kbba9

! Raya Sale !

Tuesday, June 13, 2017

Supplement Ketika Hamil

Assalamualaikum . 

Hai korang , hari ni KakNa nak kongsi sikit tentan supplement yang KakNa makan ketika hamil anak ketiga ni . Sebenarnya , masa hamil anak pertama dan kedua , supplement yang memang KakNa makan hanyalah Virgin COconut Oil (VCO) keluaran Catalyst . Sebab KakNa jual kan , so itu jelah yang mampu . Kebetulan anak - anak yang lain KakNa tak ada masalah HB rendah atau tekanan darah tinggi , macam kandungan kali ni . So far , semuanya okay .

Kandungan kali ni , KakNa rasa mungkin faktor umur dan cara pemakanan yang tak seimbang yang buatkan KakNa cepat lesu dan lemah , malah HB KakNa pun tak cantik . HB KakNa hanya 10-12 sahaja setiap kali datang rawatan di KKIA . Last checkup masa 28 minggu tu , nurse bagi KakNa ubat tambahan memandangkan nurse tu kata dose yang KakNa ambil tu kurang dariapda berat badan KakNa .

Masa tu KakNa rasa risau sangat , risau sebab tak dapat beri yang terbaik untuk anak dalam kandungan ini :(

Sebenarnya , supplement yang KakNa nak kongsi ni , KakNa dah makan sebelum mengandung lagi . Sebab adik KakNa kata , supplement ni sesuai untuk ibu yang sedang menyusu juga . Alhamdulillah , sepanjang makan supplement ni , KakNa memang aktif dan tak sembelit .

Nak tahu apa dia ?

;
;
;
;
;
;
;
;
;
;

Ini lah dia :)


 
Ganilia

Ganilia ni yang bagusnya tentang supplement ni , bagi KakNa lah , KakNa makan Alhamdulillah rasa bertenaga sepanjang hari , dan proses perkumuhan KakNa lancar . HB pula memang cantik , dan nurse pun tak komen apa - apa .

Tu yang KakNa beli semula Ganilia ni , untuk pastikan HB KakNa okay dan anak KakNa dapat nutrisi yang baik dariapda KakNa . In shaa Allah .

Masa KakNa nak beli Ganilia ni , admin Klinik yang jawab soalan KakNa beritahu , kalau KakNa nak tambah satu lagi supplement lain untuk HB KakNa . Admin cadangkan KakNa beli supplement ni , nama dia Maltofer . 

Maltofer ni membantu KakNa untuk kekalkan kepekatan darah dan makanan tambahan selain ganilia . Cuma yang tak bestnya , Maltofer ni kena kunyah . Emm , tka tahu apa rasa dia , sebab tak pernah cuba .

  
Maltofer

Berbeza dengan Ganilia , KakNa hanya perlu makan 2 biji sehari sebelum makan . So , untuk bulan Ramadhan ni , KakNa boleh makan sebelum sahur . Tapi sekiranya KakNa lupa , selepas sahur pun tak apa . Janji makan , jangan skip . :)

Untuk Maltofer pula , memandangkan HB KakNa rendah dan tak konsisten untuk kandungan KakNa , admin galakkan KakNa ambil 2 biji sehari selepas makan . Kunyah je , sesuai dengan nama dia , Chewable Tablets . Satu biji sahur , satu biji lagi waktu berbuka . So , memandangkan Ganilia dan Maltofer yang KakNa order Khamis lepas baru sampai , so , KakNa kena start malam ni lah , lepas berbuka . Harapan KakNa , rasanya taklah pahit supaya KakNa boleh kunyah sampai habis , kalau tak , rugi wooo ..

Harga ? 
Ganilia - RM 65.00 ( 60 BIJI )
Maltofer - RM35.00 (30 BIJI )

Beli di mana ?

So , untuk stok sebulan ni , KakNa beli lah 1 botol Ganilia dan 2 Kotak Maltofer . In shaa Allah , kalau ada duit lebih , nak restok banyak sikit untuk makan sampai bersalin dan berpantang . Doakan KakNa dipermudahkan urusan ya untuk membeli supplement ni . Jangan lupa doakan agar HB KakNa kembali cantik dan konsisten sehingga ke akhir perjuangan ya ! Sebab KakNa tak nak sampai kena refer hospital . Huhu .

In shaa Allah , selepas 30 minggu nanti , KakNa akan mulakan semula pengambilan VCO untuk memastikan kulit anak KakNa lebih cantik . Walaupun agak terlewat , tapi masih boleh berusaha , in shaa Allah . Semoga semua yang KakNa rancang , Allah akan izinkan berlaku dan perkenankan.

Okaylah , sampai sini sahaja . Terima kasih kerana sudi baca . Jangan lupa klik like dan share pada kawan - kawan . :)

Assalamualaikum .



No comments:

!!Jom Tambah Pendapatan!!