku.

Sakitnya seketika.
Belum sempat aku jaga.
Belum sempat aku belai.
Belum sempat ku pohon ampun.

Dia.
Kau belum rasai kehilangannya.
Hilang yang tak akan kembali.
Hilang yang tak akan berganti.
Hilang yang tak akan dinanti.

Aku.
Berdiri, berjalan dan terus berlari.
Memegang kata-katanya.
Memegang amanatnya.
Memegang pesanannya.

Katanya,
Aku anak yang bijak
Aku anak yang baik
Aku anak yang solehah
Aku anak yang cemerlang
Aku bisa berdikari 
Aku bisa berbakti
Aku bisa kuat hadapi hal duniawi

Aku rindu.

Rindu sangat.

Rindu pada pelukkannya.
Rindu pada senyumannya
Rindu pada kata-kata semangatnya.
Rindu pada hangat sentuhannya.
Rindu pada masakannya.

Kari peha ayam.

Sungguh. Itu yang paling lazat.
Sungguh. Aku sudah tak mahu peha.
Sungguh. Peha mengingatkan aku pada dia.
Sungguh. Aku rindu dia.

R.I.N.D.U

Dia tahu aku merindukannya. 
Sebab itu dia hadir dalam mimpiku. 
Dia hadir bawa semangat buat aku. 
Dia hadir hanya dengan senyuman manisnya. 
Memandangku dari jauh. 
Memandangku dengan penuh kasih sayang. Allah!

Al-fatihah buat Almarhumah bondaku Nor Aini Binti Sahat. ;'(


!!Jom Tambah Pendapatan!!

DUIT SHOPPING