JDT BLOGGER

Thursday, June 21, 2018

Dia Lah Puncanya



#Day7Syawal1439H


Yes! Because of her! 


@sherry_alhadad i doing this because of you! 


Chaiyok farhanah! You can do it! 💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻


#KakNaJourney #FatToFitJourney #JourneyTo90Kg #4KgToGo #UpAndDown #StayStrongStayHumble #PeopleCanSayButTheyCantStop


Wednesday, June 20, 2018

Wordless Wednesday 22 : Family 1st


"Family is not an IMPORTANT thing,
 it is EVERYTHING"

Semoga Allah permudahkan urusan aku dan keluarga aku . 
Aaminn .

Tuesday, June 19, 2018

3 Hari 3 Kg #1

Assalamualaikum w.b.t.

Hai korang , masih mood raya lagi ke ?

KakNa dha dua hari kerja tau . Tapi , apa pun tak boleh buat sebab boss besar semua cuti lagi . Hehe .

So korang , raya ni naik berapa kilo ? KakNa so far baru naik 1.5 kg . Gila arghhh , seminggu raya tu dan nak dekat 2 kg tau ! Pergghhhh !!!

Tu yang semalam balik rumah dok tengok babat ni , KakNa dok fikir apa nak buat yer . 

KakNa ingat , mulai esok 20.06.2018 , KakNa nak mulakan cabaran , 3 Hari 3 Kg . 

Boleh ke boleh ? 

Kalau tak cuba memang lah tak boleh , sebab tu kita kena cuba dulu . 

Hasilnya kita kongsi kemudian . 

Korang berani cabar diri sendiri tak ?

Hahahaha .

Kalau berjaya 3 Hari 3 Kg ni , KakNa akan buat pulak 7 Hari 7 Kg . 

Apa yang KakNa akan buat sepanjang 3 Hari ni ?

TAK BOLEH :

1. Makan / Minum Manis
2. Minum Ais
3. Makan Nasi Lemak
4. Makan Roti

DIBENARKAN :

1. Minum Air Melebihi 2 liter ( Semestinya Cuckoo )
2. Berjalan lebih daripada setengah jam .
3. Tidur dengan cukup 
4. Makan berkhasiat dan bernutrisi .

So , doakan KakNa berjaya ya semua ! 

Chaiyok !

Friday, June 15, 2018

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1439H

Assalamualaikum w.b.t


Saya , suami dan anak - anak ingin memohon ampun dan maaf sekiranyan kelakuan kami ada menyinggung hati mana - mana pihak secara sengaja atau tidak . Kami juga mohon dihalalkan segala makanan yang telah kami makan secara sengaja atau tidak .
Semoga Syawal tahun ini lebih bermakna buat anda semua dan juga kami khususnya .

Aaminn ..


Dari kami :
Azmi
Nurfarhanah
Amyrul Arsyad
Amyrul Akhmal
Amyrul Amsyar

Tuesday, June 12, 2018

Amsyar's Journey : Kisah Susu Formula - Part 3

12.06.2018

pagi ni aku cari info mengenai susu formula . kemudian lepas aku baca post "Alergi Susu Boleh Terjadi Walaupun Bayi Menyusu Badan" aku terkesima .

Part ni yang aku terkesima :


APA YANG SEPATUTNYA DILAKUKAN JIKA ANAK ALERGI TERHADAP SUSU LEMBU?
Menurut Dr. Nazrul Neezam Nordin melalui artikelnya di laman web DoktorBudak.com, cara yang paling berkesan untuk mengatasi masalah ini adalah dengan memberhentikan susu formula yang mengandungi protein lembu di dalamnya.
Jangan sekadar menukar ‘jenama’ susu sahaja, sebaliknya apa yang boleh dilakukan adalah:
  • Cuba meneruskan penyusuan badan sepenuhnya.
  • Bertukar kepada susu formula berasaskan protein soya. (Namun susu soya tidak disyorkan untuk bayi di bawah 6 bulan).
  • Menggunakan susu protein lembu khas (extensively hydrolyzed formula). Struktur molekul protein susu ini telah dipecahkan kepada molekul yang lebih kecil bagi mengurangkan risiko alahan.
  • Memberi susu protein lembu khas (formula berasaskan asid amino). Biasanya doktor pakar hanya menyarankan penggunaan susu ini jika bayi mengalami alahan serius dan masih menghadapi masalah walaupun telah mencuba susu protein lembu khas.

*Penggunaan susu kambing mungkin kurang berkesan kerana didapati 80% bayi yang dikenalpasti alah dengan protein susu lembu turut mengalami reaksi yang sama terhadap protein susu kambing.
Iya , aku kena teruskan ! aku mesti kuat ! petang ni aku ambil dia aku harap dia tak meragam lagi . kasihan anakku .

Malam :

Amsyar masih yak lagi . Aku syak sebab dekat sekolah dia tak yak , bila balik rumah dia minum susu direct dengan aku, tu yang perut dia keliru . Mana satu nak hadam susu formula, nak hadam makanan lagi nak hadam susu ibu lagi . 

Kesian Amsyar .

Aku mula balik tadah susu aku gunakan milk collector dan Alhamdulillah adalah dapat 2.5oz keseluruhannya .

Aku ada baca dalam satu artikel , ada bayi tak sesuai jika si ibu makan / minum herba . So far aku dah tak ada makan jamu / herba lagi dah . Cuma makan supplement untuk cantikkan kulit . 

Semoga di penghujung Ramadhan ni Allah makbulkan doa aku beri yang terbaik untuk anak aku .
Last Updated : 8.30 malam

Amsyar's Journey : Kisah Susu Formula - Part 2

Assalamualaikum .

Siapa yang belum baca PART 1 sila baca dulu ya :)

10.06.2018

Arini aku bawakkan 1 botol (5oz) je untuk Amsyar . aku dah mula "malas" nak pam , nak tadah . lagi - lagi pulak bila timbang berat badan aku dah mula meningkat naik semula . so , aku mula rasa stress ! aku asyik salahkan menyusu lah punc aku gemuk ! 

alasan !

plan hari ni bawak anak - anak ke AEON Tebrau sebab nak carik baju raya abah , tapi disebabkan Amsyar meragam sakit perut dah yak dalam kereta pulak tu tisu basah dah habis . Mood aku dah kelaut ! 

mau aku tak stress , semua toilet aku pergi dalam AEON Tebrau tu semua tutup bahagian CHANGING ROOM! last sekali aku pergi je masuk toilet biasa cuci yak si Amsyar tu . kau bayang kan lah macam mana aku masa tu ? sampai lencun baju aku . haish , anak bertuah . dah penat - penat tukar on the way nak jumpa suami aku dan anak - anak , Amsyar yak lagi :( 

" Jomlah balik ! " suami cakap dengan aku memandangkan dia tengok muka aku dah berkerut .

Sampai dalam kereta aku tengok Amsyar lemah sangat . dia macam tak happy . macam ada sesuatu dia nak cakap tp tak tercakap .

Sejak sampai rumah sampai sebelum Amsyar tidur , di aada beberapa kali yak juga . Last sekali dia yak agak banyak dan berwarn hijau beserta lendir darah !

DARAH ! 

Aku mula panik lah . suami aku memang all the time relax and cool punya orang . huhuhu .


Ini je yang sempat snap sebab ada lendir darah

mulalah sesi meng"google" segala mak nenek info . dan jawapannya ...

SUSU FORMULA TIDAK SESUAI DENGAN AMSYAR !

Adik aku pesan suruh tukar susu sebab takut susu drop . iya , aku akan usahakan demi Amsyar . Tidur pun dah tak lena . 

11.06.2018

balik Taska aku tanya cikgu Amsyar yak ke tak ? 

" tak pun kak . okay je . "

aku senyum .

senyum bukan tanda aku berpuas hati , sekadar menyedapkan hati yang sedang gundah gulana . pelbagai perkara bermain di fikiran aku . pelbagai emosi menyesak dadaku .

tiba rumah . Amsyar yak lagi , dan najisnya masih berwarna hijau . masih ada sedikit darah . :(

aku dah mula rasa badannya sudah mula susut . tapi suami cakap tak pun . sama je .

masa aku terjaga dari tidur pukul 2 pagi , aku melihat anakku semakin susut tubuhnya . semakin kurus .

berdosakah aku ?

apa yang aku perlu lakukan ?

tukar susu atau teruskan penyusuan susu ibu ?

suami tak mahu memaksa aku . katanya , aku perlu fikir diri sendiri juga , jangan bersedih atau menyalahkan diri sendiri .

iya . di penghujung Ramadhan ini , aku akan mohon petunjuk daripadaNYA . 

Moga ALLAH akan bantu aku . 

Doakan aku kuat ya kawan - kawan . Moga aku masih mampu untuk meneruskan perjuangan susu ibu ini sehingga dua tahun atau lebih . Aaminn .

Sunday, June 10, 2018

Persiapan Hari Raya Tahun 2018

Assalamualaikum w.b.t

Sihat ke ? Macam mana dengan Ramadhan korang ? Berapa banyak amalan yang dah berjaya buat ? Hehe . Cakap orang je kan , diri sendiri pun lompang jugak :( 


Okaylah , balik semula pada tajuk post kali ni . 


KakNa nak tanya korang selalu buat persiapan raya waktu bila ?


KakNa sejak berkahwin ni persiapan semuanya last minute , sebab suami jenis suka beli dah hujung - hujung tau . Tapi , selalunya KakNa lah yang stress sebab masa ni lah nak cari sedondon lah apalah x jumpa . huhu . 

So , untuk tahun ni pun masih sama jugak . Suami KakNa pilih untuk buat persiapan saat - saat akhir , dan mujur jugak jumpa saiz dan warna yang sama untuk budak 3 orang tu ! Fuhhhh , lega !

Kami shopping  kat mana ?

Kami  semua shopping dekat Mydin je , sebab nak jimat .

Alhamdulillah . Dah selesai semuanya semalam . 

Tema kami , warna TEAL . 

Eh , yeke ? Ntahlah . Nanti tengoklah baju kami ya .

okaylah , KakNa nak sambung buat kerja . Dekat rumah ke opis ke kerja x pernah habis . Hehehe .

Jumpa lagi uols .

Saturday, June 09, 2018

Amsyar's Journey : Kisah Susu Formula - Part 1

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah , hari ni dah masuk hari ke 24 Ramadhan 1439H . Fuhhh ! Hari yang agak mencabar buat aku akhir - akhir ini . 

07.06.2018
Khamis

Aku tulis kat sini adalah sebagai catatan peribadi aku . Tak ada niat nak burukkan sesiapa atau nak menjatuhkan sesiapa . Lebih pada kenangan aku .

Hari ni , aku anta Amsyar pergi taska dengan dibekalkan 2 botol susu (10oz) dan 1 bekas susu formula :( Maka hari ni lah bermula perjalanan Kisah Susu Formula aku dan Amsyar . Emm .

Tolong , jangan kecam . Jangan komen kalau kau tak faham situasi aku .

Masa aku ambil Amsyar daripada Taska , cikgu - cikgu beritahu Amsyar langsung tak menolak untuk minum susu formula tersebut . pang ! aku macam kena tampar ! sebab masa mula - mula susu aku drop , aku beli susu Dupro 2 untuk bagi dia minum , dia meraung macam kena pukul ! 

aku stress ! 

masa aku putuskan nak bagi susu formula , aku memang dah tak boleh supply susu , sebab aku dah berhenti pam hampir 3 bulan . dengan susu tak ada , anak kelaparan , tak nak makan bubur yang aku bagi dan asyik mahu bergayut . akhirnya aku tak puasa ! sebab aku kena makan dengan banyak ! iya , banyak ! bila suami aku balik , aku terus beritahu aku nak beli susu formula . suami tak cakap banyak sebab tak nak aku stress . :(

tapi , Alhamdulillah , bila cikgu cakap dia dah mula terima aku pun lega . so , boleh teruskan .

08.06.2018
Jumaat

rutin aku macam biasa , still direct feeding kan Amsyar . tapi aku ada bagi dia sekali susu formula sebab masa tu aku ada kerja nak buat . so aku nak bagi dia kenyang lama . 

bila petang bawak ke malam , aku mula tengok pola penyusuan dia dah berubah . dia macam "tak puas" atau lebih pada macam tak happy . macam marah sebab sebelum tu aku dah bagi dia susu formula kan , macam nak cakap tapi tak boleh cakap .

Amsyar baru baik demam , dia ada batuk dan selesema . Alhamdulillah , susu formula tu tak adalah buat dia bertambah teruk . Cuma badan panas jelah , yelah baru nak sesuaikan diri .tak apalah , kejap je ni .

09.06.2018
Sabtu

aku bawa Arsyad pergi ofis sebab ada kerja . Amsyar aku tinggalkan Amsyar dengan suami aku . dia tidur masa aku pergi . balik dari ofis suami maklumkan dia dah minum sebotol susu formula . aku tak tahu apa perasaan aku . nak kata sedih pun tak , kecewa pun tak . berbelah bagi . apa yang aku tahu , aku cepat - cepat susukan dia . emmm ..

bersambung ...



Wednesday, June 06, 2018

Wordless Wednesday 20 : Mudahkan Urusan Orang Lain




Hidup ini jangan menyusahkan orang .
Jika tidak boleh bantu dari segi tenaga kita bantu dengan doa .
Jika doa pun kita tak boleh beri , jangan anggap diri manusia .

- aku - 

Tuesday, June 05, 2018

#throwback

#throwback


Kalau difikirkan, budak2 ni hari2 gaduh tapi tiap malam dia berpeluk time tidur.




Aku?


Biasanya bukan jd pendamai. Babah dia lah. Aku nak tengok macam mana seorang lelaki memimpin anak2nya yang suka bergurau kasar tu.


Anak lelaki. Kena lah kuat kan?


Aku memang umi yang garang dan agak tegas.


Tapi, anak2 faham. 


Sebab aku adalah umi.


Seorang emak, walaupun duitnya banyak. Akhirnya pergi ke suami dan anak2 juga.


Tanpa sedar.


Tak semua yang indah perlu dikhabar. 

Tak semua yang duka perlu dicerita.

Biarlah Allah sahaja Maha Mendengar.

Biarlah Allah sahaja menjadi penghukumnya.


Kau aku, tetap PENDOSA.


#FarAmyFamily

#KakNaKids

Saturday, June 02, 2018

Anak Yang Paling .....


Baik budak ni, walau aku marah. Dia tetap peneman aku no 1. Kuasa susu ibu, setakat nk dia paling lama. Paling struggle. Paling stress dan paling buat aku rasa down. Tp dalam pada byk paling hidup dengan dia ni, aku tak pernah rasa nak berhenti susukan dia. Apa yang dia buat sekarang adalah disebabkan emosi aku semasa menyusukan dia dulu. Jadi, maafkan dia. Dia tak salah. Aku yang salah. Allah beri dia dlm hidup aku untuk menguji aku. Sesungguhnya aku bersyukur, ujian itu aku masih mampu buat aku tersenyum 😢

#amyrulakhmal15 #kaknapreciousmoments 

!!Jom Tambah Pendapatan!!

DUIT SHOPPING