kbba9

DUIT MODAL

Thursday, April 27, 2017

Amyrul Akhmal Turns 2 ( 28.04.2015 - 28.04.2017 )


Happy Birthday To You Sayang !

Sekejap je rasa kamu dah dua tahun :'(

Hari ni , Ummi tunaikan permintaan kamu untuk beli sebuah basikal ,
 kongsi dengan abang yer sayang . 
Nanti tahun depan beli lagi satu pulak . 
Tahun ni , kamu pulak jadi abang , so , kamu tak leh manja lelebih macam sekarang tau ! 
Kamu lah anak yang buat Ummi kuat hadapai semua dugaan ni sayang .
Ummi sayang kamu tau !

Jangan nakal - nakal yer !


muka pasrah suruh amek gambar

 
paling eksaited

 
manja !

  
alahai , gemuknya Ummi :'(

Tahun ni sambut birthday kat Umah TokMak , macam biasalah . Sebab babah bawak kita pergi sini , in shaa Allah , tahun depan duduk taska kita sambut dengan kawan - kawan yer sayang . Tak ada majlis besar tapi cukuplah sebiji kek sebagai penghargaan , agar kamu tahu bahawa Ummi dan Babah tak pernah lupakan kamu tau !

Masih terbayang saat melahirkan kamu di Hospital sayang . Apapun , Ummi tahu kamu anak yang soleh dan membawa rezeki buat Ummi dan Babah . Semoga Allah sentiasa lindungi diri kamu dan merahmati kehidupan kamu .

Dua tahun dengan kamu mengajara Ummi erti kesabaran dan pengorbanan . Semoga kamu mampu balas pengorbanan Ummi bila besar nanti .

In shaa Allah .


Wednesday, April 26, 2017

Wordless Wednesday #12 : Awak , saya sayang awak tau !


Awak , saya sayang awak tau .

Awak , 
Saya tahu saya manja , tapi awak selalu juga manjakan saya .

Awak ,
Saya tahu saya garang , tapi awak juga punca saya garang .

Awak , 
Saya tahu saya sensitif , tapi awak juga buat saya jadi sensitif .

Apapun , saya sayang awak tau .

Semoga Allah rahmati hubungan kita sekeluarga sehingga ke akhir hayat . 

Aaminn .

Tuesday, April 25, 2017

Produk, peluang dan rezeki

Produk yang baik, kadang kita tak perlu tamak untuk jadi agen, sebab kita nak murah untuk jadi pengguna. 

Pengalaman KakNa sendiri, banyak produk yang memang KakNa repeat order tapi KakNa tak jadi agen. 

Tak pasti kenapa, tapi kebanyakkan produk begitu. 

Mungkin juga faktor modal. 

Tapi, kalau korang dah jumpa produk yang baik dan modal yang cukup. 

Sila ambil peluang yer untuk buat sehabis baik. Jangan macam KakNa, bila kerja hakiki banyak sikit je nanti bisnes tak jalan 😝

Apapun, happy for today sebab beri rezeki pada orang lain. 

Semoga esok lusa ada rezeki KakNa pulak. 

Selamat malam.

Saturday, April 22, 2017

Tanggung dan jawab

 

Skrg aku malas nak ubah pape, nak persoalkan pape. 

Kau buat, kau tanggung.
Aku buat, aku tanggung.

Kalau kau rasa bertanggungjawab, kau tanggunglah.
Kalau aku rasa bertanggungjawab, aku tanggunglah.

Kalau tak? 

Tak ada siapa paksa kau, atau aku. 

Aku tak ada benda nak bangga dengan diri sendiri pun.

Kau?

Aku tak pasti.

Kau rasa aku tengah cakap pasal kau ke? 

Yer, kau yang tengah baca.

Tepuk dahi tanya diri.

Kau ada rasa tanggungjawab pada orang lain dan diri sendiri?

YA.
TIDAK.

Kau TENTUKAN.

#KakNaBebel 

Friday, April 21, 2017

Jujur

 
JUJUR

Jujur tu, ibarat kaca. Kau khianati kejujuran tu, ibarat kau sedang cuba jatuhkan kaca ke lantai.

Kaca ni kalau jatuh pecah berderai. 

Kau nak gam balik? Sila lah usaha gigih sampai berjaya.

Kau tak jujur dengan orang, kau yang rugi. Pahala kau orang yang kau tipu tu akan ambil.

Soalannya? 

Kau tipu kau dapat apa? 

SERONOK?

#KakNaBebel

Thursday, April 20, 2017

8.07 am

8.07am
Dah abis berlari sampai ada yang cakap jalan x jejak tanah.
Nak kejar punch card punya pasal. Insaf! Nak solat pun tak terkejar2 macam ni. 😪 Teruknya aku rasa.
Allah, kadang tak tahu nak adjust masa macam mana lagi. Bangon awal pukul 5 pun tetap lambat sebab hero-hero punya penangan.
Allah, bukan x bersyukur. Tapi nak bagi kefahaman. Tak apalah, next month Ummi tukar balik pukul 8.30am.
Demi anak-anak.
Suami tak tolong ke? Sabar dulu, jangan buat tuduhan melulu. Tak tahu jangan main buat cerita. Kita tak berada di kasut yang sama.
Apapun, Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani, Jom mulakan kerja !
Senyum . 😘
#FamilyIsMyPriority

Wednesday, April 19, 2017

Wordless Wednesday #11 : #KakNaReview - Wonda Kopi Premium - Mocha


Hai korang . 

KakNa nak share rahsia ni . Hehehe .

Korang nak tahu tak ?

Satu - satunya jenama kopi yang KakNa tak akan tolak kalau ada orang bagi atau ajak minum . Serius , sedap giler ! 

KakNa boleh ketagih . 

Ala , sama macam orang ketagih Nescafe tu lah . 
Kopi Wonda ni memang mengancma bau dia , tekstur dia halus sedap , 
lagi - lagi kalau minum sejuk - sejuk . 

Kebetulan , kat opis KakNa ada jual dalam mesin air tu , apalagi , 
memang hari - hari lah beli . ^_^

oopps , tapi sekarang kena kurangkan , 
kang tak pasal - pasal kena bebel plak dengan nurse masa check - up nanti .

Okaylah , korang yang tak pernah cuba boleh cari dan rasai kenikmatannya yer . 

Lepas tu kongsi lah cerita yang sama dengan kawan - kawan . 

Ada yang nak belanja KakNa ? 

#WondaKopiPremiumMocha

Saturday, April 15, 2017

Maafkan Ummi Sayang 😭

Anak .
3 tahun 2 bulan 9 hari yang lepas , masa awak lahir , Ummi sedih sangat . Sebab ummi tak dapat nak skin to skin dengan awak . Ummi tak dapat susukan awak terus . Ummi bodoh masa tu , Ummi malas cari ilmu . Ummi hanya tahu nagis sebab Ummi tak dapat lahirkan awak secara normal . Semua kata Ummi lemah . 

Sejak awak lahir , Ummi tak dapat tengok awak , Ummi rindu . Ummi bius penuh , Ummi tak ingat doktor cakap apa , Ummi tak pasti awak lelaki ke perempuan . Yang Ummi pasti Ummi tahu awak hidup . 

Babah tengok awak , babah cakap badan awak penuh wayar . Babah tak dapat pegang awak , azankan awak . Tapi , Ummi lagi sedih , doktor kata Ummi hanya boleh tengok awak lepas air dalam botol Ummi habis . Ummi tak sabar . 

Pagi hari kedua , Ummi tipu nurse tu . Ummi cakap Ummi nak yak , nurse suruh yak atas katil , tapi Ummi tak nak . Ummi pujuk nurse tu bukak air kat tangan Ummi . Nurse tu kata , tak boleh , sebab Ummi perlu lagi dua botol air . Ummi usaha lagi , pujuk lagi , akhirnya nurse tu setuju . 

Bila Ummi "paksa" diri bangun pergi ke toilet , walhal masa tu babah tak datang lagi melawat , Ummi beritahu nurse tu yang Ummi cukup kuat nak tengok awak . Nurse tu senyum dan cakap " Puan , puan hanya boleh tengok anak puan selepas suami puan datang " Ummi senyum , Ummi doa awak dah keluar NICU , dan duduk wad biasa . Ummi rindu .

Naluri Ummi cukup kuat , Ummi call babah , tapi babah tak angkat , Ummi dapat tahu awak dah pergi wad biasa , hati Ummi meronta - ronta . Ummi ingin dakap awak , Ummi dah sediakan nama untuk awak . Ummi tak sabar nak panggil awak .

Ummi rindu .

Masa berlalu lambat , nak makan pun Ummi tak lalu . Menunggu babah datang melawat Ummi tak kunjung tiba , berulang kali Ummi ke kaunter nurse nak "minta izin" melihat kamu . Namun usaha Ummi gagal . 

Tertidur , terjaga , tidur kembali , babah tetap tak muncul . Penat agaknya menunggu Ummi bertarung nyawa . Iyalah , menjadi penunggu kan penat . Lain lah Ummi , dibius semasa dilapah . Betul kan anak ? Semua bilang pada Ummi begitu . 

Waktu yang ditunggu hampir tiba . Doktor Pakar datang meronda . Masa ni Ummi dah tak sabar nak "minta izin" dengan mereka pula . Iya , mereka izinkan , dengan syarat "suami puan mesti ada sama ya ? Kami tak mahu ambil risiko ." 😪

Lamanya masa sayang . Ummi rindu kamu anak .

Tak lama kemudian babah datang . Babah cakap babah pergi tengok kamu dulu , baru pergi ke Ummi . Sayang sungguh babah kepada kamu yer . Kalah sayangnya pada Ummi . Emm .

Sampai ke wad Ummi , waktu melawat tengahari hampir tamat , tapi waktu melawat wad kamu masih boleh dimasuki asalkan ada hitam putihnya .

Ummi pujuk babah . Babah carik kerusi roda , almaklumlah Ummi kan "wanita cacat" . Usaha babah tak cukup keras , babah hanya bagi jawapan kerusi roda habis seperti kata nurse di kaunter . Ummi diam , pasrah . Rindu lagi . 😩

Kali ni Ummi nekad , Ummi bilang pada babah , Ummi mahu jumpa kamu . Mahu juga , hari tu juga , rindu tak tertahan lagi . Rindu bau syurgamu , rindu mahu memanggil namamu .

Babah bilang , jika mahu melihat kamu , Ummi perlu berjalan , jika menunggu kerusi roda , sampai bila tak akan ada .

Apalah yang Ummi fikirkan pada ketika itu . Hanya seraut wajah anak yang Ummi tunggu selama 42 minggu 4 hari . Ummi ingin mendakapmu . Perlahan - lahan Ummi berjalan menuju ke kamu , Ummi ingin berlari , tapi luka Ummi tak mengizinkan . Tatkala berjalan Ummi dapat rasakan sedikit pendarahan dan pening lalat , namun Ummi diamkan kerana tak mahu babah kamu risau . 

Arrghh ! Persetan itu semua ! Apa yang pasti Ummi hanya mahu melihat kamu . Itu saja .

Kamu tahu tak anak , saat Ummi tahu kewujudan kamu di dalam rahim Ummi , Ummi tak sabar untuk melihat kamu di dunia .

Walaupun babah kamu menyakiti Ummi sebelum , semasa dan selepas adanya kamu , Ummi tak pernah salahkan babah . Pada Ummi , Ummi bersyukur babah sudi pilih Ummi untuk lahirkan kamu , walaupun tak sesempurna insan lain .

Anak , andai satu hari nanti , kamu rasakan bahawa Ummi terlalu banyak menyakiti kamu , Ummi minta maaf . Terkadang Ummi tertekan dengan masalah kerja , malahan dengan babah kamu juga .

Jangan kamu salahkan babah kamu , sebab tanpa babah kamu , kamu mungkin tak ada di dunia ini . Mungkin juga tiada siapa yang sudi untuk mengahwini Ummi .

Anak , tak mengapa kamu lebih menyayangi babah kamu . Itu akan lebih menyakinkan Ummi bahawa kamu tak akan merindui Ummi jika Ummi pergi . Cukuplah Ummi tahu , kamu bisa menghadiahkan Al-fatihah buat Ummi nanti .

Anak , Ummi tak ada wang ringgit yang banyak untuk menghadiahkan beribu mainan buat kamu , tapi , Ummi akan pastikan perut kamu sentiasa terisi . Mungkin juga bukan duit Ummi yang membelinya , tapi doa Ummi agar reZeki kamu sentiasa melimpah ruah .

Anak , hari ini Ummi telah menyakiti kamu , jujur tiada niat Ummi . Ummi minta maaf . Ummi memang bukan Ummi yang sempurna buat kamu , tapi Ummi percaya , kamu pun tahu apa yang Ummi telah buat pada Ummi . Ummi cuma harap satu hari nanti kamu akan mengerti .

Anak . 
Hari ini kamu mungkin tak mahu tidur bersama Ummi . Tak mengapa . Ummi harap , Ummi masih punya berpuluh ribu hari atau beratus ribu hari untuk tidur disebelah kamu . 

Anak .
Hari ini kamu mungkin akan lebih dengar cakap babah kamu , tapi Ummi tahu , satu hari nanti kamu akan datang pada Ummi menceritakan segalanya pada Ummi .

Anak .
Ummi sakit anak .
Ummi tak bisa memberitahu dan menerangkan kepada kamu .

Anak .
Usah ditanya apa sakit Ummi kamu .
Apa punca sakit Ummi .
Ummi tak bisa menjelaskannya , kerana Ummi tahu , bukan sahaja kamu , malah tiada siapa pun ingin tahu .

Anak .
Ummi sayang kamu .
Demi Allah . Ummi tak boleh jika sehari tidak menciummu .
Maafkan Ummi anak .

Ummi juga manusia biasa .
Semoga Allah permudahkan urusan Ummi untuk merawat sakit Ummi .
Maafkan Ummi anak .
Jangan pernah salahkan babah kamu andai satu hari nanti kau sudah mengerti .
Ummi yang salah .
Ummi yang terlalu sayangkan babah tapi bukan diri sendiri .

Anak .
Jaga adik - adik mu yer sayang .
Semoga Allah merahmatimu selalu .

Ummi ,
Pendosa .
11.40 malam
Sabtu
15 April 2017

Thursday, April 13, 2017

#KakNaReview : Farm Fresh Mixed Berries Yogurt

Assalamualaikum .

Korang dah sarapan belum ?

KakNa dah sarapan , pagi - pagi dah minum Susu + Koko Crunch . Sedap tau , nyummy !

Okaylah , hari ni , KakNa nak share tentang satu produk ni . Best sangat tau ! Korang mesti pernah cuba kot , sebab dia agak terkenal di kalangan netizen . Huhu .

Korang mesti suka minum Yogurt kan ?

KakNa memang suka sangat tau . !

Sejak pregnant anak yang ketiga ni , KakNa tak boleh minum susu Dutch Lady , jadi KakNa cuba cari susu lain , so , terjumpa lah susu Farm Fresh ni . Rasanya memang natural dan bagus sangat sebab KakNa minum perut pun lawas. Tambahan pula , Farm Fresh ni ada macam - macam jenis susu dan yogurt . Banyak sangat kalau nak cerita satu - satu . Kalau korang nak info lanjut , korang boleh tengok dalam website dia Farm Fresh Malaysia .

Tapi ada satu susu dia yang KakNa belum dapat minum dari anak kedua iaitu Susu Kurma . Ntah bila akan dapat minum pun tak tahu , huhu . 

Okay , sambung semula pasal yogurt ni , comel je yogurt ni tapi rasanya bila KakNa minum sebotol pun dah kenyang tau . Rasa buah yang sebenar selaras dengan konsep Farm Fresh itu sendiri iaitu 100 % Genuine Fresh Milk dan NO Colouring . Sedap sampai tak sedar dah habis sebotol . Hehehe . 

Comel kan ?

Botol Yogurt ni memang kecik je , isinya pun cuma 200g sahaja . Tapi pada KakNa , cukuplah buat tampung lapar atau untuk sesiapa yang nak berdiet . 

Untuk pengetahuan semua , perasa Mixed Berries ni adalah pertama kali KakNa cuba , sebab selalu KakNa memang beli perasa mangga je . 

Menarik sangat ! I like !

Warna tutup di dalam yogurt ni hijau cair ( tak tahu nak panggil hijau apa ) tapi , warna yang KakNa suka lah . Warna pastel yang menggoda jiwa . Huhuhu . 

Emm , rasanya itu jelah kot nak kongsi . Sebab KakNa ni pun masih mengasah bakat dalam penulisan ni . Maaf kalau ada yang bosan baca entry KakNa .

In shaa Allah , KakNa akan perbaiki lagi kemahiran menulis KakNa . Asalkan korang tak jemu nak datang baca . Huhuhu . 

Sehingga berjumpa lagi , dan terima kasih kembali . ^_^

Wednesday, April 12, 2017

Wordless Wednesday #10 :


Alahai . 
Kalau baik , melting sungguh dua beradik ni . 

Kalau gaduh ? Haishh , macam nak terbalik rumah tau ! 

Apapun , tak lama lagi nak jadi abang dah diaorang ni . 

Hehe ..

Monday, April 10, 2017

😪

Assalamualaikum.

Lelaki, kalau hanya tahu buat isteri mengandung, tak leh tolong pegang anak masa isteri tengah check up, sila potong "jari" anda! 

Jangan bagi alasan baby lembik lah apalah. 

Geram. 

Terasa?

Nasiblah. Hidup mesti ada perikemanusiaan.

#taksindirsesiapa
#talktomyself
#KakNaBebel

Saturday, April 08, 2017

Seram , Meremang , Berpeluh

 

3.40 pm
8 April 2017

Kau tengah khusyuk menaip. Tiba-tiba.

"Kring. Kring. Kring. Kring." 

Deringan di telefon yang paling hampir dengan kau, tapi bukan di meja kau. 

Save dokumen, tutup pc. 

Kemas-kemas barang.

Balik.

Pergghhh...

Hari ni KakNa datang opis sebab nak setelkan kerja - kerja EKSA yang tertinggal lagi . Almaklumlah , orang dah tak suka kita . Siapa tahu lepas naik bersalin ni kita dah tak duduk Cawangan ni lagi kan ? Jadi kita buatlah sehabis baik . Walaupun tahu , rasanya dah habis baik dah buat , tetap tak leh puaskan hati orang yang ada di sekeliling KakNa. 

Niat hati nak datang awal pagi , tapi sebab lepak semalam tak hilang lagi , maka tundalah sampai ke petang . 

1.48 tengahari 
Thumb print . Bukan dapat claim pun , tapi sekadar bukti datang opis . Tu je .

Naik lif , tekan Tkt. 11. 

Ting . Lif pun sampai .

Bukak je pintu opis , selalu senang je , tapi hari ni agak struggle lah nak bukaknya . 

Emm , perghh ! Meremang segala bulu yang ada . Mana taknya , masuk - masuk dah dengar orang berkawad lah . Orang berlari lah . Tawakal je pada Allah sebab dah niat nak buat kerja kan . Apalagi , KakNa cepat - cepat ambil penyapu dan sapu tempat second boss semalam yang penuh dengan sampah solatape . 

Tengah seronok sapu , sebab nak buat kerja lain . Haaaiisshhh , bunyi orang berjalan dekat je dengan meja KakNa . Bunyi tu datang daripada bilik fail . Hurmm . Terus cepat - cepat sapu sebab nak buat  kerja lain tanpa fikir apa pun . Bacalah apa yang terlintas kat otak masa ni . 😱

Last sekali dah tak tahan dengar macam - macam bunyi , KakNa terus sound direct je . 
"Kejaplah , aku ada kerja nak buat ni . Sikit je lagi . Kejap lagi aku balik lah . "

Senyap .

Tak ada bunyi lagi . 

Sebab leka buat kerja dia bunyi lagi . Kali ni agak kuat dan boleh rasa "gegarannya" . Yelah , berlari dan berkawad kat tingkat atas kot . So , korang rasa ? 

Masa ni buat rileks je , macam tak ada apa - apa , padahal Allah je yang tahu betapa risaunya hati ni . Kerja tak siap lagi . Kertas yang dah print tak laminate lagi . 

Okay . Buat tak tahu jelah , terus masukkan kertas yang dah print dalam kertas laminate , esok boleh terus laminate . 

Siap .

Duduk kejap , fikir nak buat apa , ting ! Surat sebut harga tak buat lagi . Zas zas zas , siap satu surat , buat pula surat kedua . Taip salah , taip salah . Taip salah . Terus keluar dari mulut , "tahulah tak bagi buat kerja , tapi tolonglah , sikit lagi ni . " 

Tup - tup , eh okay plak , bila nak print tengok surat yang first tadi salah . Alahai , rugi kertas tau ! Gggrrrrr ..

Bukak folder tadi , betulkan surat first . Taaraa . Siap ! Tengah olah surat kedua  dan ketiga , tiba - tiba .

Kring. Kring. Kring. Kring. " 

Pantas kepala KakNa toleh ke belakang melihat jam di atas kabinet . Haiishh .

3.40 petang .

Save dokumen , tutup pc , tutup kipas , kemas barang dan siap - siap nak balik . 

Tengah kemas pun dia bunyi lagi , kali ni hentakan agak kuat . 

Berpeluh tiba - tiba KakNa rasa .

Alahai , apalah nasib ek . 

Kerja pun tak siap . Uhuhu . So , balik lah kita . Esok sambung lah lagi .

So , korang rasa seram tak ? Hahahahaha .
#KisahSeramKakNa 

Thursday, April 06, 2017

Maaf

Maaf.

 

Pengajaran yang aku dapat hari ni, bila aku mintak maaf belum tentu orang akan maafkan aku. 

Aku pun kadang susah nak maafkan orang. So, aku tak nak fikir. 

Tak apalah. 

Orang kata kalau sekali kita buat salah, semua yang baik kita pernah buat memang orang tak akan nampak.

Kita ni hidup sekejap je. Aku dah minta maaf, tapi kalau orang masih tak nak tegur, aku tak leh kata apa. 

Maaf juga jika kerana aku buat orang lain menjadi manusia gagal. 

Iya, aku sorang yang perlu berubah. 

Sebab Aku manusia teruk. 

Aku kan pendosa yang tak pernah lekang dari melakukan khilaf. 

Mungkin lepas ni kau akan jumpa yang lebih baik daripada aku.

Aku tak simpan dalam hati. Sebab aku tak tahu entah esok lusa aku mati.

Aku cuma tahu, aku tak layak pun dipuji apatah lagi dipercayai. 

Aku cuma pegang. Manusia tak akan pernah dapat memuaskan hati manusia yang lain. 

Sebab?

Sebab hati kita ALLAH yang pegang.

Sekali lagi, maaf. Aku minta maaf. Aku bukan mintak simpati, aku cuma merendah diri. 

Maafkan aku sekali lagi, kerana aku kau yang disakiti.

Pendosa.
06.04.2017
11.25malam
Khamis

Wednesday, April 05, 2017

Wordless Wednesday #9 : Amyrul Akhmal 2 Tahun

Assalamualaikum Semua .

Sekejap je kan kita dah masuk bulan 8 Rejab . Lagi berapa hari je nak puasa . Emm .. Terasa macam baru semalam masuk tahun 2017 . Fuhhh !!

Alhamdulillah , pelbagai cabaran dan rintangan dalam menjaga anak - anak namun KakNa gagahi juga . Yelah , siapa lagi nak jaga anak - anak kalau bukan KakNa kan ?

Meh , tepek sikit budak manja nak dapat adik ni . Geget kang baru tahu ! 


Hari ni KakNa nak kongsi rasa gembira tentang anak kedua KakNa .

Pada 8 Rejab 1436 H (2 tahun Hijrah ) yang lepas , masa KakNa dah tahu masa nak sampai untuk lahirkan dia , KakNa memang terkejut sangat sebab sakit sebelum due . Sakit contaction masa dia ni lain macam tau . Jenis sakit macam apa , sampai je HSI terus tak sakit , cuma lemah jelah . Apapun , syukur . Semuanya dah selamat , dan dia sekarang dah 2 tahun pun ( bulan islam ) .

Manja lagi sejak - sejak nak jadi abang ni . Semua nak kena ikut cakap dia . Haish , geram tau KakNa dengan dia ni . Kalau ambil gambar sekarang asyik mencebik je , dulu tak sangat tau . Kalau menangis ya rabbi .. Allah je yang tahu . :(


Okaylah , tu je nak share . Kata wordless wednesday kan ? hehe . Tunggu birthday dia eh , nanti KakNa buat entry panjang sikit .

Thanks sudi baca !

Monday, April 03, 2017

#KakNaReview : Ice Cream Sandwich Vanilla & Chocolate

Assalamualaikum , 

Panas tak cuaca tempat korang hari ni ?

Ice Cream Sandwich Vanilla & Chocolate

Gambar 1


Gambar 2

Fuhh , tetiba teringa aiskrim sandwich ni . Gulp ! Telan air liur jelah . Hehe . KakNa kali pertama cuba aiskrim ni masa awal bulan lepas . Fuh , baru nak review sekarang , nampak sangat dah berlapuk dalam draft tu . hehe .

Masa jumpa aiskrim ni , KakNa nak pergi bayar minyak kereta di Stesen Petron , Tampoi dengan anak - anak , tetiba mak yong ni terasa nak makan aiskrim . Belek punya belek , last - last ternampak pula aiskrim ni , apalagi , rembat lah satu . KakNa beli satu je sebab tak pernah rasa , takut tak sedap kan . Lagipun masa ambil tu KakNa memang tak tengok harga , takut mahal pula .

Tup tup sampai je kereta askar - askar KakNa dah tak sabar nak makan termasuk Mr. Clerk sekali , adoiyai . Benda dahlah kecik je , hehe . Maka , berkongsilah kami aiskrim ni seorang sedikit .

Nyummmy ! Sedap ! Serius KakNa suka tekstur sandwich dia yang lembut dan rasa Vanilla dan Coklatnya yang mengancam bila di blend dalam mulut . Ewaah ,, tak tahu nak cakap , anak - anak pun suka . Nak beli lagi , cik abang dah start kereta . Maka ber huhu lah anak - anak sebab tak dapat nak makan lagi .

Korang yang belum cuba boleh lah cuba cari di kedai - kedai yang berhampiran yer . Best tau . Dahla sedap ada lukisan plak pada sandwich tu , apa lagi , bermula lah kisah dongeng si Ummi dan askar - askarnya . Hehe .

Seronok diorang sebab dapat dengar cerita sambil makan aiskrim .

Fuh , review aiskrim pun panjang kan ? Okaylah , jumpa lagi di entry lain yer .

Assalamualaikum .


  

Sarapan pagi ni

Assalamualaikum semua !

Hari ni , KakNa datang office awal tau . Saja je datang awal sebab nak buat kerja - kerja EKSA . Huhu . Tapi sebelum buat tu kenalah makan dulu . 

 

 

Taraaa . Nilah makanan sarapan KakNa pagi ni .

Kuehtiaw goreng sedap dan air koko ( sampel percuma ) .

Okaylah nak sambung makan , nanti KakNa share pasal sample koko tu yer .

Tq sebab sudi baca ! 


Sunday, April 02, 2017

I ❤️ Korea



Assalamualaikum .

Wah , tajuk . Macam cerita Korea pulak kan ? Hehe . Tak adalah , saja je nak bergurau dengan korang . Sebenarnya KakNa nak share pasal cenderahati yang KakNa dapat daripada akak pejabat ni . Baju ni akak tu belikan masa dia pergi ke Korea hari tu . Best tau ! Satu opis akak tu bagi , memang kaya lah akak tu ! Hehe . 

Anyway , baju ni saiz 3XL , almaklumlah , KakNa kan " comel " , mujur ada saiz . Huhu . Baju ni kain dia lembut sangat tau . Warna kelabu pula tu , memang KakNa suka sebab KakNa susah nak dapat baju yang sesuai dengan saiz KakNa ni warna kelabu ( malas nak cari sebenarnya )  So , bila dapat mana tak melompat bintang . hehe .

Terima kasih lah kepada akak yang bagi KakNa baju ni , sebab selalu orang bagi KakNa keychain je . So , rasa di hargai sangat tau ! 

Sebenarnya entry pasal ni , KakNa dah draft dah minggu lepas , tapi handphone KakNa buat hal so semua entry yang simpan dalam draft habis hilang , sedihnya :(

Apapun , KakNa gigihkan semula taip entry baru untuk korang * feeling retis sangat ! *

KakNa memang suka kumpul baju I ❤️ ni , sebab buat kenangan , yelah , KakNa tak pernah sampai so dapat baju pun okaylah . Setakat ni , baju KakNa yang ada daripada Penang , London , Australia dan macam - macam lagi lah . Kebanyakkannya dah tak muat dan lusuh sebab KakNa buat basahan . Yelah , baju lengan pendek kan ? KakNa suka pakai kat rumah je sebab malas nak pakai inner pergi jalan . Bukan kata KakNa tak pakai lengan pendek , tapi KakNa sekarang cuba elakkan untuk pakai lengan pendek selagi boleh . Sedang memperbaiki untuk menutup aurat sebaik mungkin . 

In shaa Allah , satu hari nanti dah boleh tutup semua . :) Doakan yer .

Okaylah , lain kali KakNa sambung lagi yer , nak buat kerja hakiki sekejap . 

Terima kasih sudi baca ! :)

Saturday, April 01, 2017

133 hari

  

Sekejap je dah 133 hari . 

Lama sayang duduk dalam perut ummi , tapi ummi belum rasa gerakan ketara sayang . Selalu abang - abang sayang dah jadi pemain bola dah dalam ni .

Ke sebab sayang perempuan ? 

Ummi tak nak mengharap , tapi ummi juga risau . Semoga sayang sentiasa sihat hendaknya . 

Maafkan ummi , ummi mungkin stress dengan keadaan sekarang . Ummi selalu marah - marah . Tapi ummi bukan marah kamu .

Ummi sayang kamu .

133 hari ni lah ummi belajar untuk mengenal kamu , kesukaan kamu . Akhir - akhir ni kamu suka makan Nasi Goreng USA . Kamu suka bau wangi - wangi . Kamu suka ummi pakai foundation . Kamu suka ummi belai rambut .

Ummi nak tengok kamu . Tapi babah kata belum cukup duit . Sabar ea sayang . Nanti ummi tengok sayang .

Ummi nak sayang tahu , ummi , babah , abang Arsyad dan abang Akhmal sayangkan kamu . 

Jaga diri yer sayang . Sekejap je ni . In shaa Allah bulan depan kita dah okay balik .

Allah uji kita ni . 

Love ,
Ummi .

!!Jom Tambah Pendapatan!!

DUIT SHOPPING