JDT BLOGGER

Thursday, March 29, 2018

Runsing

Assalamaualaikum w.b.t

Sejak akhir - akhir ni , Arsyad balik Taska bagitahu yang dia tak nak pergi Taska . Cikgu asek marah dia , alahai .

Aku ni jadi runsing dok fikir apalah yang dia hadap sampai asyik cakap sekolah ( Taska ) tu tak best . Bila aku tanya si adiknya , okay je . 

Akhir - akhir ni aku memang rasa nak cuti tanpa gaji sebab nak jaga anak - anak , serius aku memang rasa loser bila something buruk berlaku pada anak - anak .

Anak - anak pula , walaupun sikap dan sifat diorang menguji kesabaran , tapi aku sebagai Umi , kenalah kuat . Kena relax dan bertenang .

Orang luar yang hanya tahu membebel tak akan pernah tahu apa yang aku alami . Sebab pengalaman kita semua tak akan sama .

Aku yang ada anak 3 orang ni pun banyak benda lagi masih belajar .

Aku tak kata aku bagus , tapi aku juga tak boleh nak terima semua pendapat dalam satu masa yang sama . Otak aku boleh jadi block ! 

Korang boleh je nak nasihatkan aku , tapi untuk nasihat + downkan perasaan aku , baik tak payah . 

Serius .

Sebab end up aku jugak yang akan handle semua situasi ni sendiri . Bukan dia , bukan kau bukan mereka .

Korang nak salahkan aku tak alert tentang anak - anak , tapi pada aku , ramai je orang lain yang tak alert dengan anak masing - masing . Ada je orang yang dah bagi sepenuh perhatian pada anak - anak diorang tapi masih lagi kena sakit , jatuh , luka dan sebagainya .

Sebab mereka adalah anak - anak kita .

Mereka perlukan kita bukan orang lain .

Sama macam apa yang aku tengah runsing sekarang ni . Orang lain tak akan faham apa motif aku nak kena cuti tanpa gaji semata - mata nak jaga anak ?

Ini bukan sebab tak percaya pada orang lain , tapi sebab aku nak masa bersama - sama anak aku lebih banyak . Aku tak akan dapat ulang masa ni . Percayalah , korang pun sama jugak . Korang tak akan dapat ulang masa kecil anak - anak korang , so stop blaming others !

Kerunsingan aku ni buat aku jadi susah tidur malam , tapi orang tak tahu sebab apa yang orang nampak pukul 9 malam je aku dah tidur . Padahal pukul 1-4 pagi aku mesti terjaga . Bukan sebab Amsyar nak menyusu je , tapi sebab aku tak boleh tidur !

Asal aku terjaga otak aku ligat berfikir apa akan jadi pagi ini dan seterusnya .

Aku harap mulai esok , aku berhenti untuk berfikir menjaga hati orang lain , sedangkan hati anak - anak aku lebih utama .

Buat orang yang menjadi asbab kerunsingan aku , aku harap itulah kali terakhir ya .

Untuk yang sudi baca blog aku sampai sekarang ni , terima kasih .

Mungkin boleh tinggalkan komen yang positif ya .

Terima kasih dan jumpa lagi di poat yang lain . :)

!!Jom Tambah Pendapatan!!

DUIT SHOPPING