kbba9

Saturday, April 15, 2017

Maafkan Ummi Sayang 😭

Anak .
3 tahun 2 bulan 9 hari yang lepas , masa awak lahir , Ummi sedih sangat . Sebab ummi tak dapat nak skin to skin dengan awak . Ummi tak dapat susukan awak terus . Ummi bodoh masa tu , Ummi malas cari ilmu . Ummi hanya tahu nagis sebab Ummi tak dapat lahirkan awak secara normal . Semua kata Ummi lemah . 

Sejak awak lahir , Ummi tak dapat tengok awak , Ummi rindu . Ummi bius penuh , Ummi tak ingat doktor cakap apa , Ummi tak pasti awak lelaki ke perempuan . Yang Ummi pasti Ummi tahu awak hidup . 

Babah tengok awak , babah cakap badan awak penuh wayar . Babah tak dapat pegang awak , azankan awak . Tapi , Ummi lagi sedih , doktor kata Ummi hanya boleh tengok awak lepas air dalam botol Ummi habis . Ummi tak sabar . 

Pagi hari kedua , Ummi tipu nurse tu . Ummi cakap Ummi nak yak , nurse suruh yak atas katil , tapi Ummi tak nak . Ummi pujuk nurse tu bukak air kat tangan Ummi . Nurse tu kata , tak boleh , sebab Ummi perlu lagi dua botol air . Ummi usaha lagi , pujuk lagi , akhirnya nurse tu setuju . 

Bila Ummi "paksa" diri bangun pergi ke toilet , walhal masa tu babah tak datang lagi melawat , Ummi beritahu nurse tu yang Ummi cukup kuat nak tengok awak . Nurse tu senyum dan cakap " Puan , puan hanya boleh tengok anak puan selepas suami puan datang " Ummi senyum , Ummi doa awak dah keluar NICU , dan duduk wad biasa . Ummi rindu .

Naluri Ummi cukup kuat , Ummi call babah , tapi babah tak angkat , Ummi dapat tahu awak dah pergi wad biasa , hati Ummi meronta - ronta . Ummi ingin dakap awak , Ummi dah sediakan nama untuk awak . Ummi tak sabar nak panggil awak .

Ummi rindu .

Masa berlalu lambat , nak makan pun Ummi tak lalu . Menunggu babah datang melawat Ummi tak kunjung tiba , berulang kali Ummi ke kaunter nurse nak "minta izin" melihat kamu . Namun usaha Ummi gagal . 

Tertidur , terjaga , tidur kembali , babah tetap tak muncul . Penat agaknya menunggu Ummi bertarung nyawa . Iyalah , menjadi penunggu kan penat . Lain lah Ummi , dibius semasa dilapah . Betul kan anak ? Semua bilang pada Ummi begitu . 

Waktu yang ditunggu hampir tiba . Doktor Pakar datang meronda . Masa ni Ummi dah tak sabar nak "minta izin" dengan mereka pula . Iya , mereka izinkan , dengan syarat "suami puan mesti ada sama ya ? Kami tak mahu ambil risiko ." 😪

Lamanya masa sayang . Ummi rindu kamu anak .

Tak lama kemudian babah datang . Babah cakap babah pergi tengok kamu dulu , baru pergi ke Ummi . Sayang sungguh babah kepada kamu yer . Kalah sayangnya pada Ummi . Emm .

Sampai ke wad Ummi , waktu melawat tengahari hampir tamat , tapi waktu melawat wad kamu masih boleh dimasuki asalkan ada hitam putihnya .

Ummi pujuk babah . Babah carik kerusi roda , almaklumlah Ummi kan "wanita cacat" . Usaha babah tak cukup keras , babah hanya bagi jawapan kerusi roda habis seperti kata nurse di kaunter . Ummi diam , pasrah . Rindu lagi . 😩

Kali ni Ummi nekad , Ummi bilang pada babah , Ummi mahu jumpa kamu . Mahu juga , hari tu juga , rindu tak tertahan lagi . Rindu bau syurgamu , rindu mahu memanggil namamu .

Babah bilang , jika mahu melihat kamu , Ummi perlu berjalan , jika menunggu kerusi roda , sampai bila tak akan ada .

Apalah yang Ummi fikirkan pada ketika itu . Hanya seraut wajah anak yang Ummi tunggu selama 42 minggu 4 hari . Ummi ingin mendakapmu . Perlahan - lahan Ummi berjalan menuju ke kamu , Ummi ingin berlari , tapi luka Ummi tak mengizinkan . Tatkala berjalan Ummi dapat rasakan sedikit pendarahan dan pening lalat , namun Ummi diamkan kerana tak mahu babah kamu risau . 

Arrghh ! Persetan itu semua ! Apa yang pasti Ummi hanya mahu melihat kamu . Itu saja .

Kamu tahu tak anak , saat Ummi tahu kewujudan kamu di dalam rahim Ummi , Ummi tak sabar untuk melihat kamu di dunia .

Walaupun babah kamu menyakiti Ummi sebelum , semasa dan selepas adanya kamu , Ummi tak pernah salahkan babah . Pada Ummi , Ummi bersyukur babah sudi pilih Ummi untuk lahirkan kamu , walaupun tak sesempurna insan lain .

Anak , andai satu hari nanti , kamu rasakan bahawa Ummi terlalu banyak menyakiti kamu , Ummi minta maaf . Terkadang Ummi tertekan dengan masalah kerja , malahan dengan babah kamu juga .

Jangan kamu salahkan babah kamu , sebab tanpa babah kamu , kamu mungkin tak ada di dunia ini . Mungkin juga tiada siapa yang sudi untuk mengahwini Ummi .

Anak , tak mengapa kamu lebih menyayangi babah kamu . Itu akan lebih menyakinkan Ummi bahawa kamu tak akan merindui Ummi jika Ummi pergi . Cukuplah Ummi tahu , kamu bisa menghadiahkan Al-fatihah buat Ummi nanti .

Anak , Ummi tak ada wang ringgit yang banyak untuk menghadiahkan beribu mainan buat kamu , tapi , Ummi akan pastikan perut kamu sentiasa terisi . Mungkin juga bukan duit Ummi yang membelinya , tapi doa Ummi agar reZeki kamu sentiasa melimpah ruah .

Anak , hari ini Ummi telah menyakiti kamu , jujur tiada niat Ummi . Ummi minta maaf . Ummi memang bukan Ummi yang sempurna buat kamu , tapi Ummi percaya , kamu pun tahu apa yang Ummi telah buat pada Ummi . Ummi cuma harap satu hari nanti kamu akan mengerti .

Anak . 
Hari ini kamu mungkin tak mahu tidur bersama Ummi . Tak mengapa . Ummi harap , Ummi masih punya berpuluh ribu hari atau beratus ribu hari untuk tidur disebelah kamu . 

Anak .
Hari ini kamu mungkin akan lebih dengar cakap babah kamu , tapi Ummi tahu , satu hari nanti kamu akan datang pada Ummi menceritakan segalanya pada Ummi .

Anak .
Ummi sakit anak .
Ummi tak bisa memberitahu dan menerangkan kepada kamu .

Anak .
Usah ditanya apa sakit Ummi kamu .
Apa punca sakit Ummi .
Ummi tak bisa menjelaskannya , kerana Ummi tahu , bukan sahaja kamu , malah tiada siapa pun ingin tahu .

Anak .
Ummi sayang kamu .
Demi Allah . Ummi tak boleh jika sehari tidak menciummu .
Maafkan Ummi anak .

Ummi juga manusia biasa .
Semoga Allah permudahkan urusan Ummi untuk merawat sakit Ummi .
Maafkan Ummi anak .
Jangan pernah salahkan babah kamu andai satu hari nanti kau sudah mengerti .
Ummi yang salah .
Ummi yang terlalu sayangkan babah tapi bukan diri sendiri .

Anak .
Jaga adik - adik mu yer sayang .
Semoga Allah merahmatimu selalu .

Ummi ,
Pendosa .
11.40 malam
Sabtu
15 April 2017

No comments:

!!Jom Tambah Pendapatan!!