JDT BLOGGER

Thursday, March 29, 2018

Runsing

Assalamaualaikum w.b.t

Sejak akhir - akhir ni , Arsyad balik Taska bagitahu yang dia tak nak pergi Taska . Cikgu asek marah dia , alahai .

Aku ni jadi runsing dok fikir apalah yang dia hadap sampai asyik cakap sekolah ( Taska ) tu tak best . Bila aku tanya si adiknya , okay je . 

Akhir - akhir ni aku memang rasa nak cuti tanpa gaji sebab nak jaga anak - anak , serius aku memang rasa loser bila something buruk berlaku pada anak - anak .

Anak - anak pula , walaupun sikap dan sifat diorang menguji kesabaran , tapi aku sebagai Umi , kenalah kuat . Kena relax dan bertenang .

Orang luar yang hanya tahu membebel tak akan pernah tahu apa yang aku alami . Sebab pengalaman kita semua tak akan sama .

Aku yang ada anak 3 orang ni pun banyak benda lagi masih belajar .

Aku tak kata aku bagus , tapi aku juga tak boleh nak terima semua pendapat dalam satu masa yang sama . Otak aku boleh jadi block ! 

Korang boleh je nak nasihatkan aku , tapi untuk nasihat + downkan perasaan aku , baik tak payah . 

Serius .

Sebab end up aku jugak yang akan handle semua situasi ni sendiri . Bukan dia , bukan kau bukan mereka .

Korang nak salahkan aku tak alert tentang anak - anak , tapi pada aku , ramai je orang lain yang tak alert dengan anak masing - masing . Ada je orang yang dah bagi sepenuh perhatian pada anak - anak diorang tapi masih lagi kena sakit , jatuh , luka dan sebagainya .

Sebab mereka adalah anak - anak kita .

Mereka perlukan kita bukan orang lain .

Sama macam apa yang aku tengah runsing sekarang ni . Orang lain tak akan faham apa motif aku nak kena cuti tanpa gaji semata - mata nak jaga anak ?

Ini bukan sebab tak percaya pada orang lain , tapi sebab aku nak masa bersama - sama anak aku lebih banyak . Aku tak akan dapat ulang masa ni . Percayalah , korang pun sama jugak . Korang tak akan dapat ulang masa kecil anak - anak korang , so stop blaming others !

Kerunsingan aku ni buat aku jadi susah tidur malam , tapi orang tak tahu sebab apa yang orang nampak pukul 9 malam je aku dah tidur . Padahal pukul 1-4 pagi aku mesti terjaga . Bukan sebab Amsyar nak menyusu je , tapi sebab aku tak boleh tidur !

Asal aku terjaga otak aku ligat berfikir apa akan jadi pagi ini dan seterusnya .

Aku harap mulai esok , aku berhenti untuk berfikir menjaga hati orang lain , sedangkan hati anak - anak aku lebih utama .

Buat orang yang menjadi asbab kerunsingan aku , aku harap itulah kali terakhir ya .

Untuk yang sudi baca blog aku sampai sekarang ni , terima kasih .

Mungkin boleh tinggalkan komen yang positif ya .

Terima kasih dan jumpa lagi di poat yang lain . :)

Wednesday, March 28, 2018

Tuesday, March 27, 2018

Anak Sakit

Assalamualaikum w.b.t

Sebenarnya dah lama nak kongsi rasa .

Sejak Januari 2018 ni anak - anak kerap jatuh sakit , tapi Alhamdulillah tak mudarat dan melarat teruk sangat . 

Iya . Tahu , sakit itu penghapus dosa , tapi anak - anak masih kecil . Mana ada dosa . Dosa mak dan bapanya yang Allah minta untuk sedar itu .

Mungkin juga sebab anak - anak masih baru nak sesuaikan diri dengan persekitaran baru mereka . Iyalah , sebelum ini , duduk rumah Pengasuh kan . Tapi, KakNa tak ada niat nak salahkan Taska pun , tapi lebih nak kongsi apa yang KakNa rasa .

Sejak anak - anak tak sihat ni , Alhamdulillah rezeki mencurah - curah daripada pelbagai sudut , tanpa sedar ! Bukan maksud KakNa suka anak - anak sakit , tapi KakNa nak maksudkan yang Allah itu uji KakNa selaras dengan kemampuan KakNa .

Cumanya, bila anak - anak demam , kami ikhlas jaga anak - anak , Allah bagi rezeki lain untuk rawat hati kami pula . Alhamdulillah . 

Sakit yang KakNa maksudkan ni bukanlah teruk , tapi bagi orang yang bekerja macam KakNa ni takot orang tak faham kalau asek cuti :(

Demam , selesema dan batuk .

Tiap bulan mesti singgah kat anak - anak . 

Yang terbaru , adik kena Campak Keladi @ Rashes ( x sempat cerita lagi dalam blog ) .

Semalam , si abang Arsyad pulak kena cirit - birit . Kesian dia melepek , mujur juga dia tak merengek , cuma sempat dia cakap " Umi , Arsyad bareng sebelah Umi ye , Arsyad sakit perut . Ada rama - rama dalam perut Arsyad " 

:'(

Anak yang semakin membesar . Mereka ni semua hanya mahukan perhatian KakNa . Duit semua tak boleh bahagiakan diorang , tapi kasih sayang KakNa buat diorang tahu KakNa ada setiap masa dengan diorang .  

Tiba - tiba , KakNa teringat peristiwa Akhmal masuk Hospital dulu ( tak pernah post kat blog atau FB lagi ) . Arsyad lah peneman KakNa . 

Harapan KakNa , anak - anak tak ada yang masuk Hospital lagi sebab sakit . Sebab KakNa takot tak dapat teman diorang , keadaan sekarang tak macam dulu .

Ibu bapa sekalian , bila anak sakit , jangan lah serahkan sepenuhnya kepada pasangan masing - masing . Bekerjasama lah , bantu pasangan masing - masing dan yang paling penting , jangan marahkan anak - anak itu .

Ingat , pasangan dan anak - anak kita adalah jambatan rezeki kita dan boleh juga menjadi penjamin di syurga nanti .

Hargai mereka selagi mereka ada .

Untuk ibu bapa yang sering keluar masuk klinik dan Hospital sebab anak - anak , ketahuilah bahawasanya masa dan duit yang dikorbankan itu , mungkin juga cara Allah nak tunjukkan sesuatu pada kita . 

Jangan mengeluh ! Syukur sebab kita diberi rasa ini .

Untuk diri sendiri , KakNa harap anak - anak semua lekas - lekas sembuh dan Umi sayangkan korang ! 

In shaa Allah nanti duit tabung Umi dah cukup kita pergi Legoland ye sayang . 

Doakan kami kuat ya ! Aaminn .

Monday, March 19, 2018

Amsyar Demam

Assalamualaikum w.b.t.

Lama tak bersiaran kan ? Sebenarnya KakNa banyak dah draft post tapi tak sempat - sempat nak tengok balik mana nak publish dulu .

Okay , kita terus pada tajuk ya .

Sebenarnya , KakNa ni agak risau dengan keadaaan Amsyar .

10.03.2018


15.03.2018


16.03.2018


17.03.2018



Amsyar lepas demam paling lama tu badan dia naik ruam panas . Orang cakap ruam tu untuk buang panas dia . dekat seminggu jugak lah nak hilangkan ruam tu . Sampai bertukar - tukar sabun mandi . Akhir sekali aku bagi dia pakai sabun Johnson Johnson Head To Toe warna kuning cair . Alhamdulillah dah makin kurang dan tu jugaklah sabun paling sesuai dengan dia . Semoga Amsyar tak demam lagi lama macam ni ya sayang .

Sunday, March 11, 2018

210Days and still counting ..


Assalamualaikum .

Alhamdulillah . 
Pertama sekali , syukur kehadrat Ilahi sebab bagi KakNa jalan yang lurus dan mudah untuk lalui semua ini sehingga ke hari ini . 
Syukur sangat !


Pic taken on 06/03/2018

Semua orang ada ujian dan cabaran dalam kehidupan mereka . Untuk aku pulak , aku harap apa yang sedang berlaku sekarang bukan pengakhiran hidup dan aku kena kuat ! Semoga aku terus tabah hadapi segalanya !

Untuk Amsyar , awak lah Umi punya BIG WHY . 

Satu hari nanti , Umi tahu Allah akan perkenankan doa - doa Umi untuk bersama awak dan abang - abang sebagai WAHM .

Apa yang penting , Umi nak awak tahu , apa pun Umi akan buat untuk pastikan awak dapat menyusu selama yang boleh . 

Terima kasih semua yang menyokong saya !

Thursday, March 08, 2018

Politik di Tempat Kerja


Politik Di Tempat Kerja.

Politik di tempat kerja dalam kalangan staff adalah fenomena yang natural berlaku.

Ada 2 jenis politik:

+ Politik yang positif

+ Politik yang negatif

.

Politik di tempat kerja muncul kerana tiap-tiap orang staff cuba mendapatkan ganjaran daripada majikan. Contoh ganjaran adalah pangkat, kenaikan gaji, komisen, bonus, hadiah, perhatian dll.

.

Politik positif:

Politik positif adalah apabila staff cuba mendapatkan ganjaran dengan cara-cara yang betul.

Mereka menaikkan prestasi dan produktiviti mereka sendiri dan prestasi kumpulan yang mereka anggotai.

Dengan itu sekaligus politik mereka itu menaikkan prestasi syarikat.

Kita sebagai pemilik syarikat perlu mendukung dan mendorong staff supaya mengamalkan politik positif.

.

Politik negatif:

Politik negatif adalah apabila staff cuba mendapatkan ganjaran dengan melakukan tindakan-tindakan yang merugikan staff lain, dan juga merugikan syarikat.

Politik jenis negatif mesti dibendung. Ia sangat desruptif, sangat merosakkan.

Credited : Puan Ainon Mohd ABS




Kawan . 

Inilah yang sedang terjadi .

Akhirnya , merugikan Jabatan.

Pergilah kau dengan permainan kotor kau .

Satu hari nanti , masa kau pulak akan tiba .

Allahuakbar !

Wednesday, March 07, 2018

Monday, March 05, 2018

Dah lama tak makan Subway ...


Assalamualaikum . 

Fuh , cerita pasal makan lagi . Rasanya bermula Feb tu hari - hari KakNa makan kat luar waktu rehat kat opis . Haish , patut lah makin menipis poket KakNa . Huhu .

Alkisahnya , KakNa biasanya pergi makan dengan budak praktikal kat opis ni . So , today , dia ajak pergi makan Subway dekat Terminal Larkin . KakNa pun macam pelik lah , sebab setahu KakNa , mana ada Subway kat situ .

Almaklumlah , lama gila tak naik bas , so memang tak pergilah Terminal tu . 

So , tengahari tu , kiteorang pun pergi lah Terminal tu , and yes , memang ada kat Subway kat situ . Sorry , KakNa tak amek gambar kedai Subway tu sebab korang pun tahu kan kedai Subway ni semua sama je . hahaha.

Menu yang KakNa order ialah 5" Steak & Cheese with set . Termasuk air dengan biskut lah , yelah lama dah tak makan kan . Hahaha , alasan !



Kalau tengok gamabr simple je kan cara dia hidang , tapi pada KakNa , rasa daging, sos dan sayur semua dah 'blend' jadi satu . PERFECT !

Makan pun kenyang sampai petang , almaklumlah , mahal . hahaha . Tapi , gambar biskut tak ada sebab lupa nak ambil . Plak tu , KakNa dah stop makan benda manis since 1 March 2018 , so today kira 'Cheat Day' lah . Hahaha , cheat sangat !

Tapi , serious lah , walaupun baru 5 hari tak makan dan minum benda manis (dalam kuantiti yang banyak) , memang KakNa tak boleh telan biskut Subway ni . Tapi , memandangkan dah beli dan kedekut , maka KakNa tak bagi lah orang makan hatta anak dan suami sendiri ! hahaha , kejam kan ! 

Konsepnya , kalau nak gemuk , biar gemuk sendiri  !

Okaylah , tu je nak kongsi . Sebenarnya lebih kepada nak kongsi apa yang KakNa buat sepanjang minggu .Tambahan pula , hp KakNa memorinya dah penuh , so sebelum padam gambar , postlah dekat blog , buat kenangan !

Okaylah korang , terima kasih ya sudi baca . :)

Sunday, March 04, 2018

Pendaftaran Pra Sekolah Amyrul Arsyad 2019/2020

Assalamualaikum .

Alhamdulillah , KakNa telah berjaya mendaftar untuk Pra Sekolah si abang Amyrul Arsyad . Syukur . Lepas ni , boleh lah sediakan dokumen semua dan hantar ke Sekolah yang KakNa mohon . Lega , satu langkah dah selesai , tinggal lagi langkah seterusnya . 




Lepas je daftar berbual dengan kawan sepejabat . Kawan KakNa maklumkan , Pra Sekolah ni pun ada kuota dia , so kena siap sedia je bebila kalau tak layak masuk kena hantar pergi Tadika lain . Aduhai , ni yang buat KakNa rasa macam tak senang duduk .

Tapi , betul ke atau tak tentang perkara tu , KakNa tak tanya lagi dekat sekolah . Sebab belum hantar borang kan ? In shaa ALLAH , lepas KakNa hantar nanti KakNa update dekat sini ya .

KakNa harap adalah rezeki abang Arsyad nak sekolah Pra . Bukan apa , mana nak mencekau duit nak daftar abang kalau abang tak layak :(

Doakan kami ya !

Untuk kawan - kawan yang lain boleh daftar di PENDAFTARAN PRA SEKOLAH

Selamat mencuba!

Thursday, March 01, 2018

Hello March !


Be happy in front of your haters . It kills them .

Hope this month will 'kill' them . :)

!!Jom Tambah Pendapatan!!

DUIT SHOPPING