kbba9

! Raya Sale !

Saturday, December 31, 2016

Welcome 2017

*CONSIDERATIONS FOR 2017* 
Some Advice
________________________________
*1. ON EARNING:*
Never depend on single income. Make investment to create a second chance.
_________________________________
*2. ON SPENDING:*
If you buy things you do not need, soon you will have to sell things you need.
________________________________
*3. ON SAVINGS:*
Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving.
________________________________
*4. ON TAKING RISK:*
Never test the depth of a river with both feet.
________________________________
*5. ON INVESTMENT:*
Do not put all eggs in one basket.
________________________________
*6. ON EXPECTATIONS:*
Honesty is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people.
________________________________
*7. Past* is a waste paper, present is a newspaper, and future is a question paper. Come out of your past, control the present, and secure the future.
________________________________
*8. When bad things happen* in your life, you have three choices. You can either let it define you, let it destroy you or you can let it strengthen you.
_______________________________
*9. Our eyes are in the front* because it is more important to look ahead than to look backwards.
_______________________________
*10.* We use pencil when we were young, but now we use pens. Do you know why? Because mistakes in childhood can easily be erased, unlike now.

*Wish you a prosperous 2017 !!*

100 IMPIAN KECIL NURFARHANAH

Bismillahirrahmanirrahim. Ini adalah 100 impian kecil saya, Nurfarhanah Binti Suardi untuk tahun 2016 :

‌1. Saya dah jadi Stokis Sah JSD. - Done! Alhamdulillah. 28/06/2016 (Selasa) 11.00pagi
‌2. Saya nak jual 100 barang bisnes sepanjang 2016.
‌3. Saya nak beli jam sukan (cth : Polar) warna pink.
‌4. Saya nak beli 2 helai baju / blouse muslimah dan menyusu dan 2 helai skirt. - Done buy 2 blouse and 2 skirt at Awanazstyle Kota Tinggi (Red & Mint) on 24/06/2016. Done buy a blouse and skirt at Kilang Bateri, JB on 06/12/2016
‌5. Saya nak buka akaun simpanan peribadi di Maybank. - Done register M2U Svers-i on 13/06/2016
‌6. Saya nak register ahli Powergold untuk saya dan anak-anak. - Done (Aku dan Arsyad - 23/02/2016)
7. Saya nak beli 5 jenis lipstik Fame Cosmetic : Fuschia, Candy, Nude, Party, Desire - Done buy on 20/10/2016 (Nude, Desire, Limited Edition - Topaz and Glam)
‌8. Saya nak beli oven 2.5L RM400. - Saya main undi , RM30x5Orang = RM150, turn saya pada 15/12/2016. Done accepted from Mak Kutu by Poslaju on 01/12/2016, Electric Oven (FABER Size 26L)
‌9. Saya nak betulkan mesin basuh baju. - Done repaired on November 2016 RM80
‌10. Saya nak bayar hutang AEON CREDIT sebanyak RM1,000.
11. Saya nak beli tudung Naelofar - Done buy on 05/07/2016 (Emerald Green)
‌12. Saya nak jumpa leader JSD terbaik saya iaitu Aida Ab Wahab.
‌13. Saya nak jumpa pengasas JSD DS Hanni Borhan.
‌14. Saya nak beli wrislet Carlo Rino RM250.00 - Done buy at AEON after 30% discount RM174.30 on 06/03/2016
‌15. Saya nak bawa anak saya pergi bercuti di Kelantan. - Done #CutiCutiKelantan on 13-16/09/2016
‌16. Saya nak belikan Amyrul Arsyad kereta atau motor mainan yang boleh cas bateri. - Done buy a police motocycle from My Hubby for my kiddos.
‌17. Saya nak beli baju Kurti. - Done buy at Galleria Kotaraya - Hijau
‌18. ‌Saya nak beli sepasang kasut kerja jenama Crocodile.
‌19. Saya nak turunkan berat sebanyak 10kg sepanjang 2016 (Berat sekarang 99.7kg). - Berat 14/08/2016 - 99.3kg , Berat 04/09/2016 - 94.7kg, Berat 29/09/2016 - 97.7kg, Berat 16/10/2016 - 94.5kg
‌20. Saya nak bayar hutang saya pada abah saya sebanyak RM5,000 bermula Ogos 2016. Pinjaman pada 18/06/2016. - Done pay RM on
‌21. Saya nak derma RM1,000 kepada Warga Prihatin. - Done 1.RM20 (13/06/2016), 2.RM20 (22/09/2016), 3.RM20 (20/10/2016)
‌22. Saya nak bawa anak-anak saya, Arsyad dan Akhmal tidur di Hotel. - Done brought them sleep one night at Le Grandeur Palm Resort, Senai, Johor on 16/12/2016 (check in 11.30pm).
‌23. Saya nak beli tiket flight pergi dan balik ke Labuan untuk jumpa adik saya, sebab saya selalu rindu dia.
‌24. Saya nak belikan abah saya hadiah hari lahir bernilai RM1,00.
‌25. Saya nak tebus barang kemas kat Yapeim RM3,000. - Done bayar 1 surat pada 25/04/2016 - RM273.30, 

26. Saya nak balik pada hari Raya Aidilfitri tahun ini untuk salam peluk cium dengan abah saya dan adik beradik saya. - Tak dapat salam adik kesayangan saya juga. "(
‌27. Saya nak buat upah haji untuk arwah mak saya, doakan saya. Al-fatihah.
‌28. Saya nak bantu kawan baik saya Nurul Azlina Aman dalam kerjaya dia, supaya dia boleh berhenti kerja dan bekerja sendiri.
‌29. Saya nak buka akaun syarikat saya di CIMB Bank Berhad
‌30. Saya nak beli handbag untuk pergi kerja. - Done (My Hubby belikan handbag Vincci sebagai hadiah birthday yg ke 29 tahun pada 15/02/2016) (Done by My Hubby, Mango Maroon on 23/06/2016)
‌31. Saya nak belikan anak-anak baju di Butik H&M dan baju tidur di World Of Cartoon. - Done buy 2 pairs for Arsyad and 1 pairs for Akhmal at H&M on 02/07/2016)
‌32. Saya nak makan di Manhattan Fish Market - Done (Treat by My BFF Azlina)
‌33. Saya nak beli cadar bilik saiz queen warna pink atau merah.
‌34. Saya nak beli katil untuk anak bujang saya Amyrul Arsyad dan Amyrul Akhmal
‌35. Saya nak bayar hutang BSN selama 3bulan sebanyak RM350.
‌36. Saya nak beli blazer hitam.
‌37. Saya nak beli basikal untuk Arsyad. - Done buy a bicycle by my father in law
‌38. Saya nak belikan kakak saya Nurfadilah sebuah handbag. - Done 
‌39. Saya nak belanja BFF saya makan. - Done treat Azlina at Papa Rich City Square, Jb on 12/10/2016
‌40. Saya nak bawa anak-anak pergi Legoland dan tidur di sana pada Disember 2016
‌41. Saya nak cuti 2 minggu pada November / Disember 2016.
‌42. Saya nak beli bra dan seluar sukan. - Done buy 1pcs sport bra and 1pcs long pant on 25/08/2016
‌43. Saya nak bawa anak-anak saya cuti di Melaka dan makan kuih keria di Limbongan.
‌44. Saya nak buka akaun SSPN untuk anak-anak saya.
‌45. Saya nak buka akaun ASB buat Amyrul Akhmal.
‌46. Saya nak beli kipas angin.
‌47. Saya nak buat sepasang baju korporat untuk dipakai pada tahun 2017.
‌48. Saya nak belikan Along saya Nurfadilah Binti Suardi handphone Samsung S6 Edge.
‌49. Saya nak belikan bapa mertua saya Abdul Manan bin Ismail handphone Samsung J5.
‌50. Saya nak beli handphone Iphone baru. - Done buy Iphone 5s Silver on July 2016
51. Saya nak beli telekung cotton bernilai RM200. - Done buy Telekung cotton from my friend Kak Munirah (RM120) on 30.06.2016.
‌52. Saya nak sedekah sebanyak RM50 di setiap surau atau masjid yang saya pergi.
‌53. Saya nak pergi gimnasium. -Done. Go with team Be Inspired 2.o at JATOMI, City Square, Johor Bahru.
‌54. Saya nak beli cincin belah rotan dan ukir nama saya.
‌55. Saya nak belikan kasut raya untuk anak-anak - Done buy for both by Mr. Hubby on 02/07/2016 dan 03/07/2016
‌56. Saya nak hadiahkan rantai emas jika adik saya Nurfasihah binti Suardi dapat melahirkan anak perempuan. Jika lelaki, saya nak hadiahkan dia RM200.
‌57. Saya nak hadiahkan diri sendiri blouse daripada butik Mumsluv. - Done buy a pink blouse RM69.00 on 22/09/2016
‌58. Saya nak beli kasut kerja untuk suami saya bernilai RM100.
‌59. Saya nak belikan kasut Jack Purcell warna putih untuk suami saya. - Done buy on July 2016 RM299.90.
‌60. Saya nak simpan 10% deposit rumah idaman saya sebanyak 20K.
‌61. Saya nak daftarkan haji untuk saya, suami dan anak-anak saya (RM8K).
‌62. Saya nak beli barang dan belajar cara make up yang simple. - Done buy Janna Nick Selfie Kit
‌63. Saya nak tebus kesalahan saya dengan kawan baik saya Norashikin binti Mohamed Ba'in, belikan sesuatu yang mungkin dia tak akan lupa.
‌64. Saya nak beli tudung Aidijuma. - Done buy 5pcs at Zalora for RM75
‌65. Saya nak beli jeans Levis saiz 32.
‌66. Saya nak beli blouse / kemeja warna putih.
‌67. Saya nak pergi kelas penyusuan / berpantang / kehamilan.
‌68. Saya nak tempah baju kurung moden. - Done. 
‌69. Saya nak ganti kad ATM CIMB BANK saya.
‌70. Saya nak bagi sesuatu kalau jumpa baby girl rambut panjang. - Done bagi duit raya for my daughter's officemate.
‌71. Saya nak jadi agen Dian'z Vitamin. - Done on 22/09/2016
‌72. Saya nak bawa anak saya dan anak saudara saya Nur Qistina pergi Hello Kitty.
‌73. Saya nak beli vacum warna hitam atau merah.
‌74. Saya nak beli laptop baru warna pink RM1500.
‌75. Saya nak simpan RM1,000 dalam akaun Tabung Haji saya dan anak-anak (Jumlah RM3,000).
‌76. Saya nak beli langsir warna krim.
‌77. Saya nak beli Lipstik keluaran Mamadil.
‌78. Saya nak beli almari dapur.
‌79. Saya nak join program kurus anjuran Jabatan saya. - Done join Programme Be Inspired 1.0 and 2.0 . I won 4th Round Up on Be Inspired 2.0 and get RM50 + goodies.
‌80. Saya nak bawa abah saya dan adik beradik saya bercuti di Melaka.
‌81. Saya nak bantu suami saya merealisasikan impian mencetak baju jenama beliau sendiri.
‌82. Saya nak beli tudung bawal Pucci. - Done buy at 07/12/2016
‌83. Saya nak beli ampai jemuran besi yang besar. - Done buy by Mr. Hubby at Lazada on Dec 2016
‌84. Saya nak beli kasut Women Stan Smith by Adidas, RM400 atau Coneo QT Shoes RM250
.
‌85. Saya nak bantu kakak saya Nurfadilah binti Suardi upgrade diri.
‌86. Saya nak beli ampai baju untuk sangkut baju yang dah gosok. - Done buy 2pcs by My Love at Tesco on 26/08/2016
‌87. Saya nak kumpul duit untuk pergi umrah dengan anak-anak saya.
‌88. Saya nak beli kasut kerja warna hitam bertutup penuh. - Done buy on October 2016 at Bata AEON Taman Universiti
‌89. Saya nak beli insurans kesihatan buat saya dan anak-anak.
‌90. Saya nak belajar masak kuah kacang kesukaan suami.
‌91. Saya nak botakkan rambut anak saya si Amyrul Akhmal. - Done @Kedai 2 'Z' on 08/02/2016
‌92. Saya nak pindah kuarters baru selepas raya. - Done moving out from old house on 10/10/2016

‌93. Saya nak beli hadiah perkahwinan buat suami saya, sebentuk cincin.
‌94. Saya nak pergi semua bahagian di Jabatan saya pada tahun ini. - Done 1.Sg. Pulai 2. Pasir Gudang
‌95. Saya nak belanja seorang kawan / keluarga sebulan sekali, bermula Febuari 2016. - Done (Feb:Ain dan Ika Praktikal) (March:MIL) (April:My Sons) (8 Mei:Half of officemate) (19 Mei:Officemate&MIL) (August:My Love and Kids) (October:Azlina)
96. Saya nak beri suami saya RM3,000.00 pada dia untuk dia mulakan bisnes baju dia.
97. Saya nak pergi Universal Studio Singapore dengan kawan baik saya Nurul Azlina Aman.
98. Saya nak belajar makan secara "eat clean".
99. Saya nak keluarkan jenama baju sendiri. Fokus pada blouse dan menyusu.
100. Saya nak cuti tanpa gaji untuk fokus dengan bisnes online saya.

Saya edit semula mengikut kemampuan saya. Walau banyak perubahan, namun saya harus tahu bahawa saya sedang mengukur baju di badan sendiri. Saya juga yang mampu mengubah nasib saya bukan orang lain. 

Mohon jangan kecam. ^_^

Semoga Allah permudahkan saya menunaikan impian kecil saya. Aamiin Allahumma Aamiin.


Updated : 28.12.2016 

Friday, December 30, 2016

Bersihnya kulit





Hai korang . Siapa pernah jumpa KakNa masa dalam gambar ni ?

KakNa sebenarnya rindu nak ada kulit bersih macam ni . Masa mengandungkan Arsyad , kulit memang bersih sangat dan ramai puji mengandung anak perempuan . Sampai sekarang , kulit Arsyad memang bersih dan kalau tengok macam perempuan , KakNa pun tak sangka , rezeki anak sulung ni , buat kulit KakNa semakin elok dan bersih . Syukur , Alhamdulillah . 

Thursday, December 29, 2016

Akhmal vs Firas


Geram tau budak dua orang ni . Kalau nangis , dua - dua sama kuat . Tapi Akhmal lagi kuat lah . Tapi biasalah baby kan .

Baju ni daripada Arsyad bawa ke Akhmal then Firas . In shaa Allah , kalau Firas ada adik lagi boleh pakai . Eh ? :)

Tetiba rasa macam nak ada baby lagi . Tet !

Wednesday, December 28, 2016

Ragam Anak - Anak :-)

    
   

 

Assalamualaikum w.b.t.

Tengah rehat - rehat tadi pengasuh anak hantar gambar anak - anak . Ya Allah , rindu pula kat diorang . Teringat malam tadi KakNa termarah si adik Akhmal ni . Kesian dia . KakNa pun tak tahu akhir -akhir ni kenapa asyik nak marah - marah diorang . Maafkan Ummi sayang . :(

Gembira sakan diorang dapat naik kereta Mama ajak pergi kedai . Suka lah tu ! Si adik tu geram betul ! Pandai buat muka tau ! Haisshh , sabar jelah , anak - anak . Semoga tidak menyusahkan orang yang menjagamu yer sayang .

Anak ini memang anugerah Allah , KakNa bersyukur Allah bagi KakNa rezeki anak , walaupun rezeki duit tak seberapa namun tak pernah putus . Yang penting KakNa tak pernah putus asa untuk dapatkan rezeki yang berkat dan dirahmati Allah . Begitu juga dengan suami , Alhamdulillah KakNa nampak suami sentiasa cuba buat yang terbaik untuk membahagiakan kami sekeluarga . Terima kasih sayang !

Apapun , terima kasih bagi yang sentiasa mendoakan kesejahteraan kami sekeluarga . Terima kasih juga yang sentiasa ambil berat pada kami , dan sentiasa menjaga anak - anak kami ketiak kami pergi bekerja . Semoga Allah sentiasa merahmati dan membahagiakan mereka dunia dan akhirat .

Till then . 

Friday, December 23, 2016

Sayang Dua Beradik

 

Assalamualaikum w.b.t.

Hai korang . Dah makan ke ? Pergi mana cuti panjang ni ? Mesti seronok kan ? Bagi yang ada anak sekolah mesti tengah sibuk lagi buat persiapan untuk anak - anak . KakNa ? Belum ada anak yang sekolah lagi . Hehe . 

Hari ni KakNa nak kongsi sikit tentang anak - anak KakNa , si Amyrul Arsyad dan Amyrul Akhmal . Yelah , anak lelaki kan . KakNa rasa sekarang baru KakNa faham kenapa Allah bagi pada KakNa anak lelaki dua orang . 

Semua orang tahu anak ini anugerah Allah , Allah bagi pinjam kejap je . Sama macam suami , pun pinjaman juga . Tapi , macam mana kita nak hargai apa yang dah dipinjamkan pada kita adalah bagaimana kita melayan dan menjaga amanah itu .

Dua beradik ni setiap hari , memang buat darah KakNa naik . Tapi , dalam masa yang sama , mereka juga pandai untuk memujuk KakNa agar sentiasa menyayangi mereka . Sampaikan kadang - kadang KakNa rasa menyesal sebab marah diorang . Hurrmm .

Korang tau , masa KakNa ambil gambar ni , Akhmal dan Arsyad tengah makan nasi . Arsyad nampak sangat tengah kemam nasi dalam mulut . Akhmal pula memang semua makanan yang masuk ke dalam mulut dia , dia telan sahaja . Kalau datang angin baik mereka , makan boleh bersuap - suap , boleh berguran senda . Tapi , kalau datang angin kus - kus dia , semua benda di depan mata akan dibalingnya . Lagi - lagi si adik , Akhmal . Haisshh . 

Tahun depan , si abang Arsyad dah nak masuk 3 tahun . Kejapnya masa ! Macam baru semalam je bersalinkan dia . Adik Akhmal pula nak masuk 2 tahun . How times flies ! Masing - masing nak tunjuk pada KakNa diri masing - masing punya kehebatan . Masing - masing nak tunjuk hero . Hehehe . Kadang - kadang KakNa gelakkan jela bila melihat gelagat mereka . Kadang - kadang boleh jadi singa juga . Kesian anak - anak , dahlah masa bersama tak banyak lepas tu asyik kena marah pula :(

Kalau Allah bagi pinjaman lagi pada KakNa , KakNa memang akan sambut dan terima dengan hati yang terbuka . Cukuplah pengalaman lalu , KakNa nak belajar menerima dan menghargai apa yang ada di depan mata selagi mampu . Biarlah kenangan yang lepas menjadi sandaran kehidupan yang akan datang . In shaa Allah .

Oklah , sampai sini sahaja . Lain kali KakNa sambung lagi . 

Assalamualaikum . ^_^


Thursday, December 22, 2016

Wishlist 2016 : Oven - Done

 

Alhamdulillah , one of my Wishlist 2016 dah tercapai . KakNa main undi nak beli oven ni , main RM30 x 5 orang , so total RM150.00 siap pos . Murah kan ? Mana nak dapat harga macam ni kalau beli kat luar . 

Sebenarnya main undi untuk Oven Morgan 20liter, tapi Mak Kutu bagi tukar yang lagi besar  sebab bayar kutu awal. Tu yang dapat oven Faber ni . Alhamdulillah sangat tau , yelah daripada 20liter menjadi 26liter . Siapa tak suka oooiii ! 

Oven ni dah sampai masa 01.12.2016 aritu , dah nak dekat sebulan dah . Datang ngam - ngam hari Anniversary KakNa . Kira macam SUPRISE buat hadiah diri sendiri lah ni kan . Happy gila masa dapat tu . Kebetulan masa tu suami out station so , dia tak tahulah saiz sebenar oven ni . Bila dia balik dan tengok , amekkaw terkejut dia ! Hehehe . Suami tumpang gembira sebab wishlist KakNa dah tercapai .

Haa .. KakNa tahu korang nak tanya apa kan ? Mesti korang nak tanya dah guna ke belum ? Eh , memang belum lah ! Sebab KakNa masih tak tahu nak masak apa guna ni . Tulah manusia nia , bila tak ada beriya nak beli . Bila dah beli , tak guna . Haiisshhh . Harap tak jadi tukun lah oven ni kan ?

Tahun depan kita tengok tercapai ke tak wishlist KakNa yer . Korang jangan cemburu tau , KakNa kalau tak main undi pun tak merasa nak beli ni . Almaklumlah komitmen banyak . Hehehe . 

Terima kasih sudi baca . Jumpa lagi . ^_^

Tuesday, December 20, 2016

Nota daripada kawan








Bila ada orang bagi KakNa dokumen dengan coretan macam ni , terus rasa ada secret admire ! Hahaha ! Baru calit CC Cream sikit dan pakai maskara tau ! Hehe .
#kbba9 #KakNaStories #bilaadakawansamatingtong

Monday, December 05, 2016

Anak lagi ?

Assalamualaikum .
Jangan tanya soal anak lagi . 
Biar Allah yang beri . 
Rezeki anak itu sangat rahsia .
Cukuplah yang ada buat masa ni .
Trauma ? Korang tak rasa . 
Kasut dan jalan kita tak sama .
Aku dan kau puny jalan yang berbeda .
Fahami jiwa ku , nescaya kau akan bisa difahami . 
Terima kasih .

!!Jom Tambah Pendapatan!!