kbba9

! Ramadan / Raya Sale !

Sunday, December 13, 2015

Servis Poslaju Yang Dah Tak Laju



Assalamualaikum semua. 

Hana nak kongsi cerita tentang servis poslaju. Hana ada beli barang pada 05/12/2015, stokis pos hari berikutnya 06/12/2015. Tapi, poslaju hantar kat office pada 10/12/2015. Lama gila! Nasib lah memang beli barang dengan stokis sendiri, yang peliknya pejabat pos tu dekat je dengan office. Lepas ni dah tak boleh guna alamat office lagi lah, 
kena pakai alamat rumah mentua je. Sebab Hana perasan, penghantaran ke kawasan Larkin ni selalu je lambat tau. Geram je rasa. Hana ada tanya posmen tu kenapa lambat, 
tapi dia kata sebab staff kurang dan ramai yang berhenti kerja. 

Sebab penat dan tak tahan, Ada posmen yang kena handle dan hantar sehingga 200 parcel sehari. Banyaknya!

Ada orang tanya kenapa tak pergi pick up je? Hana jawab, kalau Hana pick up rugilah kos duit Hana bayar untuk postage. Bukan berkira pasal apa, lagi satu sebabnya Hana tak bawa kereta pergi kerja, Kalau tak Hana ambil jugalah daripada tunggu lama. Kalau nak ambil waktu balik kerja pula kelam kabut, sebab Hana kena patah balik, kalau setakat ambil tak perlu tunggu lama ok lah lagi.

Diharap pihak pengurusan poslaju dapat buat sesuatu untuk menambah baik keadaan ini. Supaya tidak berterusan dan menjadi isu besar. Almaklumlah,, zaman sekarang kita ni ramai yang suka beli barang online. Yelah, nak stabilkan ekonomi negara, mestilah ada peniaga dan ada pembeli. Baru lah ekonomi kita berkembang dengan baik. Apapun, semoga semua pihak berpuas hati dan gembira.

Korang yang jual beli barang secara online tu jangan lah marah-marah poslaju atau posmen yer. Mereka juga manusia biasa. Kalau boleh sabar kita sabar, kalau boleh tegur kia tegur. Jangan lah maki-maki, jagalah kredibiliti kita sebagai peniaga dan sebagai manusia. Semoga kita semua sentiasa ditetapkan iman dan ditinggikan kesabaran.

Okbai.

1 comment:

!!Jom Tambah Pendapatan!!