kbba9

DUIT MODAL

Monday, July 06, 2015

Cemerlang ke?

Emm .. Naik keja dapat surat ni .. Cemerlang ke ?? Tak pasti dinilai dengan apa .. Yelah , surat ni untuk kenaikan gaji jer .. Yang lain aku tak tahu .. Tak apalah .. Dunia je semua ni .. Malas nak fikir ... Aku cuma kena pastikan aku lebih cemerlang di hadapan Allah ..

5 CARA MUDAH SIMPAN SUSU IBU!!



1# Bekas
- Simpan susu di bekas yang dibasuh dan disteril yang ditutup dengan rapat.
- Pilihan bekas kaca dan plastik adalah pilihan yang baik untuk membolehkan anda menyimpan susu lebih lama.
- Pilihan Bekas:
* Plastik : Mestilah memilih bekas plastik yang tebal dan kedap udara. Jangan gunakan bekas plastik biasa sebagai contoh bekas aiskrim kerana ia tidak bersih dan boleh merosakkan kualiti susu.
* Kaca : Bekas Kaca adalah pilihan yang terbaik kerana mudah untuk dibasuh dan disteril.

2# Suhu
- Susu ibu boleh bertahan sehingga tiga ke lima hari di dalam peti ais.
- Walau bagaimanapun kegunaan peti ais yang sering digunakan juga untuk bahan-bahan mentah yang lain jadi anda digalakkan tidak menyimpan melibihi dua hari.
- Susu ibu boleh bertahan dua hingga empat jam pada suhu bilik selepas di pam.

3# Kualiti
- Sentiasa melabel susu mengikut tarikh dan masa susu diperah. Susu segar mempunyai banyak ciri perlindungan berbanding susu beku. Jadi jika bersama bayi kerapkan menyusu badan dan hanya memberi susu beku ketika bayi di bawah jagaan pengasuh.

4# Kuantiti
- Jangan isi terlalu penuh susu di dalam bekas.
- Tinggalkan ruang sedikit bagi membolehkan susu mengembang ketika ia dalam proses pembekuan.
- Simpan susu dalam kuantiti yang mencukupi untuk sekali penyusuan dalam satu bekas. Sebagai contoh, 2 – 4oz sahaja bagi setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.

5# Pengunaan
- Jangan panaskan susu ibu melibihi suhu 40°c agar sebahagian besar susu ibu tidak hilang dan dapat dikekalkan.
- Susu yang sudah dipanaskan tidak boleh disimpan semula atau dibekukan.

Selamat Mencuba !!!

Bisnesku : kalau orang datang ...

kalau orang datang rumah kita..
bawak kereta besor2
bukan seorang..
berkonvoi paling sikit 4 kereta kot..
gelang sampai siku
offer bisnes untung ratusan riban
............
tapi..
dia suruh awak buat loan..
5 angka...
tolong abaikan..
sebab...dengan
‪#‎qasehgold‬ modal rm700* dpt barang2 bernilai rm670*
pendapatan unlimited
janji teamwork kena strong
tak lupa diri
kenang budi
‪#‎tamarcocoa‬ modal rm22 dpt 1 bag tc bernilai rm19.08
pendapatan unlimited
janji teamwork kena strong
tak lupa diri
kenang budi




Cara nak keluarkan wang Sijil Simpanan Premium (SSP)

*post ini di update semula pada 15.02.2018*

Assalamualaikum .. 

Aku nak kongsi lah sikit .. Benda ni dah lama aku buat , tp baru ada masa nak kongsi dengan korang .. Aku masa zaman muda - muda ( eh , macam dah tua plak rasa ) aku suka simpan duit dalam Sijil Simpanan Premium (SSP) ni .. Simpan tak ada lah banyak mana , tapi orang kata nak merasa menang cabutan bertuah katanya .. Cubalah nasib jugak ! 

Bila keadan terdesak , aku akan gunakan simpanan yang ada , yelah tak akan nak pnjam duit orang pulak kan .. Bila aku teringat aku ada simpanan dalam SSP , aku terus ajak Mr. A pergi buat pengeluaran .. Masa nak keluarkan duit SSP tu aku nak guna sebagai persediaan untuk aku bersalin nanti .. Yelah , mana tahu ada kecemasan kan .. 

Sesiapa yang ada beli SSP ni tapi nak keluarkan tak tahu cara , mari sini aku ajarkan ..

1. Korang bawak lah sijil SSP korang yang ribu riban tu . Kalau yang beli online tak perlu sebab dia boleh trace and track guna No. Kad Pengenalan je .. Macma kes aku , sijil aku hilang .. huhuhu

1.1 Kalau korang tertekan masa nak keluarkan duit pada ATM tu cepat-cepat pergi ke kaunter pertanyaan untuk minta bantuan. In shaa Allah, pegawai bank akan bantu korang. Kalau korang whatsapp aku, aku tak dapat tolong, maaf tau !
1.2 Kalau korang ambil duit pada masa bank dah tutup pun sama juga, pergilah bank esoknya atau bila-bila, lagi lambat korang pergi lagi lambat lah diorang proses.

2. Pergilah mana - mana kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berdekatan dengan korang . Tak perlu pergi BSN yang korang beli sijil tu. Macam aku , beli sijil dekat Jalan Segget , nak jual balik pergi dekat Wisma Maria .

2.1 Yang ini pun ramai yang tanya aku, marah - marah pun ada. dah kalau korang tertekan beli SSP dekat ATM KL, tak kan lah nak kena pergi JB untuk keluarkan duit kan ? adoiyaipun .
2.2 Macam aku cakap kat atas, pergi kaunter pertanyaan dan tanya, PLEASE ...

3. Sampai kat BSN amek borang PENGELUARAN
4. Isi borang dan ambil nombor.
5. Tunggu nombor giliran anda dipanggil .
6. Masa di kaunter pegawai bank akan tanya sama ada anda mahu keluarkan semua atau tinggalkan sedikit . Selalunya mereka akan minta kita tinggalkan sedikit. Macam kes aku , pegawai bank minta aku tinggalkan RM10.00 untuk cabutan bertuah .. Yelah, siapa tahu kan rezeki anak - anak ..
7. Selesai

*untuk yang baru beli, penjualan semula SSP ini adalah selepas 45 hari waktu bekerja (ini kena pastikan semula dengan bank ya ). bagi yang tertekan atau terbeli, respon daripada pembaca yang whatsapp aku, ada yang mengatakan boleh dapat dalam hari yang sama, ada yang tak, jadi harap korang bersabar. apapun, jangan marah-marah BSN, itu marketing diorang nak galakkan rakyat Malaysia untuk menyimpan dengan mereka, so please, jangan kecam okay?*

Borang Pengeluaran

Tadaaaa .. Selesai ..

UPDATE :
Berurusan dengan BSN ni , korang kena sabar, ada tempat senang je ada tu agak leceh . so , apapun , kalau tersalah beli atau tersalah tekan, jangan takut untuk pergi ke kaunter dan tanya . diorang tak makan korang punya , hehe. kalau nak ambil bagi pihak suami atau mak ke pun sama juga prosedurnya , TANYA. Sebab tu orang tua-tua cakap, MALU BERTANYA SESAT JALAN.
Buat yang tanya aku, tapi aku tak balas, aku mintak maaf, kadang aku tak tahu nak balas apa, kadang aku rasa aku mmg tak mampu nak balas sebab di uar bidang dan kemampuan aku . So , aku mintak maaf ya korang . Harap apa yang aku update ni membantu lah. 

Untuk sesiapa yang telah maklum aku berjaya untuk keluarkan semula tu, terima kasih juga . Apa yang penting, ada hikmah kalau korang terbeli, siapa tahu kalau dapat menang kereta kan ? hehe .

Terima kasih kerana sudi baca ya.

!!Jom Tambah Pendapatan!!

DUIT SHOPPING