kbba9

DUIT MODAL

Tuesday, June 12, 2018

Amsyar's Journey : Kisah Susu Formula - Part 3

12.06.2018

pagi ni aku cari info mengenai susu formula . kemudian lepas aku baca post "Alergi Susu Boleh Terjadi Walaupun Bayi Menyusu Badan" aku terkesima .

Part ni yang aku terkesima :


APA YANG SEPATUTNYA DILAKUKAN JIKA ANAK ALERGI TERHADAP SUSU LEMBU?
Menurut Dr. Nazrul Neezam Nordin melalui artikelnya di laman web DoktorBudak.com, cara yang paling berkesan untuk mengatasi masalah ini adalah dengan memberhentikan susu formula yang mengandungi protein lembu di dalamnya.
Jangan sekadar menukar ‘jenama’ susu sahaja, sebaliknya apa yang boleh dilakukan adalah:
  • Cuba meneruskan penyusuan badan sepenuhnya.
  • Bertukar kepada susu formula berasaskan protein soya. (Namun susu soya tidak disyorkan untuk bayi di bawah 6 bulan).
  • Menggunakan susu protein lembu khas (extensively hydrolyzed formula). Struktur molekul protein susu ini telah dipecahkan kepada molekul yang lebih kecil bagi mengurangkan risiko alahan.
  • Memberi susu protein lembu khas (formula berasaskan asid amino). Biasanya doktor pakar hanya menyarankan penggunaan susu ini jika bayi mengalami alahan serius dan masih menghadapi masalah walaupun telah mencuba susu protein lembu khas.

*Penggunaan susu kambing mungkin kurang berkesan kerana didapati 80% bayi yang dikenalpasti alah dengan protein susu lembu turut mengalami reaksi yang sama terhadap protein susu kambing.
Iya , aku kena teruskan ! aku mesti kuat ! petang ni aku ambil dia aku harap dia tak meragam lagi . kasihan anakku .

Malam :

Amsyar masih yak lagi . Aku syak sebab dekat sekolah dia tak yak , bila balik rumah dia minum susu direct dengan aku, tu yang perut dia keliru . Mana satu nak hadam susu formula, nak hadam makanan lagi nak hadam susu ibu lagi . 

Kesian Amsyar .

Aku mula balik tadah susu aku gunakan milk collector dan Alhamdulillah adalah dapat 2.5oz keseluruhannya .

Aku ada baca dalam satu artikel , ada bayi tak sesuai jika si ibu makan / minum herba . So far aku dah tak ada makan jamu / herba lagi dah . Cuma makan supplement untuk cantikkan kulit . 

Semoga di penghujung Ramadhan ni Allah makbulkan doa aku beri yang terbaik untuk anak aku .
Last Updated : 8.30 malam

No comments:

!!Jom Tambah Pendapatan!!

DUIT SHOPPING