Thursday, February 27, 2020

Melancong Ke Perth

Korang ada yang dah simpan niat nak melancong ke Australia tak? Tapi tak tahu nak pergi mana? Banyak sebenarnya bandar-bandar yang korang boleh pergi kat Australia ni. Antaranya Brisbane, Sydney, Queensland, Perth, South Wales dan banyak lagi la. Setiap tempat ni ada la ciri-cirinya yang unik yang buat kan pelancong selalu pilih Australia sebagai negara untuk bercuti.
Disebabkan Australia dah menawarkan pelbagai destinasi percutian yang lawa-lawa dan menarik, banyak la jugak syarikat penerbangan yang menjadikan Australia ni sebagai satu destinasi bagi penerbangan mereka. Dengan pelbagai pilihan harga dari mahal sampai ke murah, semua lapisan masyarakat boleh melancong sekarang. Antara airline yang korang boleh cuba ialah Jestar Flights. Macam jarang dengar kan? Tapi percaya la Jetstar ni mampu bagi tawaran harga penerbangan yang buatkan korang rasa nak pergi Australia ni bulan depan. 
So untuk dapatkan Jetstar tickets ni, korang boleh cuba survey hargnya kat Traveloka which is the most popular web and apps untuk travel sekarang. Sebab kat situ korang bukan dapat harga promosi flight je. Promotions and deals untuk hotel penginapan pun korang boleh jumpa. Termasuk lah harga-harga entrance tiket untuk tempat-tempat menarik. Tak percaya, korang boleh cuba tengok kat situ. So lepas korang dah banding-bandingkan harga, dapat yang ngam dengan poket, boleh la terus tempah. In case korang nak cari tiket penerbangan ke Eropah, korang boleh jugak book affordable Qatar Airways flights kat Traveloka tu. 
So, kembali kepada Australia, aku boleh suggest untuk korang pergi ke Perth untuk melancong. Perth merupakan salah satu destinasi terlaris bagi pelancong-pelancong dari luar negara. Ia merupakan bandar keempat terbesar di Australia dan mempunyai keunikannya yang tersendiri dalam menarik perhatian setiap pelancong yang datang. Antaranya ialah senibina bangunan modern yang unik, pemandangan alam semulajadi yang lain daripada kat Malaysia ni. Orang kata nak kenal dunia, pergi la melancong. So kalau kat Perth ni nampak la gaya hidup orang kat sini berlainan sikit dari kita. Gituu
Disebabkan itu, aku akan share beberapa tempat menarik yang jadi tumpuan manusia yang bercuti kat Perth ni. Jom kita mulakan, enjoy!

Elizabeth Quay

Okay, kalau korang nak tahu, Elizabeth Quay ni siap dibina pada tahun 2016. Ia merupakan satu lokasi daya tarikan pelancong yang baru dimana tempat ni mempunyai pelbagai aktiviti yang korang boleh buat. Contohnya, terdapat taman permainan, gondola, berbasikal, camel ride pun ada wooo. Fuh, seonoknya! Korang boleh juga lepak makan-makan kat sini. Tapi tu semua, of course la kena bayar. Kalau nak yang free of charge, korang boleh jalan-jalan atas jeti yang disediakan dan bergambar. Lawa gila tempantnya. Kalau korang datang sebelah malam lagi meriah dengan lampu-lampu. Memang berbaloi lah weeii.

Kings Park

Okay, next!
Korang nak tak terjah alam semulajadi kat Perth? Ha, kalau nak, ini salah satu tempatnya. Kings Park ni merupakan sebuah taman terbesar yang terletak di kawasan bandar. Kalau kat KL, kita ada Bukit Nenas. Tapi kat Perth, inilah dia, Kings Park. Dalam taman ni korang akan dapat melihat lebih dari 50 jenis burung yang menjadikan taman ni habitat dia. Korang pun boleh berjalan kat taman ni dengan menggunakan canopy walk yang telah disediakan. Jalan-jalan di tengah bandar Perth, sambil menikmati udara segar kat taman ni. Jangan lupa ambil gambar banyak-banyak tau. Yelah, mesti korang nak upload dekat Facebook, Instagram dan Twitter kan? Jangan lupa bawa power bank sekali tau, kalau tak memang korang frust lah nanti hehehe.



Perth Zoo

Okay, ni satu lagi sebab korang kena pergi Australia. Hehehehe.
Bila sebut Australia ni korang terbayang apa? Kangaroo? Koala? Haa. Masuk sini, korang akan dapat tengok yang real and rare punya. Tak adanya bayang-bayang dah. Dengan keluasan sebesar 41 ekar, zoo ni menempatkan lebih dari 150 spesis haiwan yang korang boleh tengok. Memang puas hati gila sebab dalam zoo ni dipecahkan lagi kepada 3 bahagian, iaitu Australian Walkabout, African Savannah dan Asian Rainforest. Kalau korang masuk sini, tolonglah bawak air banyak-banyak sebab aku takut korang akan haus. Korang akan banyak berjalan di dalam zoo ni. Okay, last but not least, Zoo ni sangat sesuai kalau korang nak bawa anak-anak sekali, sebab secara tak langsung diorang boleh kenal pelbagai binatang. Tak adalah asyik tengok National Geographic kat TV je! Hahahaha.

Insan’s CafĂ©

Lepas korang dah jalan-jalan, mesti korang lapar kan? Untuk yang beragama islam dah menjadi kewajipan untuk kita mendapatkan makanan halal tak kira la di mana jua kita berada kecuali darurat. Insan's Cafe ni adalah pilihan terbaik untuk kita semua dan salah satu kedai halal yang korang boleh datang. Lebih-lebih lagi bagi korang yang lidah tekak perut made in Malaysia tu. Hahahahah. Tak boleh lepas makan makanan dan masakan Malaysia. Antara menu yang korang boleh dapatkan di kafe ni ialah mee kari, mee goreng, rendang, kari daging dan banyak lagi hidangan ala Malaysia. Perut kenyang, hati pun senang. Hoho. Korang kena makan banyak-banyak tau sebab ada lagi banyak tempat korang kena pergi.

Araluen Botanic Park

Lastly, Korang suka bunga tak? Kalau suka, inilah lokasi wajib yang korang kena datang. Araluen Botanic Park ni merupakan taman bunga yang paling cantik yang ada kat Perth. Kalau korang nak ke sini, korang kena pergi musim bunga. So, lebih banyak bunga yang tengah mekar dengan pelbagai warna yang mampu meruntun hati korang. Selalu orang akan habis masa dekat sini dalam 2-3 jam untuk mengambil gambar dan duduk lepak-lepak di kafe yang disediakan. Kalau dapat photoshoot wedding kat sini, bahagia woo. Gambar confirm lawa yakmat. So, korang yang ada bajet lebih lebih tu, bolehlah masukkan lokasi ni sebagai tempat untuk pre wedding atau post wedding korang. Kompem meletoppp weeiii! Tapi, kena standby lah hadap kecaman netizen, oopppssss... Hahaha..

Okay, so dah selesai la aku punya sharing untuk beberapa lokasi yang korang wajib pergi kalau dapat melancong ke Perth ni. Banyak lagi yang lain sebenarnya. Tapi aku cuba cover ke lokasi yang lawa dan sesuai untuk korang pergi sama ada dengan anak-anak atau pasangan korang. Nanti ada masa, aku share lagi beberapa lokasi yang lain okay.
Jumpa lagi gais.
Bye~

!!Jom Tambah Pendapatan!!