Friday, March 23, 2012

Panduan || Pantang Larang Semasa Wanita Hamil

 • Dilarang mencaci atau mengumpat, membuat fitnah, iri hati juga bergaduh terutamanya dengan ibu mertua. Perbuatan tersebut dipercayai akan mempengaruhi perangai anak yang bakal lahir. Ibu mengandung juga akan mengalami kesulitan semasa melahirkan anak. Yang sebenarnya, tujuannya larangan di sini adalah untuk melahirkan rasa hormat kepada orang tua dan selalunya ibu mertua turut menjaga dan membantu sewaktu dalam pantang.
 • Dilarang memaku, memahat dan menggali lubang. Tidak boleh memukul atau mencederakan binatang kerana dikhuatiri akan menyebabkan anak yang bakal lahir cacat anggota badan.
 • Dilarang keluar rumah pada waktu petang atau senja kerana dikhuatiri hantu akan menggusiknya. secara logiknya SYAITAN paling banyak dlm waktu tu, so kita kena pandai jaga diri..
 • Hendaklah menjauhi pergaulan dengan orang yang tidak jujur atau rendah maruahnya, kerana dipercayai ini akan mempengaruhi perangai anak yang bakal lahir.
 • Dilarang melihat gerhana bulan ataupun matahari kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir akan cacat atau berkulit gelap.
 • Dilarang duduk di anak tangga kerana dipercayai perbuatan ini akan mendatangkan kecelakaan kepada ibu sewaktu hendak melahirkan anak.
 • Ibu juga dilarang memikul batu kerana dikhuatiri anak dalam kandungan menjadi lumpuh. Tidak boleh menanam pokok pisang kerana dikatakan perbuatan ini boleh menyebabkan anak berkepala besar yang luar biasa.
 • Ditegah menyusun tempurung kerana dikhuatiri anak yang dilahirkan akan botak kepalanya.
 • Ibu mengandung juga tidak boleh membiarkan anak-anak melangkah perut kerana dikhuatiri anak akan lahir cacat atau dilahirkan tidak cukup bulan. Dilarang tidur pada waktu tengah hari kerana dikhuatiri kepala anak yang bakal lahir akan menjadi besar.
Selain pantang larang yang dinyatakan, terdapat beberapa pantang larang lagi yang bersangkut dengan suami kepada ibu mengandung:
 • Suami kepada ibu mengandung pula dilarang meniup seruling atau alat bunyi bunyian kerana dikhuatiri anak yang akan dilahirkan sentiasa menangis.
 • Suami juga dilarang menyembelih ataupun pergi memburu binatang kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir cacat anggota badannya.
 • Suami juga dilarang memukul, membunuh binatang seperti ular dan sebagainya kerana dipercayai anak yang lahir akan cacat atau kenan binatang tersebut.
Sejauh mana kebenaran dalam pantang larang ini?? Wallahualam.. Namun apa yang penting di sini ialah sebagai bakal ibu dan ayah, manusia perlu senantiasa menjaga sikap dan tingkah laku, apatah lagi ketika hamil. Kita hanya mampu merancang dan ALLAH yang menentukannya.. Berdoalah sebanyak yang mungkin supaya kita dijauhi bala bencana, NAUZUBILLAH..

nota kepala : geleng kepala melihat ibu mengandung yang merokok.. hurm..

Petua Untuk Rumah Tangga Bahagia Assalamualaikum...

1. Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti makan bersama,keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan mandi bersama.
2. Galakkan isteri tidur di atas lengan suami. Isteri yang penyayang akan berada di belakang bahu sebelah kanan suami ketika berjalan.
3. Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami sentiasa mahu berseronok dengan isteri.
4. Isteri yang hangat dan romantis sentiasa mengharapkan suaminya berada di rumah bersama-samanya.
5. Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkan jemu kepada pasangan.
6. Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumah tangga.
7. Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cuba ingat kembali kenangan Paling manis semasa bercinta dan berbulan madu.
8. Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan melahirkan anak.
9. Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan Islam untuk talak satu dan dua saja) jangan mudah menghalau isteri keluar dari rumah sebelum habis edah kerana mungkin suami isteri berminat untuk bersatu kembali (rujuk).
10. Suami mesti lebih mesra dengan keluarga mentua kerana sekiranya rumah tangga menghadapi masalah, ibu bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat.
11. Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan kepada dunia luar berbanding keluarga sendiri.
12. Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri dengan dunia luar, seperti aktif dengan kegiatan persatuan, berpolitik atau terbabit dengan jualan langsung.
13. Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga.
14. Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya berbanding apabila keluar rumah.
15. Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut.
16. Pasangan tua, terutama isteri, jangan terlalu rapat dengan cucu, tidur dengan cucu dan tinggalkan suami tidur sendirian.
17. Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri.
18. Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkan seperti matahari sentiasa panas, isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang, manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumah tangga.
19. Suami isteri pelu mengekalkan sifat romantis dan sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah berusia.
20. Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka.
21. Ketua rumah tangga yang bijak sentiasa ada perancangan jangka panjang untuk ahli keluarganya. Sama ada dari segi kewangan, pelajaran dan tempat percutian.
22. Keluarga Islam, pastikan sekurang-kurangnya dua waktu sembahyang berjemaah bersama-sama ahli keluarga – merapatkan hubungan dan kemesraan.
23. Jangan beri ahli keluarga makanan yang tidak halal atau diragui kehalalannya kerana bermula dari makanan membentuk air mani dan melahirkan generasi seterusnya

Winning Entry | Cosmo Promo-Mirror Mirror

Assalamualaikum..
Alhamdulillah, pepagi Jumaat yang penuh barakah ni me dapat satu SMS yang menggembirakan me.. me memang teruja dan sangat EXCITED!!! hehe.. 
mana taknya.. me dah lama join contest SMS majalah COSMO, tapi sehingga hari ni me belum lagi dapat hadiah yg me idamkan.. tapi SMS yang me dapat arini mmg betulbetul wat me happy.. syukur Alhamdulillah skali lagi.. hehe.. 
actually me x ingat me dpat hadiah pe tuk promo ni.. tapi yg me pasti mmg nilainya lebih dr RM100 kot.. hehe.. betul kata en.tunang, kalau kita sabar, ALLAH akan bg ganjaran.. 
kalau kita dah berusaha, diikuti dengan doa dan tawakal, 
maka ALLAH akan bg kita ganjaran g sewajarnya.. Insya-ALLAH.. memang tulah tanggungjawab kita sebagai manusia yang beragama Islam.. 
P.E.A.C.E..
xpe, nanti hadiah dah sampai me update ok? hehe..

Nota kepala : Kemenangan ke-10 untuk 2012

Sari Yanti Berubah | Lebih Ayu dan Manis Bertudung

Assalamualaikum..
Alhamdulillah, sehari demi sehari kita mendengar perubahan artisartis kita yang telah berhijrah ke arah kebaikan.. samada berkahwin, menjadi pendakwah, tidak lupa juga artis wanita kita yang telah berhijrah dengan memakai tudung.. Begitu juga dengan pelakon berbakat besar dan berwajah cantik jelita ni, Sari Yanti yang telah berhijrah dengan memakai tudung.. Alhamdulillah.. Sebelum ni, Diana Amir buat kejutan kepada semua peminat dan dunia hiburan yg penghijrahannya dengan memakai tudung secara tibatiba, kini Sari Yanti pula mengikut jejak langkah beliau.. Alhamdulillah.. Sebagai seorang ibu muda yg mememiliki 2 org cahayamata ini, Sari Yanti bijak menyusun jadual kerjanya dengan tugas harian sebagai seorang ibu.. Tahniah me ucapkan untuk beliau.. samasama kita nantikan sitkom terbaru beliau yang akan berisaran di TV9 nanti.. em, marilah kita samasama mendoakan kebahagiaan beliau dan niat beliau untuk berubah berkekalan sehingga akhirnya.. Insya-ALLAH..


nak tau lebih lanjut boleh tgok SINI atau SINI

Terima Kasih Sudi Baca!

nota kepala : em.. terasa sayu hati, bilalah me nak berubah sepenuhnya memakai tudung.. :(

!!Jom Tambah Pendapatan!!