JDT BLOGGER

Sunday, March 31, 2019

Buat baik, dibalas baik

Assalamualaikum korang.

Harini aku nak share sikit pasal isu buat baik ni.

Dalam kehidupan aku, biasanya aku memang orang yang jenis suka tolong orang yang ada masalah atau pertolongan aku dan aku juga biasanya akan lebih mudha untuk bersimpati lah. Allah tu dah takdirkan aku ni sifatnya begitu, tapi, biasanya orang suk ambil kesempatan.

Tapi, baru-baru ni, aku dapat seorang budak intern dekat office aku so budka ni umur lebih kurang adik kesayangan aku iaitu 24 tahun. Budak ni selalu cakap aku baik dengan dia, kadang aku rasa macam aku ni tak layan dia, tapi dia masih cakap aku ni baik dengan dia.

Masa cuti sekolah hari tu, budak ni dia pergi bercuti di Langkawi, jadi dia belikan aku lah buah tangan yang mana dia dah bagitau aku awal (spesis tak leh rahsia, hahaha) aku rasa macam dihargai sangat dan aku rasa macam wow! tak sangka ada orang yang baru kenal aku (tak sampai 3 bulan) nak belikan aku buah tangan tau, siap pakej mak mertua dia sekali nak belanja aku coklat. hehe. seronok kan?

Alhamdulillah :)

Sebab tu aku selalu percaya, kalau aku buat baik dengan orang, Allah akan jumpakan aku dengan orang-orang yang baik dan sayang pada aku. Harapan aku semoga korang pun akan sentiasa jumpa orang yang baik-baik dalam hidup korang. Aaminn.

Okaylah korang, aku nak sambung buat kerja dulu ya. Assalamualaikum. 

Thursday, March 28, 2019

Monolog Kejayaan : #1

“Kau ada HQ, kau copy je apa HQ buat.

Kau pasti boleh!”


I am talking to myself. 


Tak pelah, mungkin selama ni bisnes yang aku buat tak menjadi, tapi aku tahu, selama yang tak menjadi tu Allah nak suruh aku nilai, siapa yang ada bersama aku ketika aku jatuh dan bangun. Siapa yang sambut tangan aku ketika aku perlukan. Siapa aku di mata Allah, lebih penting daripada siapa aku di mata manusia. Berapa lama aku sujud dan bersyukur pada DIA? Berapa banyak aku bersedekah? Berapa banyak aku habiskan masa ke jalan Allah? Itu yang Allah nak aku fikir.


Ya, aku selama ni menyusahkan orang lain, tapi aku tak pernah niat dengan sengaja untuk buat semua itu terjadi. Semuanya pun Allah dah tulis cantik-cantik untuk aku. Kalau aku minta bantuan, itu kerana aku benar-benar butuh bantuan. 


Tapi, biasalah manusia, sampai bila mahu dibantu? Kata mereka.


Tapi, kita siapa untuk pertikai semua takdir Allah. Sekarang kau bantu aku, esok lusa, kalau bukan aku pasti ada orang lain akan bantu kau. 


Kadang aku takut nak kongsi apa yang aku tahu. Tapi sejak aku percaya konsep semakin banyak kau beri, semakin banyak kau akan terima. 


What you give you get back!


Kita tak boleh nak nilai orang lain hanya dengan apa yang kita nampak selagi kita tak selami kehidupan mereka. Kita jangan jadi juri atas kehidupan orang lain. Bukan juga penonton wayang dan drama sambil makan pop corn. Kita ada kudrat. 


Jika mahu membantu, hulurkan bantuan, jika tidak mampu, berikan semangat dan bahu untuk dipinjamkan. Sebab kita tak tahu bila kita pula yang akan berada di bawah dan tangan siapa yang akan hulurkan bantuan.


60. Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina.

(Al-Ghaafir : Ayat 60)

Wednesday, March 27, 2019

Nak Join Team JDT Blogger

Assalamualaikum korang .

Hari ni aku rasa macam banyak pulak idea yang datang untuk menaip . Hurmm . Sebenarnya , aku dah lama nak aktif semula dalam duni ablogging ni, cuma tak ada idea je, asyik buntu, tambahan pula, laptop dah lama rosak, nak bukak PC, alahai ! 

Itu semua alasan lah KakNa ooiii!

Lepas tu, orang lain pergi event sana sini, ko mereput cemburu, eh! hahaha.

So, arini aku nak mesej salah seorang ahli blogger JDT Blogger yang aktif untuk tanya macam mana cara nak jadi ahli JDT Blogger. 

In shaa Allah, blog aku selepas ni akan lebih aktif lagi dan lebih ceria. 

Doakan aku ya korang.

UPDATE :

27/03/2019
Salah seorang admin JDT Blogger dah add aku dalam group Whatsapp JDT Blogger. Tetiba aku rasa bersemangat nak menulis semula. Semoga semangat ini berkekalan sampai hujung nyawa. Aaminn. :)

Our Special Dates (FarAmy Family)

BIRTHDAY FARAMY FAMILY
30/06/1981 - Azmi
14/02/1987 - Farhana
06/02/2014 - Amyrul Arsyad
27/04/2015 - Amyrul Akhmal
14/08/2017 - Amyrul Amsyar

FARAMY FAMILY MILESTONE
16/2/2008 - couple
26/12/2009 - merisik
09/01/2011 - bertunang
30/11/2012 - nikah
01/12/2012 - sanding
30/11/2013 - 1st Anniversarry
Mei 2013 - Feb 2014 : first pregnancy
06/02/2014 - our first baby : Amyrul Arsyad
06/02/2014 - my first day breastfeeding journey
05/07/2014 - Arsyad meniarap! 5bulan 5hari
30/11/2014 - 2nd Anniversarry
06/02/2015 - Arsyad berjalan dengan 3 langkah !
March - April _ Arsyad said "baba, mama, papa, dada"
Julai 2014 - April 2015 : second pregnancy
27/04/2015 - our second baby : Amyrul Akhmal
27/08/2015 - our Akhmal start angkat kepala, meniarap, berguling ke kanan dan ke kiri! lebih banyak bergerak, lebih banyak kegembiraan!
27/09/2015 - Arsyad sebut "Ummi", "Makan" "Jangan" "biarkan" "taman" Alhamdulillah!
30/11/2015 - 3rd Anniversarry
20/12/2015 - Akhmal sudah mula menunjukkan tanda untuk merangkak dan memanjat.
10/01/2016 - Akhmal berdiri sendiri, memapah pada badan aku. Lepas tangan dua saat! Wow! Go adik, go!
29/01/2016 - Akhmal kena Simple Fit (Sawan). Masuk Hospital Sultanah Aminah semalam (Berat 8.5kg, Tinggi 74cm)
30/01/2016 - Akhmal pandai merangkak dua langkah, jatuh dan mengengsot balik.
31/01/2016 - Akhmal nampak susut. :'(
04/02/2016 - Akhmal melangkah dua langkah, berdiri tegak.
06/02/2016 - Arsyad turns 2! :)
21/08/2016 - Allah knows everything :(
23/12/2016 - We will get another baby! Alhamdulillah.
27/04/2017 - Akhmal turns 2 and I bought a bicycle for the boys !
19/06/2017 - My baby was 30weeks in my tummy !
25/06/2017 - First time My Family potrait for 4 of us!
25/07/2017 - Meet the O & G for our third baby
14/08/2017 - Our New Baby - Amyrul Amsyar
24-25/08/2017 - Warded at Hospital Pontian for prolonged jaundice
30/11/2017 - Our 5th Anniversary!
01-31/12/2017 - My sons stay with the new nanny for a month
04/12/2017 - Start working again!
04/12/2017 - Meet the PIC for Taska Puri
01/01/2018 - First day Amyrul Siblings at Taska Puri
01/01/2019 - First Day Arsyad go to Pra Sekolah :)

Mengandung lagi?

Assalamualaikum gais.

Semalam 26.03.2019, secara rasminya berat aku naik mendadak menjadi 100.00kg, so, dalam kepala aku ni, dah fikir macam-macam, adakah aku memang kuat makan sekarang atau aku mengandung?

Apapun, aku perlu berhati-hati, jika ini rezeki anak lagi, aku akan jaga sebaiknya. Moga Allah permudahkan and i will update soon!

Tuesday, March 26, 2019

Sobella Birthday Edition (BE)



Korang, tak lama nak keluar dah Sobella Birthday Edition. 

Sobella 5.0 korang dah grab belum?

Dekat aku ni ada beberapa ketul lagi je, kalau korang nak grab boleh je, mehlah !

Do whatsapp me okay?

Fana
016-7253014

Ganjaran untuk anak-anak

Assalamualaikum w.b.t

Hai korang, seronok ke tengah bercuti tu? Untunglah dapat menghabiskan duit buat keluarga tercinta, oopss! Alhamdulillah, siapa nak bagi kan masa yang berkualiti untuk anak-anak kan? 

So, untuk cuti sekolah kali ni, aku bagilah peluang untuk anak-anak aku pilih mereka nak ganjaran apa. Sebab mereka berkelakuan baik sepanjang ketiadaan Big Boss. 

Apa yang diorang minta?

Anak sulung @ Arsyad :
* bermalam di rumah nenek.
- sejak lahir, sampailah sekarang, anak-anak belum berpisah daripada kami. Jadi, bila si Arsyad mohon untuk tidur di rumah mertua aku, aku merasakan bagai kehilangan sesuatu. Lagi pula, Arsyad merupakan "buah hati" aku, agak sukar untuk aku melepaskan. Namun, disebabkan tiada kerja rumah yang dibekalkann oleh, guru, aku mulai setuju dengan permintaannya.

Anak kedua @ Akhmal :
* menonton wayang bersama guru-guru dan rakan-rakan taska
- ini memang aktiviti wajib bagi pihak taska setiap kali cuti sekolah. Akhmal pula memang agak baik sepanjang minggu lepas, jadi apa salahnya kan? Mereka akan menonton filem Upin Ipin pada 27.03.2019

Anak ketiga @Amsyar
- Morning Walk di Hutan Bandar, MBJB. Adik kecil lagi, belum pandai bercakap dan meminta-minta, jadi umi hadiahkan itu jelah. Hehehe. Morning walk bersama abang Akhmal dan kawan-kawan Taska. Seronok anak-anak bila lihat gambar-gambar mereka.

Okaylah, buat masa ini, ini sahaja. Lain kali kita cerita lagi.

Bye!



!!Jom Tambah Pendapatan!!

DUIT SHOPPING