kbba9

Monday, October 31, 2016

KakNa Review : Qu Puteh Drink


 
Hai korang.

Last sweet drink for today.
October treats.
Tomorrow start with new lifestyle.

Komen KakNa?
-->> SEDAP, tak manis sangat.
Mungkin sebab dah biasa makan collagen and so on. So rasa dia tak terlalu manis.
Yang ni rasa anggur, so fresh.
Mata yang ngantok tadi tetiba jadi segar 👀👀

Koranh boleh cuba! Serious best!
Tq yang belanja.
Ini boleh jadi one of my cheat meal. ✌🏻️
Hehe..
Tq @datoserivida buat produk ni.
#KakNaReview

Selamat Tinggal Oktober !

Assalamualaikum korang ! 

KakNa rasa bulan Oktober ni bulan paling sekejap sebab KakNa sibuk sangat dengan hal dunia sampaikan kekadang lupa hal akhirat . Allah ! 

Maafkan KakNa. 

Semoga kedatangan bulan baru ini memberi 1001 erti buat KakNa dan semua ! Doakan perjuangan kurus KakNa tidak terhenti di tengah jalan . I felt , this is the best time to change ! Dengan apa yang jadi sepanjang Oktober ni , KakNa harus berubah !

KakNa harap apa yang jadi sepanjang bulan Oktober 2016 ni bukanlah pengakhiran kepada semuanya . Ini adalah permulaan dalam kehidupan KakNa dan KakNa harus terima dengan redha dan hati terbuka . Jadi orang lain tak boleh nak kecam KakNa selagi KakNa kuat dan redha . 

KakNa juga harap agar sesiapa yang ditimpa masalah tak kira besar atau kecil , sentiasa bersabar dan mengadu lah pada ALLAH . Sebab Allah sahajalah yang mampu membantu kita semua kerana Allah sahaja yang mampu membolak balikkan hati manusia . Sentiasa bersyukur dengan masalah yang kita hadapi itu , kita masih mampu mengingati Allah .

So , lebih baik setiap apa yang berlaku kita terima dengan hati yang terbuka dan senyum . In shaa Allah , ia tak menyelesaikan masalah , tetapi ia adalah terapi yang baik . Cubalah !

Okay , stop sampai sini dulu . Jump alain kali di next entri .

BYE !

Wednesday, October 26, 2016

Tuesday, October 25, 2016

Tragedi Oktober 2016

Hai .

Banyak berlaku bulan Oktober 2016 ni .

Hari ini , 25/10/2016 (Selasa) satu Malaysia dikejutkan dengan kebakaran yang berlaku di Hospital Sultanah Aminah , Johor Bahru (HSAJB) . Innalillahi wa innailaihi rajiun.

Banyak lagi perkara yang jadi. Tapi , masih ada perkara yang baik berlaku juga . 

Apapun , apa yang terjadi ada hikmahNya dan sesungguhnya Allah itu sebaik-baik perancang .

Al-fatihah . 

Wednesday, October 05, 2016

Wristlet Wishlist 2016

hai korang.

aku nak share something. siapa yang baca wishlist 2016 aku mesti dia tahu. benda yang aku nak share ni ada dalam tu.

Alhamdulillah , setelah sekian lama mengidam , akhirnya wristlet idaman aku ni dapat gak aku beli pada 06/03/2016 (nampak sangat lama peram entri ni kan)

nampak macam biasa je , tapi pada aku dah cukup bermakna . kalau korang nak tahu , aku beli wristlet ni AEON Tebrau City , Johor Bahru masa aku keluar dengan BFF aku  si Azlina tu . 

 


boleh tahan jugak harganya kan ? tapi tak apalah , bukan selalu . Aku ni jenis orang yang menang membeli menang memakai , bahasa lembutnya orang yang cermat . Eh , terpuji diri sendiri plak . 

Okaylah , ni je aku nak share sebagai kenangan dalam blog aku ni . Nanti aku share lagi . Banyak lagi aku nak kongsi cerita dengan korang ni . 

Sehingga berjumpa lagi . 

Assalamualaikum !

#KakNaFitJourney

Korang . 

Korang nak follow perjalanan kurus KakNa tak? 

Tak nak ? -->> sila unfollow , hehehe .

Nak ? ! -->> Sila follow Instagram KakNa yer -->> nurfarhanah87  

Korang jangan lupa tengok carian #KakNaJourney , #Misi90Kg , #KakNaMakan dan #KakNaFitJourney

KakNa suka share dekat IG sebab KakNa rasa tak berminat nak share di Facebook memandangkan banyak sangat komen negatif kan . Akak ni walaupun bersaiz Mak Paus ramai jugak yang cemburu dengan akak tau . Ramai yang akan menangis kalau akak kurus . hahahhaaa .

Jom tengok berat KakNa pada 01.10.2016 . 


Konon-konon nak start diet pada tarikh ni , tapi nohorommmm ! tak kuasa lah KakNa nak tahan dugaan lapar dahaga tu ! ahaks ! (memang sampai tualah ko jadi Mak Paus KakNa) 

Nanti KakNa dah start semula KakNa update sini yer ! Tunggu tau ! Jangan lupa doakan KakNa kurus dan cantik ! heheheh ..

Adios .

Tuesday, October 04, 2016

Aktiviti hujung minggu

Hai korang . 

Pergh , boleh menangis lah orang kalau tengok KakNa bersenam ! Jangan tak percaya yer ! KakNa pun tahu lah nak bersenam untuk sihatkan badan . 

Alhamdulillah , setiap hujung minggu KakNa akan bawa anak - anak pergi ke taman untuk beriadah . Almaklumlah , sejak orang asyik gelar KakNa ni sebagai Mak Paus , KakNa rasa KakNa memang perlu untuk bersenam dan kurangkan berat badan . KakNa pun tak nak paksa diri , buat je mana yang mampu dulu . 


Gambar ni diambil masa KakNa beriadah di Taman Merdeka, Johor Bahru bersama - sama suami dan anak - anak . Gambar mereka semua tak ada sebab anak KakNa yang kecik tu buat perangai nak berjalan je . Hehehe . 

Kalau korang nak tahu , gambar ni diambil oleh anak sulung KakNa , Amyrul Arsyad . Sekarang ni , pantang nampak kamera atau apa jua situasi yang dirasanya menarik , pasti dia akan ambil gambar . Kadang - kadang rasa malu juga , yelah Mak Paus nak bergambar . Huhuhu .

Apapun , jangan kecam KakNa yer dengan gambar tu . Rasanya gambar tu dah paling sopan dah . Saja nak kongsi dengan korang aktiviti hujung minggu KakNa . Selain tu , nak kongsi juga perangai anak KakNa yang dah semakin bijak . 

KakNa harap korang pun dapat luangkan masa yang bermanfaat di setiap hujung minggu . KakNa pun baru mula , nanti KakNa cerita lagi .

Terima kasih sudi baca . Assalamualaikum . 

Monday, October 03, 2016

Nak rezeki cukup? Baca dua ayat ini.

Ada dua ayat di dalam Al Qur’an yang jika dibaca setiap malam maka orang yang membacanya akan diberikan kecukupan. 

Dua ayat saja? 

Iya, hanya dua ayat.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: 

“Siapa yang membaca dua ayat terakhir dari surat Al Baqarah pada malam hari, niscaya ia tercukupi.” (HR. Bukhari dan Muslim)

Dalam Nuzhatul Muttaqin syarh Riyadhush Shalihin , Syaikh DR Mustofa Said Al Khin, Syaikh DR Mustofa Al Bugho, Syaikh Muhyidin Mistu, Syaikh Ali Asy Syirbaji dan Syaikh Muhammad Amin Luthfi menerangkan bahwa salah satu makna tercukupi dalam hadits ini adalah tercukupi keperluan dunia dan akhiratnya serta terhindarkan dari semua keburukan. Hadits ini pula yang dicantumkan oleh Ibnu Katsir saat menjelaskan keutamaan dua ayat terakhir surat Al Baqarah ini dalam tafsirnya.

Dua ayat terakhir dalam surat Al Baqarah tersebut tidak lain adalah firman-Nya:

آَمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْهِ مِنْ رَبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ آَمَنَ بِاللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ (285) لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا أَنْتَ مَوْلَانَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ (286)

“Rasul telah beriman kepada apa yang diturunkan kepadanya (Al Qur’an) dari Rabbnya, demikian pula orang-orang yang beriman. Semuanya beriman kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya dan rasul-rasul-Nya. (Mereka mengatakan): “Kami tidak membeda-bedakan seseorang pun di antara rasul-rasul-Nya”, dan mereka mengatakan: “Kami dengar dan kami taat.” (Mereka berdoa): “Ampunilah kami ya Rabb kami dan kepada Engkaulah tempat kembali.” Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): “Ya Rabb kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami salah. Ya Rabb kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Rabb kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Maafkanlah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.” (QS. Al Baqarah: 285-286)




Jom kita amalkan 

Sunday, October 02, 2016

Welcome October!

Hai.

Rasanya macam tak sempat nak tulis pasal apa yang jadi sepanjang Januari hingga September , alih - alih dah Oktober .

Nampak tak ? Masa sangat mencemburui aku . Hahaha . Perasan !

Apapun , Alhamdulillah . Bermula Oktober , bermulalah tahun baru dalam bulan Islam yang mana merupakan bulan ulang tahun perkahwinan aku dan suami . Syukur ya Allah .

Bulan ni jugak permulaan segalanya buat aku semula . Aku akan pastikan segalanya aku rancang dapat dilaksanakan , in shaa Allah .

In shaa Allah , azam tahun baru aku . AKU NAK UPDATE BLOG LEBIH KERAP . Aku akan usaha . Almaklumlah , sejak aku ramai follower (baca stalker) ni , ramai nak tau cerita aku . Hahaha . Nasib kau orang lah . Apapun , doakan hajat dan impian aku di tahun baru ni tercapai . Aamiinn .

Sebelum aku terlupa , lepas ni semua entri aku , aku akan bahasakan diri dengan nama KakNa . Yelah , tahun depan usia aku dah menginjak ke 30 tahun . Dah tigapuluhsen dah ! huhu . so , adalah lebih elok aku gunakan bahasa yang lebih lembut kot . tapi kalau aku dah taip "aku" jangan lah marah yer . Biasalah , kadang manusia bila nak lakukan perubahan memang akan ambil banyak masa . Apa yang penting kita istiqamah je . Sekurang - kurangnya kita berusaha . Tak gitu ?

Okay lah , kita jumpa di entri seterusnya .

Assalamualaikum ! :)

!!Jom Tambah Pendapatan!!